26 de spectacole de teatru independent în cadrul Bucharest Fringe, Ediția a Zecea, aniversară

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 08 octombrie 2020, 10:43
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, unul dintre cele mai mari, îndrăgite și longevive festivaluri dedicate teatrului independent din România, a ajuns la cea de-a zecea ediție.

Anul acesta festivalul se va desfășura în perioada 9-18 octombrie online pe www.eventbook.ro, unde vor fi difuzate integral înregistrările tuturor spectacolelor.

De la ediție la ediție, festivalul a câștigat tot mai multă forță și recunoaștere, devenind o componentă importantă a vieții artistice contemporane. Anul acesta cuvintele cheie sunt ”experimental”, ”inovator”, “neconvențional”.

Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent 2020

Timp de 10 zile ediția specială aniversară Bucharest Fringe va aduce în casele spectatorilor 26 de spectacole de teatru independent naționale și internaționale și 15 sesiuni Artists Talk pe Zoom în care publicul va avea ocazia să dialogheze în direct cu o parte din artiști.

În cadrul programului festivalului se regăsesc secțiunile tradiționale Competiție și Premiere. În plus, organizatorii au pregătit pentru această ediție aniversară și secțiuni noi precum Best of the Best, Spectacole Fără Acasă, Spectacole invitate din străinătate și Spectacole pentru copii.

Competiție

Cele 9 spectacole selectate care vor participa în cadrul acestei secțiuni din Festival sunt:

Algoritm” – Asociația VAR, București

Blocul în versuri” – produs independent de actorii din spectacol, București

Dincolo de salcâmi”- Teatrul Arte dell Anima, București

Dispariții” – Studio Yorick,Târgu Mureș

Îmi place Sushi” – Reactor de creație și experiment, Cluj – Napoca

Lucrător universal”- Asociația O2G, București

Scuze, Noi!”- produs independent de actorii din spectacol, București

Totul e bine când se termină”- Reactor de creație și experiment, Cluj – Napoca

Uitasem”- Edith Alibec, București

Înregistrarea tuturor spectacolelor va fi transmisă online.

Un juriu alcătuit din actorii Nicoleta Lefter și Ionuț Grama și regizorul de teatru și profesorul Theodor Cristian Popescu, va acorda trei premii ce urmăresc liniile directoare ale Festivalului: Debut, Originalitate, Cel mai bun spectacol.

Premiere

În cadrul ediției de anul acesta vor avea loc 3 premiere. 

What is love / Baby don’t hurt me” de Alina Tofan, un performance de teatru participativ pe tema iubirii – vineri, 9 octombrie, ora 19:30

404 LOVE” de Ana Turos și Teodor Ghiță, un spectacol despre tabuuri și lipsa comunicării – miercuri, 14 octombrie, ora 19:00

Dincolo de oglindă”, o producție a Teatrului Apropo, creație colectivă de teatru-dans inspirată de eseurile din volumul ”Oglinzile” de Petru Creția, în regia lui Radu Popescu – sâmbătă, 17 octombrie, ora 19:30

Best of the Best

Una din noutățile ediției aniversare de anul acesta este categoria Best of the Best care va reuni unele dintre cele mai bune spectacole din teatrul independent din ultimii 30 de ani.

Spectatorii vor putea (re)vedea în cadrul acestei secțiuni spectacolele:

”Amalia respiră adânc”, unteatru

Dureri fantomă”, Teatrul de Artă București

”Flori, filme, fete sau băieți”, Teatrul Apropo

“The sunshine play”, Teatrul Luni de la Green Hours

Deși lista spectacolelor potrivite pentru această categorie este mult mai amplă, am selectat acele spectacole pentru care au fost disponibile filmări care să poată fi difuzate online în formatul de festival.

Spectacole Fără Acasă

O altă surpriză și noutate absolută în cadrul festivalului este secțiunea Spectacole Fără Acasă. Dorim să vă readucem în atenție spectacole de succes care din lipsa spațiului/locației nu s-au mai putut juca, așa cum sunt spectacololele:

Iluzii”, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”

Orfani”, Pro Drama

Reflection”, Lightwave Theatre Company

“România 2050”, Teatrul Apropo

Spectacole pentru copii

Ediția aniversară vine cu surprize și pentru cei mici. Ne vom bucura împreună cu ei de spectacolele de matineu “Iepurele alb” (Teatrul de Artă București) și “Micul prinț”( co-producție Lightwave Theatre Company și unteatru).

Spectacole străine invitate în Festival

E o onoare și o bucurie să găzduim în festival două momente speciale:

Spectacolul “Noces de Joie”/”Nunta Bucuriei” invitat din Elveția, cea mai recentă premieră a Companiei independente Interface, fiind ultima parte din seria Pentalogiei Veacurile Vieții. Spectacolul îmbină într-un mod inedit opera, teatrul și dansul. (Spectacolul este în limba franceză și va avea subtitrare în limba engleză.)

Performance-ul Live ”In the House”. Caracterul live al seriei în 3 părți este accentuat de dialogul dintre planul vizual și cel audio, partea vizuală constând într-o transmisie directă din campusul Centrului de Cercetare Computerizată în Muzică și Acustică (CCRMA) al Universității Stanford localizat în Palo Alto, California, iar partea audio constând într-un recital instant susținut de o violonistă, un actor și un poet/ o poetă în studiourile Radio România. Fiecare performance IN THE HOUSE fructifică avantajul comunicării instante audio/video la distanțe mari (Palo Alto – București) și o plasează în contextul unui dialog poetic între disciplinele artistice.

Deși situația pandemică a dat peste cap lumea tuturor, noi am ales să ne reinventăm și să găsim o oportunitate în orice neajuns. Știm că spectacolele înregistrate și difuzate online nu vor putea înlocui niciodată emoția dintr-o sală de teatru, însă nu putem să nu sesizam oportunitatea ca teatrul independent și arta create de tinerii artiști să ajungă dincolo de sala de spectacol la inimile cât mai multor spectatori. Va fi o ediție aniversară specială care să ne readucă împreună pe toți cei iubitori de frumos, în condiții depline de siguranță.

Cât costă biletele la Bucharest Fringe

Programul complet, dar și bilete pentru Festival găsiți exclusiv pe https://eventbook.ro/festival/bfringe și pe site-ul Festivalului: https://bfringe.ro/.

Prețul unui bilet pentru spectacolele online este de este 25 lei/spectacol până la 5 octombrie, inclusiv, respectiv 30 lei/spectacol după această dată.

Ofertă*:

Abonament/zi (L-V; pentru spectacolele din ziua respectivă; sesiunile live aferente): 40 lei/abonament (până la 5 octombrie, inclusiv); 50 lei/abonament (după 6 octombrie)

Abonament/zi (S-D; pentru spectacolele din ziua respectivă; sesiunile live aferente): 60 lei/abonament (până la 5 octombrie, inclusiv); 75 lei/abonament (după 6 octombrie)

Abonament full, pentru tot festivalul (26 spectacole online și 15 sesiuni de dezbatere live): 250 lei/abonament (până la 5 octombrie, inclusiv); 350 lei/abonament (după 6 octombrie)

Spectacolele străine invitate în festival vor fi oferite publicului GRATUIT prin rezervarea unui bilet cu valoare zero pe platforma Eventbook.

Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a născut în 2010 din nevoia unor artiști tineri de a se face auziți într-o perioadă în care mișcarea independentă era ignorată și redusă la câteva spații devenite între timp legendare. De atunci s-a desfășurat neîntrerupt, în fiecare an.

Bucharest Fringe și-a creat un profil clar și îndrăzneț axat pe publicul tânăr promovând calitatea, originalitatea, spiritul liber și debutul artistic. În cele 9 ediții am adus în fața publicului bucureștean de peste 17.500 spectatori, 1.326 de artiști din țară și străinătate. Am parcurs împreună cu publicul și artiștii independenți din România 82 zile de festival. Ne-am bucurat împreună de 181 de spectacole de teatru și 250 de evenimente în 32 de teatre independente și spații neconvenționale. Am acordat 50 de premii în cadrul categoriei “Competiție” și am petrecut alături de public și artiști peste 320 de ore de teatru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter