Dulceața de nuci verzi este o adevărată delicatesă culinară. Gustul fin și inconfundabil al dulceței și textura nucilor plasează acest desert în topul preferințelor gurmanzilor. Dacă vă place dulceața de nuci verzi, trebuie să încercați rețeta maestrului bucătăriei românești Radu Anton Roman. Este ușor de făcut, iar rezultatul va fi deosebit de savuros.
Se curăță nucile, prin fierbere îndelungată sau cu cuțitul, de o pieliță foarte subțire, până la coaja cea albă. Se opăresc de trei ori, lasându-le să se încingă în apa clocotită câte 10 minute. Apoi. nucile se spală în 5-6 ape reci, lăsându-le de fiecare dată să-și piardă taninul câte un sfert de oră. Se dizolvă zahărul în apă și se pune la fiert. După primul clocot, se pune în fiertură albușul de ou și 1 lingură cu zeamă de lămâie. Se strecoară zeama fierbinte și se pune iar pe foc, să se lege. Dacă s-a încleiat un pic, se adaugă vanilia și nucile, lăsându-le să fiarbă până se va lega dulceața, după voie. Se pune și a doua lingură cu zeama de lămâie și se amestecă bine, să se închege bine.