(P) Care sunt cele mai frecvente 5 mituri despre acnee?

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 07 septembrie 2020, 15:04

Articol scris de Dr. Raluca Harnagea – Medic Specialist Dermatovenerologie si Estetica.

Există o mulțime de informații și dezinformare despre acnee. De la poveștile bunicilor până la sfaturi din partea prietenilor sau remedii casnice și tratamente naturiste care pretind că sunt mai bune decât produsele aflate la vânzare. 

Înainte de a trata acneea, cel mai bine este să separi realitatea de ficțiune. Iată cele 5 mituri comune despre acnee și de ce acestea nu sunt reale:

        1. Numai adolescenții fac acnee

Întrucât aproximativ 85% dintre adolescenți întâmpină o formă de acnee, se pare că o „dețin”. Cu toate acestea, până la 64% dintre bărbați și femei de 20 de ani și 43% din cei de 30 de ani au avut probleme cu acneea. Acneea adulților afectează mai mult femeile decât bărbații, deoarece acneea se poate corela cu fluctuațiile hormonale, pe care femeile le experimentează de-a lungul vieții.

        2. Este în regulă să storci coșurile

Nu stoarce niciodată un cos, oricât de frustrant ar fi, căci locul se poate infecta de bacterii sau există șanse mari ca acel loc să se transforme într-o cicatrice. În schimb, poți aplica un cub de gheață pe cos pentru a reduce inflamația.   

       3. Soarele curăță acneea

Când vine vorba de acnee, soarele nu este prietenul tău. Poate simți că îți usucă coșurile, dar soarele poate inflama pielea, lucru pe care trebuie să îl eviți atunci când suferi de acnee. În plus, razele ultraviolete ale soarelui pot deteriora suprafața pielii, provocând arsuri solare, eliberând radicalii liberi și distrugând ADN-ul celular, ceea ce poate duce la îmbătrânirea prematură și cancerul pielii.

       4. Acneea poate fi vindecată

Acnee tratament? Din păcate, nu există un leac oficial pentru acnee. Acneea este cronică și poate dura oricât, de la câțiva ani în adolescență până la 20 de ani sau mai mult la adulți. Poți menține însă acneea sub control cu ​​curățare, exfoliere și hidratare zilnică și respectând o rutină consecventă, deși poate dura timp pentru a găsi cea mai bună combinație de medicamente și produse pentru ten. De asemenea, din moment ce corpurile și pielea ta se schimbă de-a lungul vieții, în funcție de mulți factori(hormoni, stiluri de viață, obiceiuri, medii etc.), ceea ce a funcționat în adolescență poate să nu mai fie eficient atunci când ai 30 de ani.

        5. Pielea murdară provoacă acneea

Vestea bună este că acneea nu este cauzată de murdărie. Vestea proastă este că bacteriile care cauzează acnee sunt deja pe pielea ta și se hrănesc cu excesul de sebum. Spălarea feței de două ori pe zi va ajuta la reducerea bacteriilor, la eliminarea sebumului de suprafață și va ajuta la exfolierea celulelor moarte ale pielii. Însă ține cont de faptul că spălarea excesivă poate înrăutăți acneea.

      6. Cartofii prăjiți cauzează acneea

Acesta este unul dintre cele mai vechi mituri. În timp ce, probabil, ar trebui să consumi cartofi prăjiți la o cantitate moderată din alte motive de sănătate, alimentele grase nu au efect asupra acneei. Mâncarea alimentelor bogate în ulei nu înseamnă că uleiul își poate face drum de la intestine până la pori.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter