Nepotismul, pedepsit în organizaţie

De Unica.ro, pe

Te-ai gândit vreodată cum ai privi un coleg nou angajat despre care ai aflat că este ruda directă a şefului? Cum te-ai comporta cu el? I-ai aprecia eforurile depuse în muncă?

Mai jos n-o să citeşti ce ar trebui să faci şi cum ar trebui să te comporţi, asta va rămâne la latitudinea ta.

În continuare vei afla în schimb informaţii despre acest fenoment la noi în ţară, impact în organizaţie şi părerea psihologului.

Angajarea unui „nepot” într-o echipă performantă nu face nimic altceva decât să altereze rezultatele acesteia, mai ales dacă noul venit nu este performant, nu se implică mult, dar participă la beneficiile câştigate de membrii săi. Majoritatea colegilor nu privesc „cu ochi buni” un astfel de angajat, ba chiar „mulţi dintre ei au tendinţa de a explica chiar şi lipsa lor de performanţă prin faptul că *nepotul* face parte din echipă”, explică psihologul particular Elena Dumitru.

Se pare însă că o astfel de angajare poate avea şi efecte pozitive. „Există şi scenariul pozitiv în care *nepotul* (uneori cu susţinere la angajare, alteori prin forţele proprii) este aruncat în apă rece, spunândui-se *descurcă-te, dar vezi să nu mă faci de ruşine*”, mai spune psihologul.

Criteriul încrederii

Există companii în care se practică angajarea pe criteriul „încrederii”, unde cei mai mulţi angajaţi sunt cunoştinţe sau rude. Aceste lucruri se întâmplă şi în cazul unor firme mici unde proprietarul controlează întreaga companie şi unde acesta consideră că cine nu e din „familie” poate să îi ameninţe afacerea. În cazul companiilor mari, în care unul dintre directori îşi angajează membrii familiei este clar că performanţa se află pe locul doi. Poate apărea o problemă însă: existenţa unui sistem de evaluare a performaţei care nu va face diferenţe între cei angajaţi normal şi „nepoţi”.

Din păcate, nu la fel stau lucrurile în cazul instituţiilor de stat, unde un nou angajat nu îşi pune problema nivelului de performanţă pe care trebuie să îl atingă. Un caz foarte consacrat şi comentat este cel a televiziuni de stat, despre care să spune că este o mare şi fericită familie. Mulţi spun că la TVR, nu intrii decât dacă ai pe cineva acolo, eventual o mamă sau un tată.

Intrarea în sistemul public, din păcate, nu presupune numai îndeplinirea unor criterii obiective, ci şi foarte multe criterii subiective. În plus, există şi o lipsă acută a unui sistem de urmărire a indicatorilor  performanţei fiecarui bugetar, fapt ce atrage după sine o anumită comoditate a angajaţilor. 

Riscuri

Psihologul Elena Dumitru spune că angajarea unui „nepot” face ca la nivel de echipă să apară în mod inevitabil frustrări şi implicit o atmosferă încarcătă. O astfel de situaţie nu poate genera decât neînţelegeri în echipă, fluctuaţie de personal, lipsă de performanţă şi rezultate scăzute. „Problema gravă intervine în momentul în care *nepotul* se comportă ca atare, adică nu munceşte, întârzie la serviciu, pleacă mai devreme, pauzele durează două ore şi este în mod evident favorizat când vine vorba de prime, beneficii, măriri de salariu sau promovări”, mai spune expertul în psihologie organizaţională.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter