Buna Vestire, ziua în care oamenii nu au voie să se certe

De Oana Savin, pe
Buna Vestire sau Blagoveștenia se sărbătorește pe data de 25 martie. Aceasta este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Iisus. Această sărbătoare este prima zi din Postul Paștelui în care este dezlegare la pește.

În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul când Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să îl nască pe fiul Său și a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, ocazie cu care Biserica acordă dezlegare la paște. În unele biserici, în această zi se postește până la orele 17:00, când are loc Sfânta Liturghie. După aceea, creștinii care nu au mâncat și s-au spovedit, se împărtășesc și apoi mănâncă pește.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Potrivit tradiției, se spune că cel care gustă pește în ziua de Buna Vestire se va simți tot anul ca pește în apă.

De asemenea, se spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă pentru că mor peștii.

Tot în această zi se spune că sosesc rândunelele, iar cucul cântă pentru prima dată în an. Pasărea anunță sosirea primăverii, iar primul său cântec este așteptat de toți oamenii în haine curate, vesele, cu stomacul plin și cu bani în buzunare.

Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în spartea stângă sau în spatele omului, este semn de rău augur.

Potrivit tradiției, în această zi oamenii nu au voie să se certe, altfel vor avea necazuri tot anul.

De asemenea, de Buna Vestire este bine să se pună pâine și sare pe pragul casei, ca hrană pentru îngeri.

Pentru a avea roade bogate în livezi, în unele zone ale țării, pomii sunt „amenințați” cu toporul și sunt stropiți cu șuică.

Sursă foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter