(P) Ustensile din trusa specialistului: instrumentarul stomatologic

De Unica.ro, pe

Stomatologia este un domeniu care a evoluat enorm în ultimii ani, așadar pacienții din zilele noastre care suferă de anxietate dentară se pot bucura de tratamente rapide și cu efecte eficiente.

Astfel, necesitatea unui instrumentar stomatologic devine una dintre condițiile esențiale pentru a asigura desfășurarea procedurilor de obturație sau de extracții dentare.

Instrumente stomatologice utile pentru procedura de obturație

Cavitățile au nevoie să fie pregătite și curățate, așadar e nevoie de un set de instrumente uzuale pentru a mânui materialul de obturație, pentru a modela și a finisa suprafețele.

  • Spatula de ciment

Pentru a prepara amestecul substanțelor ce stau la baza materialului de obturație, stomatologul folosește o spatulă de ciment. Cu alte cuvinte, o unealtă în formă de lopățică cu ajutorul căreia amestecă substanțele, de obicei, pe o lamelă. Această spatulă nu se folosește niciodată în cavitatea orală a pacientului.

  • Instrument pentru compozit

Pentru a poziționa și a condensa obturațiile metalice se folosește un obiect cu un capăt – sau două capete de lucru ce poartă denumirea de instrument pentru compozit. În general, acesta se găsește într-o mare varietate de dimensiuni și forme – rotund, romboidal, rectangular ș.a.m.d.

  • Fuloare tip seringă

De regulă, aceste instrumente stomatologice preiau cantități mici de compozit. Iar cu ajutorul pistonului aceste cantități mici sunt introduse în cavitate.

  • Spatule bucale

Din trusa specialistului fac parte și spatulele bucale – instrumente stomatologice hibride, flexibile sau rigide cu ajutorul căruia materialele compozite sunt mânuite și au de cele mai multe ori două capete de lucru – lamă și fuloar (instrument pentru compozit). Spatulele bucale sunt confecționate din materiale ca inox sau plastic foarte dur.

  • Instrumente stomatologice manuale de modelaj

Acestea sunt acele ustensile pe care stomatologii le utilizează în procedura de obturație cu compozit pentru a tăia și a modela o formă similară cu cea a dintelui natural. În general, capetele de lucru și dimensiunile variază.

  • Matricea dentară

Banda subțire utilizată de specialist pentru a separa un dinte de altul evitând lipirea materialului de dintele învecinat poartă denumirea de matrice dentară. De regulă, acest instrument se utilizează atât în timpul obturațiilor, cât și în cadrul operațiunilor de restaurare coronară.

  • Lampa fotopolimerizare

Materialul utilizat în cadrul obturațiilor dentare sau pentru sigilanți dentari are nevoie să fie întărit rapid. În acest caz, stomatologul folosește o lamă fotopolimerizare cu LED care să faciliteze precizia în mânuire.

Instrumente stomatologice pentru lustruit

Lucrările de restaurare au nevoie adesea de instrumente stomatologice de mare precizie și de finețe. Așadar, cele mai folosite ustensile sunt:

  • Freze rotative de finisat și lustruit

Disponibile în zeci de modele – diferite ca dimensiuni, granulații, forme și ca materiale, frezele dentare pot avea capete de lucru abrazive sau tăietoare. Pe piața de profil există o mare varietate de astfel de freze ce își găsesc utilitatea într-o serie de proceduri stomatologice.

  • Pile interdentare

Obturațiile din spațiul interdentare au nevoie de instrumente stomatologice care să finiseze spațiile dintre dinți. Potrivite pentru astfel de operațiuni sunt pilele interdentare.

Unde poți găsi instrumente stomatologice de calitate?

Datorită evoluției e-Commerce-ului în zilele noastre, poți comanda cu ușurință instrumente stomatologice din magazinele de profil. Spre exemplu, cei de la Dentex propun o gamă variată de instrumente stomatologice ideale pentru lucru în cabinet – de la fuloare, seringi, elevatoare până la instrumente pentru mica chirurgie și port ac.

Așadar, dacă te afli în căutarea celui mai bun instrumentar stomatologic pentru cabinetul tău, pe site-ul dentex.ro poți găsi o gamă variată de ustensile la un preț decent.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter