(P) Ce alimente să incluzi în regimul tău alimentar, pentru o viață sănătoasă

De Unica.ro, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 iulie 2021, 23:23

Ai învățat să spui ”nu” alimentelor procesate, te-ai dezobișnuit de recompensele de la fast food, eviți zahărul și dulciurile pe cât de mult poți, iar în frigiderul tău nu mai există raftul dedicat băuturilor răcoritoare. În mod evident, știi ce să nu consumi și de ce să te ferești. Dar ai idee care sunt alimentele cu cele mai multe beneficii pentru sănătate și motivele pentru care să le incluzi în alimentația ta regulată? În cele ce urmează, îți vom face un tur al cumpărăturilor alimentare inspirate:

Somonul

Somonul este una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, conține o mulțime de nutrienți, precum vitamine din complexul B și magneziu, dar și acizi grași Omega 3, care împiedică acțiunea radicalilor liberi și reduc inflamația inclusiv în afecțiuni precum infectii urinare. Totodată, este sățios și reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare. 

Laptele

Laptele este o sursă grozavă de calciu și conține nutrienți importanți precum proteinele, potasiul, fosforul și vitamina B12. Știai că vitaminele din complexul B stimulează producția naturală de melatonina, hormonul somnului? De aici, efectul consumului unei cești cu lapte înainte de a te odihni este unul mai mult decât inspirat. Laptele fortifiat, provenit de la vaci hrănite exclusiv cu iarbă, conține și vitaminele D și K2. 

Fructele de mare

Midiile, creveții, caracatița, calamarii sau alte tipuri de fructe de mare sunt surse excelente de vitamina B12, responsabilă de reglarea producției de celule roșii din sânge. Asigură-te, însă, că sunt proaspete și preparate corespunzător, pentru că, în alte condiții, riscul toxiinfecției alimentare este crescut în cazul fructelor de mare.

Gălbenuș de ou

În ciuda opiniei populare, ouăle, deși conțin colesterol, nu cresc colesterolul ”rău” LDL atunci când sunt consumate. În schimb, au o serie de vitamine și minerale necesare organismului, care se absorb. Ouăle sunt și o sursă bună de proteine și grăsimi sănătoase.

Varză kale

Kale este una dintre cele mai bune legume cu frunze, deoarece abundă în vitaminele C, A, K1 și B6, dar și în fibre alimentare, minerale și antioxidanți. Este benefică pentru sistemul imunitar, combate inflamația, stimulează sănătatea oaselor datorită consumului de calciu și facilitează absorbția optimă a mineralelor, datorită conținutului de vitamina K1.

Alge

Algele cresc absorbind minerale direct din apa de mare sau de ocean. De aceea, este mai bogată în nutrienți decât legumele de fermă, mai ales când vine vorba de minerale precum calciul, fierul, magneziul sau iodul, responsabil de funcționarea în parametri a hormonilor tiroidieni care regulează creșterea și metabolismul.

Usturoi

Îl iubim pentru aroma puternică, dar nu îi cunoaștem și superputerile – usturoiul este bogat în nutrienți, tocmai pentru că absoarbe mineralele direct din sol. E o sursă bună de vitaminele C, B1 și B6, dar conține și o serie de antioxidanți care combat stresul, conferindu-i un efect calmant.

Cartofi

Deși ”huliți” pentru amidon și carbohidrați, cartofii sunt surse grozave de vitamina C și de vitamine din complexul B și conțin o serie de minerale, precum potasiul, fosforul sau magneziul. Recomandarea noastră ar fi un consum redus, din cauza aportului caloric. Totodată, modul de preparare este important: optează pentru piure, cartofi copți, pregătiți la cuptor sau natur, în detrimentul celor prăjiți.

Afine

Cele mai multe fructe au o serie de beneficii pentru sănătate, dar afinele conțin și oferă o mulțime de nutrienți. Acestea au efectul de a susține sănătatea creierului și memoria, reglează tensiunea arterială, echilibrează nivelul colesterolului și susține lupta împotriva kilogramelor în plus și a obezității.

Ciocolată neagră

Cele mai multe deserturi nu sunt tocmai sănătoase, însă ciocolata neagră este însăși definiția excepției de la regulă în acest sens. Este bogată în cacao, care conține antioxidanți importanți pentru reglarea circulației sangvine și a tensiunii arteriale, contribuind astfel la scăderea riscului afecțiunilor cardiovasculare. Alege variantele cu un conținut redus de zahăr și cu cel puțin 70% cacao, pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

 

O alimentație sănătoasă este constituită, în principiu, din 50% plante și legume, 25% carbohidrați proveniți din cereale integrale și 25% proteine provenite din carne și alte surse. Integrează aceste alimente în meniul tău regulat, în cantități suficiente și cu o frecvență care să acopere acest necesar nutritiv și bucură-te de o stare de sănătate mai bună, de un somn odihnitor și de un plus de energie și vitalitate.

 

Sursă foto: Pexels

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter