Solstițiul de vară 2021. Când va fi cea mai lungă și luminoasă zi din an!

De Adina Zamfir, pe

Solstițiul de vară 2021 va avea loc pe data de 21 iunie și va marca începutul verii astronomice. Ziua solstițiului este ziua cea mai lungă din an, ziua în care ne vom bucura cel mai mult timp de lumina Soarelui.

 

Cuprins

Solstițiul de vară 2021 începe la ora 6:30 în dimineața zilei de 21 iunie. Va fi ziua cea mai luminoasă, deoarece Soarele se ridică la unghiul maxim față de orizont și ne vom bucura de lumina zilei timp de 15 ore și 32 de minute.

Pe data de 21 iunie, Soarele va răsări la ora 5:31 și va apune puțin după ora 21. Va urma cea mai scurtă noapte a anului care va dura 8 ore și 28 de minute. După solstițiul de vară durata zilei va începe să scadă treptat până la data de 21 decembrie, când vom avea solstițiul de iarnă.

De unde vine denumirea de solstițiu

Termenul solstițiu vine din limba latină și înseamnă ”soarele care stă”. Acesta este compus din cuvintele ”sol”, adică soare, și ”stitium” care vine de la verbul sisto – sistere care însemna a rămâne, a sta, a fi constant…

În timp ce în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă care marchează începutul iernii astronomice.

Ca atare, solstițiul este ziua în care Soarele stă cel mai mult timp pe cer și luminează pământul. În multe țări de pe glob, ziua solstițiului de vară era o adevărată sărbătoare a Soarelui. Ziua Soarelui era celebrată prin tot felul de ritualuri și tradiții, dar o bună parte din ele au fost uitate.

Solstiții și echinocții în 2021

Echinocțiul de primăvară 2021: 20 martie, ora 11:37

Solstițiul de vară 2021: 21 iunie, ora 6:31

Echinocțiul de toamnă 2021: 22 septembrie, ora 22:20

Solstițiul de iarnă 2021: 21 decembrie, ora 17:58

Solstițiul de vară din 2022 până în 2030

Solstițiul de vară 2022 – 21 iunie, ora 9.14

Solstițiul de vară 2023 – 21 iunie, ora 14.58

Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, ora 20.51

Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 2.42

Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 8.24

Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14.11

Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, 20.02

Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 1.48

Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 7.31

Solstițiul de vară 2021 în tradiții românești

Solstițiul de vară 2021. Când va fi cea mai lungă și luminoasă zi din an!

Ziua solstițiului, când Soarele rămânea mai multe ore pe cer, era marcată în mod deosebit în calendarele din trecut. Ziua solstițiului era o adevărată sărbătoare a Soarelui, iar oamenii aveau o mulțime de ritualuri și obiceiuri legate de recoltele de vară, de florile și fructele care se coc la mijlocul lunii iunie.

În preajma solstițiului de vară se coceau grâul și orzul și începea recolta. Prin livezi se coceau primele fructe de vară, la pădure era plin de tei înfloriți, de sânziene, sunătoare și alte flori de leac pe care femeile le culegeau pentru remedii vindecătoare.

Lumina Soarelui semnifica belușugul, vitalitatea, forța creatoare a naturii și energia spirituală a omului. Ritualurile vechi din timpul solstițiului de vară sunt, poate, cele mai bogate și cele mai semnificative. Oamenii se îmbăiau în lacuri și râuri în ziua solstițiului, obicei care avea deopotrivă semnificații curative, dar și spirituale, de refacere a energiei și a vitalității. Femeile și fetele se spălau pe față cu roua de pe flori, în dimineața solstițiului, să fie frumoase și sănătoase, să aibă parte de dragoste și de ocrotire.

Ziua Soarelui și ritualurile magice

Ziua Soarelui era un mare prilej de bucurie în lumea satului de odinioară. Se țineau petreceri care începeau din timpul zilei, iar seara târziu se aprindeau focuri mari pe dealuri și la margine de drumuri pentru a sărbători lumina și puterea magică a Soarelui.

Focurile care simbolizau puterea Soarelui aveau puterea să alunge spiritele rele, năpastele și necazurile din casele oamenilor.

În credințele românești, Soarele era sursă de viață și de sănătate, însemna pasiune, vitalitate, putere și căldură. Soarele aducea dragostea și mulți tineri se căsătoreau când venea solstițiul de vară să le poarte noroc. Iar tinerele mirese, precum și mirii se scăldeau ziua în apa curată a unui râu, să fie sănătoși și să aibă parte de belșug.

Sânzienele și Drăgaica, sărbători din preajma solstițiului de vară

Solstițiul de vară 2021. Când va fi cea mai lungă și luminoasă zi din an!

La solstițiul de vară începeau să înflorească sânzienele, spirite benefice transformate în flori, după cum spuneau poveștile din bătrâni. Femeile invocau puterea sânzienelor prin cântece de dragoste și le purtau în păr. Ele invocau prin dansuri și cântece Drăgaica, un spirit benefic și protector al familiei, al iubirii și al naturii.

În multe regiuni, fetele se spălau pe față cu roua adunată de pe flori în dimineața solstițiului de vară. Roua aceasta curată ca lacrima avea proprietăți magice, le făcea mai frumoase, le păstra tinerețea și le aducea în cale dragostea pe care o doreau.

De asemenea, în seara solstițiului, exista obiceiul să se facă o baie ritualică în apa în care au fiert ierburi de leac și flori magice de sânziene. Această baie alunga durerile și suferințele din trup, aducea sănătate și vitalitate sau fertilitate femeilor tinere care își doreau copii.

Noaptea de 23 spre 24 iunie era considerată în popor o noapte magică, noaptea în care Sânzienele se plimbau pe pământ și împlineau dorințele de dragoste. Florile de sânziene culese dimineața se puneau sub pernă pentru a-ți visa ursitul. Iar femeile care le foloseau erau încredințate că Sânzienele sau Drăgaicele le vor aduce iubire și belșug, fertilitate, prosperitate și sănătate, pentru că florile galbene frumos mirositoare erau folosite și pentru leacuri de tot felul.

Sărbători creștine după ziua solstițiului

Imediat după solstițiul de vară, pe data de 24 iunie, românii și toți creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sfântul care a avut rolul de a-l arăta lumii pe Iisus. Ioan Botezătorul este cel care l-a primit pe Mesia trimis de Dumnezeu Tatăl și l-a arătat tuturor ucenicilor să îl urmeze și să îi asculte învățăturile. Totodată Ioan Botezătorul este cel care l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului și a propovăduit răspândirea credinței noi.

Tot în luna iunie, sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în data de 29 iunie. Tradiția spune că cei doi apostoli au fost întemnițați împreună în timpul Împăratului Nero și torturați pentru a renunța la credința lor creștină. Dar puterea credinței lor a făcut miracole în temniță, unde i-au convertit la creștinism pe gardieni și i-au botezat cu apa unui izvor care a țâșnit miraculos din ziduri.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter