Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 21 iunie 2019, 15:25
Vara este sezonul călătoriilor, al vacanțelor și al timpului petrecut în familie. Dar unde mergem în vacanța? Cum alegem locația potrivită? Este un loc sigur pentru copii? Ce drepturi avem atunci când călătorim? Toate aceste întrebări și-au găsit răspunsul la Atelierele de Idei Unica ce s-au desfășurat joi seară la ParkLake.

O nouă lună, o nouă ediție a Atelierelor de Idei Unica în cadrul cărora cititoarele Revistei Unica au ocazia să dezbată diverse subiecte, să găsească răspunsuri la diferite întrebări sau nelămuriri și să afle lucruri noi și utile.

De această dată am ales un subiect „pe val”: vacanțele. Este destul de dificil să alegem o locație perfectă, în care să ne simțim bine și noi dar și copiii noștri. Ne gândim la distanța parcursă, la tonele de bagaje pe care trebuie să le luăm cu noi, la situațiile neprevăzute. De aceea, am invitat la eveniment patru specialiști în ale călătoriilor: Irina Chirițoiu (directoarea Centrului European al Consumatorilor), Ruxandra Radu (manager outgoing Perfect Tour), Atena Boca (fondatoarea comunității La Primul Bebe) și Corina Caragea (prezentatoare de știri și o mare pasionată a călătoriilor).

Ce am aflat de la invitați

Irina Chirițoiu – directoarea Centrului European al Consumatorilor

Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

Irina ne-a povestit despre drepturile pe care le avem în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene atunci când călătorim în țară, dar și în afara granițelor.

La întârzieri sau anulări (n.r. avionelor), de multe ori, în cazul reclamațiilor, sunt invocate circumstanțe extraordinare precum vreme nefavorabilă, a erupt un vulcan. Dar în fapt ele nu sunt circumstanțe extraordinare pentru că noi luăm legătura cu aeroportul și cerem un raport al zborului respectiv. Informațiile sunt corecte și atunci știm foarte clar de ce a întârziat avionul, fie că a fost o problemă tehnică, și atunci toate aceste motive invocate de compania aeriană nu intră sub regulament și trebuie să ofere compensații”, a explicat Irina Chirițoiu.

Totodată, ea ne-a vorbit despre aplicația ECC-Net Travel.

ECC-Net Travel App poate fi downladată gratuit și odată descărcată poate fi folosită și offline. Practic este prietenul dumneavoastră atunci când călătoriți în afară. Aplicația este tradusă în 25 de limbi, puteți să vă alegeți domeniul – achiziții online, întârzieri aeriene, pachete de servicii turistice, time-sharing – și vă sunt prezentate toate drepturile pe care le aveți”, a povestit directoarea Centrului European al Consumatorilor.

Ruxandra Radu – manager outgoing Perfect Journey

Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

Ruxandra Radu, manager outgoing Perfect Journey francizat Perfect Tour, a vorbit despre destinațiile alese de turiști în acest an, dar și ce recomandă în general o agenție de turism. Mai mult, dacă plănuiți să plecați din țară de Revelion, trebuie să vă ocupați din timp de această vacanță deoarece, ne spune Ruxandra, locurile sunt deja ocupate în destinații precum Thailanda sau Seychelles.

Potrivit acesteia, o agenție de turism este recomandată deoarece te poate ajuta să alegi mai ușor destinațiile, hotelurile și chiar zborurile care ți se potrivesc.

Și să nu uităm de parcurile de distracții, atât de căutate de familiile cu copii. În acest sens, Ruxandra recomandă Disneyland Paris.

Suntem ca și mămicile. Vă ținem de mână pe tot parcursul călătoriei, ne sunați și la 12 noaptea, dar rezolvăm problema. În momentul în care vi se întâmplă o situație, ați pierdut un zbor sau un zbor este întârziat noi reușim să vă ajutăm cu ajutorul companiei aeriene. Întotdeauna când ați luat un pachet de servicii turistice răspunderea cap-coadă a vacanței dumneavoastră este a noastră”, a explicat Ruxandra Radu.

Atena Boca – fondatoarea comunității La Primul Bebe

Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

Atena Boca a reușit să pună bazele unei comunități puternice, La Primul Bebe, ce are peste 70.000 de membri activi. Ea a venit la Ateliere pentru a ne vorbi despre călătoriile în familie și despre ce înseamnă să pleci în vacanțe cu copiii.

Atena a afirmat că există trei principii de călătorie atunci când ai copii.

Primul principiu de călătorie este că nu plecăm în călătorie decât în familie. Adică familia restrânsă, noi și copiii noștri. Nu plecăm nici cu prietenii, nici cu gașca, nici cu bunici, nici cu ajutoare. Facem acest lucru pentru că am realizat că timpul pe care noi îl petrecem cu copiii noștri este foarte limitat. Plecăm dimineața la serviciu, ne vedem câteva ore dimineața, câteva ore seara și de fapt conectare între noi și copiii noștri nu prea mai există. Aceste vacanțe sunt cel mai bun prilej prin care noi ne putem conecta cu copiii noștri”, a precizat Atena.

Cel de al doilea principiu este „Fiecare dintre noi contează!”

Fiecare membru al familiei contează. Înainte să plecăm în călătorie ne așezăn la masă și fiecare spune ce își dorește de la acea vacanță. Vacanța este pentru a fi împreună, dar trebuie să fie și pentru fiecare dintre noi”, a mai spus ea.

Nu în ultimul rând, Atena recomandă ca în vacanțe să nu facem economii.

Nu facem economii în vacanță! Vacanțele nu sunt momentele în care să salvăm bani. Poate sunt singurele momente în care nu trebuie să ne uităm pe partea din dreapta a listei de la meniul restaurantului, cea cu prețurile, ci să ne dăm voie să ne bucurăm de puținele zile pe care de fapt leavem într-un an de zile. Muncim tot anul ca să avem câteva săptămâni de vacanță. Atunci haideți să ne oferim ce e mai bun în acea vacanță”, a completat Atena Boca.

Corina Caragea – prezentatoarea Știrilor Sportive de la Pro TV

Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

Corina călătorește de fiecare dată când are ocazia și asta pentru că este o mare pasionată a călătoriilor. Ea spune că o ajută foarte mult aplicațiile de pe telefonul mobil.

Ea își planifică din timp călătoriile deoarece acest lucru reprezintă un avantaj în ceea ce privește bugetul.

Există aplicații care vă ajută să vă închiriați o mașină pentru 20 de minute. Nu aveți bătăi de cap cu acte, cu asigurări, cu depozite. Pur și simplu ți scanezi permisul de conducere, introduci cardul bancar, ai pa hartă toate mașinile din zona ta. Primești un cod pe telefon, iar cu acel cod deschizi mașina, iar în torpedou găsești cheia. Pe același sistem închiriez trotinete. Când mi se face foame apelez tot la o aplicație. Pot să îmi rezerv masa la restaurant, pot să văd meniul și pot să văd recenziile celor care au mâncat acolo”, a povestit Corina Caragea.

Totodată, Corina a dezvăluit că nu pleacă în călătorii fără să își facă asigurare și că înainte de a pleca urmărește recenziile celorlalți turiști.

Prezentatoarea Știrilor Sportive a mărturisit că își alege locurile pe care vrea să le viziteze și în funcție de cât de instagramabile sunt: „Plec cu multă aparatură după mine. Sunt la curent cu ce apare nou în zona asta de fotografie și video. După aceea petrec foarte mult timp la montaje. Îmi place să fac lucrul ăsta și am o mare satisfacție atunci când oamenii îmi dau feedback”.

În timpul acestei ediții a Atelierelor de Idei Unica, Irina a premiat primele cinci întrebări primite de la invitate cu un mic kit de călătorie.

Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

De asemenea, la finalul evenimentului, revista Unica, împreună cu partenerul Clineo și Perfect Tour au oferit un cadou doamnelor ce au venit în ParkLake pentru a participa la Atelierele de Idei Unica.

Unde mergem în vacanță? Ce am învățat la Atelierele de Idei Unica

Sursă foto: Vlad Chirea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter