(P) La puterea feminin. Medicul ginecolog Silviu-Dumitru Prună ne vorbește despre problemele ginecologice care pot apărea după 30 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 18 martie 2020, 17:21

Fiecărei vârste îi sunt specifice anumite afecțiuni. E valabil și în cazul ginecologiei. Dr. Silviu-Dumitru Prună, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, ne spune care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice care pot apărea după vârsta de 30 de ani și la ce tratamente pot apela femeile.

Seria noastră „La puterea feminin”, realizată împreună cu partenerul nostru, Sanador, continuă cu un episod în care punem sub lupă problemele ginecologice care apar după 30 de ani. Chisturi, fibrom, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza. Toate se descoperă ușor, cu un consult ginecologic, și se tratează fără probleme. Important e să mergem la controlul ginecologic anual. 

Aflați mai multe pe www.sanador.ro.

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt formațiuni tumorale ovariene, marea lor majoritate, circa 80-85%, benigne. 

Din ce cauză apar?

Sunt chisturile ovariene funcționale, după cum le spune și numele, e vorba de o disfuncție ovariană: chisturile foliculare, chisturile de corp galben, chisturile luteale. Sunt chisturile ovariene mezoteliale: chistul seros, chistul mucinos. Chistul endometrioid, într-un context mai amplu al patologiei endometriozice. Și, o formă aparte, chisturile ovariene cu cele germinative, chistul dermoid, e vorba de celule restante la nivelul ovarului din timpul procesului de organo-geneză.

Cum pot fi depistate chisturile?

Chisturile ovariene, în general, se depistează, marea lor majoritate, la un consult ginecologic, care include consult în sine si o ecografie transvaginală. 

Din nefericire, există si cazuri când se depistează în urgență – torsiunea unui chist ovarian sau ruperea unui chist ovarian –  pacienta ajunge într-un serviciu de urgență, este diagnosticată și, cel mai probabil, în această cauză, singura soluție curativă este intervenția chirurgicală.

Și pentru cazurile care nu ajung urgențe?

În principiu, în absența altei simptomatologii, în cadrul consultului ginecologic anual – recoltarea unui test Papanicolau, un consult ginecologic și o ecografie transvaginală ar fi mai mult decât suficient în absența oricărei alte simpotmatologii.

Cum se tratează chisturile?

Tratamentul chisturilor ovariene este diferențiat în funcție de felul, patologia acestora. Chisturile ovariene funcționale, despre care am vorbit la început, se consideră că pot involua chiar și în absența unui tratament, sunt chisturi funcționale (chisturile foliculare, chisturile de corp galben) care pot dispărea de la sine.

În cazul unui chist ovarian care, la două evaluări succesive are aceeași dimensiune sau crește, un chist funcțional sau un chist mezotelial, se poate încerca un tratament cu contraceptive orale combinate, anticoncepționale. 

În cazul chisturilor endometriozice, se poate încerca un tratament hormonal, un tratament limitat la trei luni de zile, sau, dacă acesta nu dă rezultate sau chistul depășește anumite dimensiuni, începe să doară, începe să aibă altă simptomatologie, singura soluție este tratamentul chirurgical, clasic sau laparoscopic, în funcție de dimensiuni, raporturile cu organele vecine.

Ce este fibromul și care sunt cauzele care îi determină apariția?

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă a uterului. Cauzele apariției fibromului sunt în continuare dezbătute, se consideră, ca factori, predispoziția genetică – România este o zonă endemică pentru fibromatoza uterină, circa 40% din femeile din România pot dezvolta de-a lungul vieții această patologie. 

Cum poate fi depistat fibromul?

Ca și în cazul chistului ovarian, în cadrul unui consult ginecologic, combinat cu o ecografie transvaginală, se depistează cel mai frecvent.

Spre deosebire de chistul ovarian, poate da anumite simptome, respectiv sângerări vaginale anormale, în afara menstruației. Femeia vine la un consult și se descoperă acest fibrom uterin.

Cum se tratează fibromul?

Există tratamente hormonale, medicamentoase, care înhibă dezvoltarea lui, un tratament limitat datorită efectelor adverse la o perioadă de timp, maxim trei luni de zile.  Există de-acum celebra embolizare a arterelor uterine, despre care trebuie să spunem că NU „topește”, nu dispare fibromul, se obturează artera care irigă fibromul și acesta nu mai crește o anumită perioadă de timp. 

Ambele metode sunt foarte bune ca metode pre-operatorii. 

Pentru că, până la urmă, singurul tratament al fibromului – fibrom de anumite dimensiuni, nu vorbim de un fibrom de 1-2 cm – este tratamentul chirurgical, care poate fi conservator, respectiv miomectomia, se scoate doar fibromul, uterul rămâne pe loc, sau, în anumite situații – pacienta aflată la menopauză, care nu-și mai dorește sarcini – se poate face o intervenție radicală, respectiv o histerectomie – se scoate întreg uterul și col uterin. 

Ce alte probleme mai apar la femeile e peste 30 de ani?

Putem discuta de sindromul ovarelor polichistice, care e diagnostigat, după unele studii, la între 5 și 10 femei, o disfuncție ovariană, e de discutat despre ea pentru că este implicată în patologia infertilității. Vârsta de procreere a crescut un pic la nivel global, nu numai în România, și, la fel, patologia infertilității ia o amploare deosebită.

Putem discuta de endometrioză, la fel cu efecte serioase în patologia infertilității.

Ce investigații trebuie să facă o femeie după vârsta de 30 de ani?

Anual, un examen Papanicolau, care se face în cadrul unui examen ginecologic, completat cu o ecografie transvaginală. Vizavi de explorarea sânilor, dacă există formațiuni auto-decelabile la palpare sau dacă există antecedente familiale, știindu-se bine predispoziția genetică a cancerului de sân, se poate face o ecografie mamară. Până la 40-45 nu este recomandată mamografia, în absența oricăror patologii sau în absența oricăror modificări pe ecografia mamară. Deci cam asta ar fi succesiunea: ecografie, mamografie, dacă este cazul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter