Moșii de vară 2020. Ce se întâmplă în Sâmbăta Morților

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 10 iunie 2022, 11:05
Moșii de vară 2020. Sâmbătă, 6 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor sunt „Moșii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morților. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Moșii de vară 2020 se mai numesc și Moșii de Rusalii fiindcă se ţin cu o zi înaintea marii Sărbători, dar și Sâmbăta Morților.

Moșii de vară este unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca această reîntoarcere să se desfășoare făăa incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare sș de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până în ziua de azi.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2020

De Moșii de vară se dau de pomană vase de luni, căni, străchini și vase de lemn împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

Ritualul de pomeniare are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfășoară ceremonialul de pomenire.  La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.

Pomana se împarte săracilor și străinilor și se spune că nu este bine să o dai rudelor. De asemenea, mâncarea dată de pomană trebuie să fie caldă, întrucât mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.

În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei. În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă. Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

Superstiții de Moșii de vară

Pe lângă numeroasele obiceiuri și tradiții, există și câteva superstiții de Sâmbăta Morților. Se spune că în seara de sâmbătă nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată deoarece pe acolo trec duhuri rele.

În această zi femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă deoarece toți colacii dați de pomană nu vor ajunge la cei pomeniți.

De asemenea se spune că dacă poluă de Moșii de Vară, recolta va fi foarte bogată.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter