(P) Beneficiile poveștilor în viața copiilor

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 08 decembrie 2020, 13:44

Cum poți să petreci câteva momente în tihnă alături de micuțul tău, să-l ajuți să-și dezvolte imaginația, capacitatea de concentrare și empatia și, totodată, să îl încurajezi să descopere lumea? Răspunsul este foarte simplu: citește-i povești. 

Citește-i povești seara, înainte de culcare, citește-i povești într-o pauză de-ale tale de la prânz, citește-i povești ori de câte ori ai această ocazie.

Citește-i povești încă din primele luni de viață, chiar dacă pare că nu înțelege nimic din cuvintele pe care le aude. Chiar și specialiștii le recomandă părinților să le citească bebelușilor povești, din motive precum pătrunderea în universul comunicării, datorită sunetelor auzite, și familiarizarea cu diferite emoții, prin intermediul vocii și mimicii tale expresive. 

Potrivit studiilor efectuate până în prezent, s-a constatat că beneficiile poveștilor în viața copiilor sunt mai numeroase decât am putea crede inițial. 

Descoperă, în continuare, 5 dintre beneficiile esențiale ale cărților de povești care susțin importanța cititului în viața puilor de oameni.

Poveștile stimulează creativitatea

Resursele creative ale copiilor par inepuizabile. Ei tind să-și imagineze tot felul de situații și personaje tot timpul și, mai mult decât atât, par să-și creeze propriul univers. 

Imaginația bogată este, fără doar și poate, o calitate care se și stimulează, care se cultivă, iar lectura joacă un rol foarte important în acest sens. 

Ascultând poveștile pe care i le citești, copilul tău nu doar că va contribui el însuși la „vitalizarea” și dinamizarea acțiunii și personajelor, prin lucrurile pe care și le imaginează, ci și poate fi stimulat, în timp, să se apuce să scrie propriile idei și chiar povești. Astfel, cărțile de povești îl pot învăța pe cel mic cum să-și valorifice resursele creative.

Poveștile dezvoltă latura empatică

Poveștile contribuie la dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor. Nu putem să nu amintim aici „activarea” laturii empatice. Cunoscând poveștile de viață ale personajelor din cărțile pe care i le citești, el se poate transpune în pielea lor sau, cel puțin, poate începe să înțeleagă diferite situații, ca mai apoi să aplice lucrurile astfel descoperite și în realitate, în cercul de prieteni de exemplu. 

Poveștile vă apropie

Încă din primele luni de viață, când îi citești seara, înainte de culcare, între tine și bebelușul tău se creează o conexiune cu totul specială – fizică și emoțională deopotrivă. Copilul te simte și mai aproape datorită vocii tale blânde și a mimicii expresive. 

Chiar dacă timpul trece și la un moment dat va învăța să citească singur, tot puteți petrece timp împreună, unul lângă celălalt, datorită lecturii, datorită poveștilor. Ați putea citi fragmente pe rând, cu voce tare.

Prin povești, copiii descoperă lumea

După cum știm cu toții, nu doar resursele creative ale copiilor, despre care am vorbit mai sus, sunt inepuizabile. Șirul „de ce?”-urilor pare, la rândul lui, infinit. Copiii sunt un munte de curiozitate sau, mai bine spus, de curiozități. 

Cărțile de povești pot oferi răspunsurile la întrebările pe care micuții le au despre lumea înconjurătoare și, cel mai important, îi pot stimula să-și pună noi și noi întrebări. În acest mod, copiii pătrund tainele lumii. 

Poveștile dezvoltă atenția și capacitatea de concentrare

Ascultarea poveștilor pe care i le citești și pe care, mai târziu, le citește el însuși este un proces care necesită atenția și concentrarea copilului, calități de care acesta va avea nevoie chiar și în activitatea școlară. Iată, așadar, un exemplu care dovedește că poveștile dezvoltă calități de care copilul va avea nevoie în diferite situații din viața reală!

Acestea fiind spuse, tu ce poveste plănuiești să-i citești micuțului tău în seara aceasta, la culcare? 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter