Când trecem la ora de iarnă 2020

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:37
Momentul în care vom trece de la ora de vară la ora de iarnă 2020 se apropie. Toate ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. 

Ora de iarnă 2020 se va actualiza în curând și va fi un prilej de bucurie pentru noi toți pentru că vom dormi cu o oră mai mult. Ora de iarnă este, de fapt ora oficială și este legată de ora astronomică. Aceasta acoperă calendaristic perioada cuprinsă între lunile noiembrie a unui an și martie a anului următor.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

Când trecem la ora de iarnă 2020

Ca în fiecare an, ora de iarnă se va schimba în ultima duminică a lunii octombrie. În noaptea de 24 spre 25 octombrie ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest sistem a fost introdus în 1907. Are scopul de a profita din plin, cât mai mult timp, de lumina Soarelui. În acest mod ne putem desfășura cât mai multe activități pe lumină pentru a economisii energia electrică necesară iluminatului.

Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost un neo-zeelandez pe numele George Vernon Hudson, în 1895.

Totodată, au fost și țări care nu au adoptat ora de vară, cum ar fi Rusia. Motivația a fost că oamenii au avut un randament mai scăzut la locul de muncă. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară.

Deşi motivaţia iniţială – aceea de a face economie de resurse – a dispărut în epoca modernă, peste 100 de state nu au renunţat încă la schimbarea orei.

Ţările din UE funcționează în prezent după trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 ţări) şi ora Europei de Est (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România).

Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă în România

România a trecut de la ora de vară la ora de iarnă începând cu anul 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună. Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene, potrivit Libertatea.ro.

Nu se mai trece la ora de iarnă din 2021

Pentru că mulți au constestat eficiența acestor schimbări, 2021 ar putea fi ultimul an în care schimbarea sezonieră a orei ar putea avea loc. Fiecare stat membru UE va trebui să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă. Deciziile ar fi trebuit să fie comunicate în aprilie 2020, însă din cauza pandemiei de COVID-19, acestea au fost amânate.

Țările care decid să păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică, 26 martie 2021. Pentru statele care vor să rămână la ora standard, adică ora de iarnă, ultima schimbare va fi în 31 octombrie 2021.

Statele membre vor trebui să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul Uniunii Europene.

Această schimbare vine după ce Comisia Europeană a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri. Din acestea, 84% au fost în favoarea renunțării la schimbările orare. În 2019, eurodeputații au votat în favoarea renunțării la schimbarea de fus orar. Au fost 410 voturi „pentru”, 192 „împotrivă” și 51 de abțineri.

Efectele negative asupra organismului atunci când se schimbă ora

Medicii au lansat de-a lungul timpului numeroase avertismente cu privire la modul în care schimbarea orei ne afectează organismul. Acesta are nevoie de aproximativ două săptămâni să se acomodeze cu ora de iarnă, timp în care pot apărea stări de oboseală, insomnie, nervozitate, dureri puternice de cap, anxietate și chiar depresie. Experții spun că persoanele cele mai afectate de această schimbare a fusului orar sunt copiii și vârstnicii.

Totodată, schimbarea orei ne poate aduce astenie, vertij, irascibilitate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului. Pentru a diminua efectele trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, experții recomandă o alimentație bogată în verdețuri și plimbările în aer liber.

Este important să stăm cât mai mult în lumină. Deși afară se întunecă mai devreme, este bine să ne aprindem becurile în casă. Așa îi amintim creierului că nu este ora de culcare. Și lumina naturală este importantă, de aceea specialiștii ne recomandă să stăm cât de mult putem afară, chiar dacă este frig.

De asemenea, aceștia spun că deși în mod normal nu este recomandat sportul seara, putem face o excepție. Ne putem apuca de antrenament în jur de 17 – 18 seara, când începe să se întunece afară. În acest fel vom fi mai energici și nu vom simți nevoia să ne punem în pat prea devreme.

Citește și: 2021 ar putea fi ultimul an când țările din Europa își schimbă ora

Avantajele și dezavantajele trecerii la ora de iarnă 2020

Efectele negative ale schimbării nu se opresc aici. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, numărul accidentelor rutiere crește cu 7% în prima săptămână după schimbarea orei. În încercarea de a se adapta unui ritm nou, abilitățile unei persoane scad. Aceasta nu se mai poate concentra la fel de bine ca înainte. Chiar și pentru cei care dorm suficient schimbarea ore și implicit a programului reprezintă o provocare. În plus, se întunecă mai repede, astfel că oamenii sunt mult mai obosiți la finalul zilei.

Un alt studiu a arătat că riscul unei persoane de a face infarct a scăzut cu 21% în prima zi de marți după weekend-ul în care s-a modificat ora. În schimb, în prima zi de luni după weekend-ul în care ora s-a dat înainte, numărul cazurilor de infarct a crescut cu 24%. Trecerea la ora de vară întrerupe ritmul de somn, provocând inflamații în organism și crescând riscul apariției unui infarct. O oră de somn în plus scade nivelul de stres din organism, astfel că inima funcționează mai bine.

Însă acest avantaj nu durează prea mult, avertizează specialiștii. În săptămâna ce urmează, calitatea somnului are de suferit. Ajungem să dormim mai puțin decât am făcut-o în săptămâna dinaintea schimbării orei. Această situație apare deoarece mergem la somn mai târziu decât de obicei în noaptea în care se dă ora înapoi și ajungem să ne simțim chiar mai obosiți.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter