Cum ne afectează urmăritul serialelor. Ce spune psihologul

De Unica.ro, pe

Un nou obicei de consum a apărut în viața noastră odată cu apariția platformelor care oferă filme și seriale cât și când vrem. Specialiștii l-au denumit ”binge-watching”, adică obiceiul de a sta ore în șir și a urmări episod după episod unul sau mai multe seriale. Cum ne afectează acest comportament, dar și de ce este considerat a fi un obicei ”depedent”, la fel ca cel pe care-l au cei care apelează la jocurile de noroc, a explicat Anca Maftei, psiholog și psihoterapeut.

În ultimul timp, obiceiul de consum la TV s-a schimbat din momentul apariției platformelor de video on demand, un obicei din ce în ce mai întâlnit în rândul populației este binge-watching-ul. Adică vizionarea fără oprire, mai multe ore în șir, a unui serial/program TV. Dacă nu demult puteam să vedem un episod dintr-un serial, la o anumită oră, o singură dată pe zi, odată cu apariția acestor platforme putem să vedem 10-20 de episoade oricând, fără oprire. Ce implicații psihice/psihologice aduce acest nou obicei de consum?

„Sunt foarte multe aspecte și, din fericire, au început să apară studii foarte solide în ceea ce privește efectul acestor comportamente de consum. Un studiu longitudinal făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundamental memoria și limbajul. Este destul de înfricoșător când stai să te gândești că doar în câțiva ani, de la un anumit nivel cognitiv, ai scăzut foarte foarte mult. Aceste efete au apărut, din păcate, împreună cu depresie și alte schimbări la nivel social. Pentru că evident, petrecându-ți atât de mult din timpul tău liber într-o astfel de activitate automat te-ai separat de mediul tău social, automat probabil că ai avut comportamente alimentare diferite, poate nu ai mai mâncat ce avea nevoie creierul tău, pentru că în acele ore nu-ți mai dai seama, nu mai ești foarte conștient astfel încât să-ți alegi cu grijă tipul de alimentație și atunci sunt foarte foarte multe implicații și în zona emoțională”, a afirmat Anca Maftei pentru Great.doc.

Anca Maftei, psiholog: „Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, e o păcăleală”

„Există mai multe maniere în care noi putem gestiona emoțiile. Din păcate, tipul acesta de binge-watching, tipul acesta de comportament, face ca tot balastul tău emoțional se duce în inconștient. În loc să-l gestionezi, să-l discuți cu un prieten, sa-l accepți, să-l manifești, el planează undeva. Nu dispare! Pleacă din planul tău conștient în planul tău inconștient. Este foarte periculos! Nu putem compara o activitate sănătoasă cu tipul acesta de comportament”, a explicat psihologul.

Acesta este un efect pe termen lung, dar cum ne afectează pe termen scurt? Trăim o falsă senzație de relaxare?

Din contră. E posibil ca relaxarea să apară în prima oră de vizionare, poate și în a doua oră. Dar ulterior, când îmi este afectat somnul, automat îmi este afectat tot creierul. Somnul este deosebit de important și sunt deosebit de importante și orele acelea înainte de 12 noaptea. Toți hormonii noștri sunt afectați de lipsa somnului și implicit tu cu totul. Îți afectează sistemul imunitar, îți afectează stările emoționale, sunt foarte multe aspecte ce țin de lipsa somnului și e extrem de important ca dacă vizionăm câteva episoade să avem neaparat o oră anume la care să ne și odihnim. Asta ne afectează cel mai mult!

Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, e o păcăleală. Ele rămân în inconștient și probabil că a doua zi nu ai reușit să-ți faci procesarea, pentru că în timpul somnului se procesează și traumele. Dacă tu ai avut dificultăți pe timpul zilei, somnul este o binefacere. Dacă tu te lipsești și te privezi de această odihnă, automat și emoționalul tău va avea de suferit și duce în timp la atacuri de panică, tot felul de stări nedorite, neplăcute, se adâncește depresia. Nu e de joacă.

Anca Maftei, psiholog: ”Avem emoție foarte plăcută atunci când începe un nou episod. Creierul nostru pompează diferite substanțe care ne dau această senzație de fericire identică cu a celor de la jocurile de noroc!”

Citește continuarea pe Great.DOC.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter