Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020. Ce trebuie să faci

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:18
În cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie, credincioșii încep să se pregătească pentru cea mai mare și mai frumoasă sărbătoare a anului. Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020 are loc în curând. Ce trebuie să faci. 

Ca în fiecare an, credincioșii se pregătesc pentru sărbătorirea venirii pe lume a Mântuitorului cu o perioadă de post. Cu o zi înainte are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020. Potrivit rânduielilor bisericești, dacă Lăsatul Secului cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Când este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului sau Lăsata Secului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Aceasta marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înainte de Postul Crăciunului 2020. După data de 15 noiembrie și până în 24 decembrie, credincioșii se vor abține de la a mânca carne, brânză și ouă. Excepție fac zilele în care există dezlegare la pește.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2020

  • 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului;
  • 22 noiembrie – Sf. Ap. Filimon, Sf. Mc. Cecilia;
  • 23 noiembrie – Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea;
  • 28 noiembrie – Sf. Cuv. Ștefan cel Nou;
  • 29 noiembrie – Sf. Mc. Paramon și Filumen;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României;
  • 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;
  • 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul;
  • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei;
  • 7 decembrie – Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş;
  • 12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
  • 13 decembrie – Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei;

Dezlegare la pește se va face și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă acestea cad marți sau joi. Mai ales dacă atunci este hramul bisericii, potrivit calendarulortodox.ro.

Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul Proorocului Moise de pe Muntele Sinai, De asemenea, este amintit postul patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea pe pământ a Mântuitorului.

Alături de faptele bune, de rugăciune și smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuților. El este desăvârșit atunci când abținerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute și progres spiritual.

Citește și: Când începe postul Crăciunului 2020

Ce trebuie să faci de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020

De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020, femeile ar trebui să spele toate vasele din casă pentru a îndepărta eventualele urme de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma.

Tot atunci, gospodinele ar trebui să pună toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

La începutul postului, în satele din Bărăgan, se realizează și ofrande, mai ales, păsărilor cerului. Toate resturile de mâncare și oasele se strâng cu o zi înainte într-o față de masă. În dimineața primei zile de post se aruncă spre răsărit și se rostesc câteva cuvinte.

Se spune: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Se crede că practicând acest obicei vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele, potrivit Libertatea.ro.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

În unele zone din România, de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului rudele se strângeau la o masă mare, cu mâncare și băutură din belșug. De exemplu, în zona Bărăganului, în ziua de Lăsatul Secului, gospodarii mâncau sarmale și carne friptă, beau țuică și vin nou.

Anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, acest lucru nu va fi posibil. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, prin Hotărârea nr. 52, instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Noile restricții au intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie, și interzic reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private.

Tradiția mai spune că, de Lăsatul Secului, nu avem voie să dăm bani cu împrumut. Femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele.

Totodată, de Lăsatul Secului, femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru morți și vii.

Citește și: Desertul de post care poate creşte riscul de boli de ficat. Multe persoane îl consumă

De ce e bine să ținem Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este o perioadă benefică pentru sănătate. Singura condiție este să fie ținut corect, fără prăjeli, alimente procesate, dulciuri etc. Prin detoxifiere, organismul nostru se va regenera. Astfel vom preveni bolile, iar cele existente se vor ameliora. Este un moment bun să ne reinventăm stilul alimentar, dacă până acum am avut tot felul de motive să amânăm acest lucru.

Potrivit unor studii, trei zile de post negru ajută sistemul imunitar să se regenereze și să fie capabil să țină infecțiile la distanță. Iar în contextul pandemiei de COVID-19, ne-ar fi de mare ajutor să avem un organism cât mai sănătos.

În plus, cercetătorii au arătat că postului negru ajută și la scăderea hormonilor IGF-1. Aceștia sunt asociați cu procesul de îmbătrânire, progresie tumorală și risc de cancer. Sigur, în astfel de cazuri, decizia de a ține post negru timp de 72 de ore, trebuie discutată cu medicii, iar regimul urmat sub atenta lor supraveghere.

Cine nu ar trebui să țină Postul Crăciunul 2020

Perioada de post este purificatoare, dar nu aceleași principii se aplică și în cazul copiilor. Pentru că sunt în perioada de dezvoltare, aceștia nu are trebui să țină Postul Crăciunului. Biserica îi dezleagă pe copiii până la 7 de obligativitatea postului.

Mai există o hotărâre a Sfântului Sinod care spune că, până în 12 ani, copiii pot ţine prima şi ultima săptămână din posturile mari, miercurile şi vinerile toate. Specialiștii în parenting prelungesc această perioadă până după pubertate, când organismul celor mici nu mai este atât de afectat de pierderile de vitamine, mierale şi calciu, conform Adevărul.ro.

Decizia de a ține Postul Crăciunului 2020 ar trebui să fie luată în funcție și de starea noastră de sănătate. Nu este indicat să postească persoanele care suferă de anumite afecțiuni, cum ar carențe de vitamine, fier sau calciu.

Citește și: Postul, prilej de detoxifiere: ce trebuie să consumi şi ce trebuie să eviţi

De asemenea, femeile însărcinate nu pot ține întotdeauna post. Aceștia ar trebui să se bazeze mai mult pe latura spirtituală și să nu uite că un gând bun, compasiunea, evitarea de a judeca pe cineva sunt tot modalităţi de a ţine post.

Rugăciunea care se citește în fiecare post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter