Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci în Vinerea Patimilor

De Adina Zamfir, pe

Vinerea Mare este ziua neagră în care a fost răstignit Iisus pe muntele Golgota. Vinerea Mare este ultima vineri dinainte de Paște și ultima vineri din Postul cel mare al Paștelui. Se ține post negru și se păstrează tradiții cu o semnificație religioasă profundă.

 

Cuprins


 

Vinerea Mare este cea mai tristă zi pentru întreaga creștinătate, ziua în care Fiul Domnului a fost condamnat, schinguit, bătut cu biciul și răstignit pe cruce de farisei. Vinerea Mare este adesea denumită Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor și este o zi de doliu, în care se ține post drastic și nu se bea decât apă de la răsăritul până la apusul soarelui.

Vinerea Mare și judecata lui Iisus

Iisus a ajuns în Ierusalim în Duminica Floriilor și zi de zi a adunat oamenii în jurul lui, predicând despre iubirea aproapelui, despre speranță, mântuire și învierea sufletelor în viața de apoi. Iisus a mers la templu și a adus critici grave slujitorilor și mai ales negustorilor care vindeau tot felul de mărunțișuri într-un spațiu care trebuia închinat credinței și rugăciunilor.

Iisus a făcut o serie de proorociri legate de templu, de credință, de împărăția lui Dumnezeu și de soarta celor care nesocotesc cuvântul drept al credinței. Împăratul iudeilor era numit de către cei care îl urmau, Fiul lui Dumnezeu, Mesia mult așteptat, Mântuitorul sufletelor, dar toate aceste denumiri nu făceau decât să înfurie autoritățile romane și pe marii preoți ai iudeilor.

Iisus avea să fie arestat în noaptea de joi spre vineri și avea să fie judecat în Vinerea Mare în fața lui Caiafa. Autoproclamarea drept Fiu al lui Dumnezeu l-a înfuriat cel mai mult pe marele preot al tempului. Pentru Caiafa și cei care nu credeau în proorocirile lui Iisus, afirmația lui era cea mai cruntă ofensă adusă divinității. Caiafa și-a rupt hainele de pe el auzind că Iisus se crede trimis pe pământ de însuși Dumnezeu și l-a condamnat la tortură și la moarte.

Împlinirea profeției mesianice

scena crucificarii din filmul Iisus din Nazareth, al lui Franco Zeffirelli

În Vinerea Mare, Hristos a fost judecat de Pilat din Pont, de regele Irod, de Ana, fostul mare preot din Ierusalim, și apoi de Caiafa care l-a și condamnat. Ziua de vineri este ziua în care el a fost schingiuit și omorât de oameni, dar este ziua în care Iisus a împlinit cea mai mare proorocire din vechime. El a arătat tuturor că poate îndura cele mai crunte torturi, atâta vreme cât are în suflet puterea credinței în Dumnezeu.

Vinerea Mare este ziua cea mai tristă din istoria creștinismului, dar este și ziua în care Iisus a arătat că este Fiul lui Dumnezeu și și-a împlinit misiunea sfântă pe care o avea pe pământ.

Tradițiile creștinești din Vinerea Mare

În ultima vineri din post, preoții scot masa din biserică și așază pe ea Sfântul Epitaf, pânza pe care este brodat chipul Domnului Iisus. Credincioșii vin să se împărtășească și să treacă pe sub masă, într-un gest ritualic care amintește de patimile lui Iisus.

Seara, creștinii participa la denia Prohodul Domnului, iar după slujbă fiecare participant așteaptă să ia anafura sfântă și să guste din vinul sfințit de preot. Anafura și vinul roșu reprezintă Trupul și Sângele Domnului, și ele două simboluri semnificative care amintesc de pătimirea și crucificarea lui Iisus.

În această zi nu se ține nicio liturghie, doar Prohodul Domnului.

Obiceiuri și credințe vechi din Vinerea Patimilor

Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci în Vinerea Patimilor

Vinerea în care a fost schingiuit Domnul Iisus este ținută ca o zi de doliu, cu pietate și recunoștință. Nu se lucrează în Vinerea Mare, nu se spală, nu se face curățenie, nu se mănâncă nimic dulce.

Ziua de vineri, înainte de Învierea Domnului, este o zi în care trebuie să ne rugăm și să mergem la slujbă, la biserică. Sfânta Vineri, imaginată în conțiința populară ca o femeie bătrână, aspră și severă, îi pedepsește pe cei care lucrează acum sau pe cei care nu țin post.

Femeile afumau de trei ori casa cu tămâie în Vinerea Mare, încă de dimineață, să fie ocrotită și să stea toate relele de parte de ea.

Nimeni nu cusea, nu spăla rufe, nu deretica prin casă, pentru că Sfânta Vineri asupru le pedepsea de li se uscau mâinile și ochii.

Nici de gătit nu aveau voie să gătească ceva. Nimeni nu cocea nici pâine, nici colaci, nici prescură.

În unele zone, se făceau ouăle roșii de dimineață, amintind de legenda conform căreia Maica Domnului a pus un coș cu ouă lângă crucea pe care a fost răstignit Iisus și sângele lui le-a înroșit.

Femeile se fereau să facă borș în această zi, de teamă să nu se scalde în el Necuratul.

Nu se folosea oțet deloc în această zi, pentru că oțet i-au pus pe buze și lui Iisus când a cerut apă, răstignit pe cruce.

În schimb, cine se scălda de trei ori în apă rece, în Vinerea Mare, avea să fie sănătos tun tot anul. Iar cine ținea post negru avea să fie sănătos, norocos și ocrotit tot restul anului.

Se mai spunea că, dacă venea o ploaie bună în Vinerea Neagră, avea să fie un an mănos și plin de roade. Iar dacă nu ploua, se credea că recoltele vor fi mai slabe.

De asemenea, era bine să mănânci mâncare de urzici în Vinerea Patimilor, dacă nu poți ține post negru, pentru că urzicile îți dădeau putere și sănătate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter