Drobul tradițional de Paște, rețeta lui Radu Anton Roman

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 06 aprilie 2023, 19:13

„Amintire milenară a Paștelui Ortodox, numit pe alocuri plăcintă de cighir, drobul este strofa a patra, cea care se recită după incantația anafurii, clinchetul ușor al ouălor ciocnite și foșnetul pascăi. Carnea mătăsoasă a măruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebrează”, așa descria Radu Anton Roman, în cartea sa culinară „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, drobul, acest preparat atât de important pentru masa festivă de Paște.

Există o sumedenie de rețete pentru drobul de miel, însă nimic nu se compară cu modul tradițional de pregătire a acestui răsfăț culinar. Se prepară o singură dată pe an, cu prilejul sărbătorilor de primăvară, iar tocmai de aceea trebuie făcut ca la carte. Și nici nu e atât de complicat de gătit precum ar crede mulți, mai ales dacă urmezi instrucțiunile lăsate de maestrul bucatelor culinare românești, Radu Anton Roman.

Iată rețeta delicioasă, simplă, tradițională de drob de miel a lui Radu Anton Roman:

Ingrediente:

  • 1 kg măruntaie miel – ficat, inima, plămâni, rinichi, splina
  • 200 g ceapă uscată
  • 3 legături ceapă verde
  • 100 ml untdelemn
  • 2 ouă mari
  • sare, piper
  • 1 prapur miel
  • 50 g unt

Mod de preparare:

Se spală bine prapurul și se lasă în apa rece. Măruntaiele se spală în câteva ape, se opăresc rapid în apă clocotită. Se fierb în apă cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot. Apoi se scot și se lasă la răcit. Se toacă din cuțit, mărunt (cubulețe de mărimea zarurilor).

Citeşte şi: Pască tradițională de Paște, după rețeta lui Radu Anton Roman

Ceapa, și cea uscată, și cea verde, se toacă solzișori. Jumătate din ceapă se pune în grăsime la prăjit. Când devine sticloasă, se adaugă tocătura, să lasă încă 5 minute, apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime și se lasă la răcit.

Citește și: Cozonaci de Paşte. Cele mai bune și ușoare rețete

Se bat ouăle cu sare și piper și se amestecă, apoi, cu tocătura călită și ceapa rămasă.

Prapurul se scurge bine de apă, se întinde și se umple cu amestecătura de mai sus. Se ia o tavă adâncă de cozonac, se unge bine cu unt, se pune drobul în ea și se dă la cuptor, la foc foarte mic, până se rumenește bine.

Poftă bună!

Nu ezita să faci un drob de ciuperci rapid și gustos! O să vrei și a doua porție.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter