Zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion. Care vor fi zilele libere de sărbători

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 03 noiembrie 2021, 13:47

În 30 noiembrie, odată cu ziua Sfântului Andrei, se dă startul sărbătorilor de iarnă. Cele mai așteptate sunt acele zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion. Iată care vor fi zilele libere de sărbători în România. 

După minivacanța de 1 Decembrie, ce cuprinde și Sfântul Andrei, una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, ne pregătim pentru câteva zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion. Iată care vor fi anul acesta zilele libere de sărbători.

Citește și: Când și cum se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei

Zilele libere de sărbători

De Sfântului Andrei, românii au o zi liberă, așa cum este stabilit încă din 2012 în Codul Muncii. Sărbătoarea, care marchează și începutul sezonului de iarnă, este una foarte importantă pentru țara noastră, Apostolul fiind ocrotitorul României.

Despre acesta se spune că ar fi fost primul discipol al lui Iisus, „Cel dintâi chemat”, și printre primii patru dintre apostolii preferați, alături de Petru, Ioan și Iacob. După Înălțarea lui Iisus, Apostolul a propovăduit Evanghelia în lume. A fost răstignit pe cruce în formă de X, într-o zi de 20 noiembrie, în orașul peloponesian Patras, lângă Corint.

Următoarea zi liberă din calendarul sărbătorilor legale este chiar de 1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României. Anul acesta, 30 noiembrie cade într-o zi de luni, iar Ziua Națională a României marți, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de o minivacanță de 1 Decembrie. Mai exact, vom sta acasă 4 zile, în intervalul 28 noiembrie – 1 decembrie 2020.

Citește și: Nelu Tătaru, despre sărbătorile de iarnă în pandemie: „Nici nu vreau să mă gândesc la Crăciun”

Zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion

Spre deosebire de anul trecut, zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion nu vor fi prea multe.

Zilele libere de sărbători în 2020 se încheie cu prima și a doua zi de Crăciun, adică 25 și 26 decembrie. Acestea vor cădea chiar la finalul săptămânii, vineri și sâmbătă. Asta înseamnă că nu va fi decât o zi liberă, în 25 decembrie, însă vom avea un weekend prelungit.

Urmează cele două zile nelucrătoare de Revelion, 1 și 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale din 2021. Ca și în cazul zilelor libere de Crăciun, și acestea pică la finalul săptămânii, vineri și sâmbătă. Așadar, vom avea liber în zilele de 1, 2 și 3 ianuarie.

Citește și: Raed Arafat, despre măsurile care-i așteaptă pe români de Crăciun și Revelion

Zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion în pandemia de COVID-19

Din păcate, cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie a debutat cu o carantină parțială în România, care se va întinde pe durata a 30 de zile. Ceea ce înseamnă că în minivacanța de 1 Decembrie 2020 situația va sta foarte diferit de anii trecuți.

Prin Hotărârea nr. 52, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Noile restricții au intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie.

Printre măsurile stabilite de autorități se numără și interzicerea reuniunilor cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private.

În funcție de situația epidemiologică de la finalul celor 30 de zile, autoritățile vor ridica restricțiile sau vor impuse prelungirea măsurii.

Citește și: Noi restricții în România! Vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie

Cum sunt recompensați românii care lucrează în zilele libere

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitățiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Calendar libere legale 2021

Potrivit calendarului sărbătorilor legale, anul viitor vom avea parte de 15 zile care au fost declarate în mod oficial nelucrătoare, după ce, în 2018 s-a acordat o nouă zi liberă, în Vinerea Patimilor. Acest calendar libere legale 2021 vine totuși și cu o veste proastă. Opt dintre aceste zile libere 2021 vor pica în weekend, potrivit legislațiamuncii.manager.ro.

Zilele libere 2021 de care se vor bucura toți românii sunt:

  • 1 ianuarie (vineri) – Anul Nou
  •     2 ianuarie (sâmbătă) – A doua zi după Anul Nou
  •     24 ianuarie (duminică) — Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  •     30 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
  •     1 mai (sâmbătă) — Ziua Muncii
  •     2 mai  (duminica)  – Prima zi de Paște 2021
  •     3 mai (luni) – A doua zi de Paște 2021
  •     1 iunie (marți) – Ziua Copilului
  •     20 iunie (duminică) – Rusalii
  •     21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  •     15 august (duminică) — Adormirea Maicii Domnului
  •     30 noiembrie (marți)  – Sfântul Andrei
  •     1 decembrie (miercuri) Ziua Națională a României
  •     25 decembrie (sâmbătă)  – Prima zi de Crăciun
  •     26 decembrie (duminică)  – A doua zi de Crăciun

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi și: Zile libere 2022 – Calendar sărbători legale în 2022

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter