Moșii de iarnă 2020. Tradiții și obiceiuri

De Oana Savin, pe
Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților pică anul acesta pe 22 februarie. Creștinii se pregătesc pentru pomană, iar ca această să fie primită trebuie să respecte tradițiile vechi legate de Moșii de iarnă.

Moșii de ianră 2020 deschid seria celor șapte sâmbete ale morților. Acestea se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr.

Ce sunt Moșii de iarnă

Această sărbătoare este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române. Atunci se pomenesc persoanele care au trecut în neființă. Această zi este cunoscută și ca Sâmbăta Morților. Potrivit ritualului, în fiecare Biserică se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

Citește și: Moșii de toamnă

Tradiții și obiceiuri

Se spune că în această zi sufletele persoanelor decedate vin să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc, astfel încât să le ajungă tot anul.

Obiceiul cere ca de moșii de iarnă să se împartă sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe și lumânări aprinse.

La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Tradiția spune că aceasta este singura zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă nu sunt mâncate în totalitate, a doua zi se aruncă. Altfel, frigurile își fac apariția în timpul verii.

Femeile nu au voie să facă treburi casnice. Cine nu ține cont de această tradiție sunt pedepsite să tremure precum piftia sau să li se întoarcă pomana.

Citește și: Moşii de vară. Ce spune tradiţia că se întâmplă cu morţii şi de ce trebuie să dormiţi acasă de Rusalii

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter