Cum prepari cea mai bună dulceața de cireșe. Rețeta Sandei Marin

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 19 iulie 2022, 17:49

Cui nu-i place dulceața de cireșe? Cireșele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe în sezonul cald și sunt delicioase oricum – proaspete, abia culese din pom, sub formă de sirop sau compot, în prăjituri delicioase, în salate de fucte sau cu înghețată. Dar dulceața de cireșe este un desert deosebit de savuros și de aromat ce poate fi consumat pe tot parcursul anului. Când vine vorba de gătit, noi preferăm rețetele clasice pentru că nu poți da niciodată greș cu ele. Așadar, am ales varianta de dulceață de cireșe a renumitei doamne a bucătăriei românești Sanda Marin. În celebra sa carte de bucate, Sanda Marin ne prezintă două modalități de preaprare a dulceței de cireșe.

Iată rețeta Sandei Marin pentru cea mai bună dulceață de cireșe:

Dulceață de cireșe – Ingrediente:

  • o farfurie adâncă, plină cu vârf, de cireşe fără sâmburi
  • 1 kg zahăr
  • o păstaie mică de vanilie
  • zeama de la o jumătate de lămâie

Citește și: De ce e bine să mănânci cireşe

  • Dulceață de cireșe – Mod de preaprare 1:

Cireşele se spală bine și se curăță de codițe și de sâmburi. Într-o crațiță se pune un rând de cireşe, unul de zahăr, apoi iarăși un rând de cireșe și unul de zahăr, până se termină cantitățile de zahăr și cireșe. Cratița se pune la foc mic pentru a permite zahărului să se topească treptat în zeama pe care fructele o vor lăsa. Din când în când se mişcă oala pentru ca dulceața să nu se prindă de fund. După ce zahărul s-a topit, se mărește flacăra. Se ia spuma când se ridică, amestecând din când în când uşor cu dosul unei linguri, pentru a nu zdrobi fructele.

Când dulceața începe să se lege, se ia de pe foc pentru 10 minute,  apoi se adaugă păstaia de vanilie şi zeama de lămâie. Se pune cratița din nou să fiarbă, până ce zeama este bine legată. Se ia de la foc şi se răstoarnă întâi într-un castron care se acoperă cu un şervet ud. Se lasă la răcit. Se toarnă în borcane numai după ce s-a răcit, altfel boabele se vor ridică la suprafață şi zeama va rămâne limpede pe fundul borcanelor.

Vezi traditionalele rețete de gem de cireșe!

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

  • Dulceață de cireșe – Mod de preaprare 2:

A doua variantă de preparare este prin punerea fructelor să fiarbă în sirop de zahăr. Se pune la fiert într-o cratiță 1 kg de zahăr cu trei pahare de apă.  Cratița se pune la foc mic până se topeşte zahărul încet. Apoi se mărește flacăra și se lasă la fiert până se leagă bine siropul. Se adaugă fructele şi se ia cratița de pe foc circa un sfert de oră, pentru ca fructele să-şi lase toată zeama. Se pune din nou pe foc şi se procedează mai departe la fel ca mai sus.

Vezi care sunt beneficiile cireselor pentru organism!

Surprinde-i pe ce dragi cu o dulceata de mure! Ai reteta!

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter