29 August, Sărbătoare Mare. Ce nu ai voie să faci azi

De Oana Dinu, pe
În data de 29 August, creștinii prăznuiesc Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. De această sărbătoare sunt legate câteva tradiții și obiceiuri. Iată ce nu ai voie să faci.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc și este o sărbătoare cu semnificaţie escatologică, precum Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Faţă ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slavă, prin Adormirea Maicii Domnului se arată că acela care L-a purtat pe Hristos se mută de la stricăciune la nestricăciune, în vreme ce prin această sărbătoare ni se revelează că toţi cei care nu au fost străini de pocăinţa vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în Rai, conform crestinortodox.ro.

În această creștinii sunt îndemnați să postească. Unele persoane susțin că sărbătoarea prefigurează Vinerea Patimilor și se postește ca în fiecare vineri, zi a rastignirii Domnului. Postul se ține și pentru a nu semăna cu Irod, care de ziua lui, din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și la îndemnul Irodiadei, aceasta a cerut drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul, ce se afla întemnițat la ordinele regelui, care se simțea amenințat de puterea Sfântului și bănuia că avea să întoarcă oamenii împotriva lui.

Mai există, în afara calendarului creștin, un post de două săptămâni, cunoscut în popor cu denumirea „de la cruce până la cruce”, care ținea până în data de 14 septembrie, și are rolul de a-i curăța pe cei care au păcătuit grav.

Ce nu ai voie să faci de Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul 

După vechile credințe, în această zi este bine să nu se folosească cuțitul, iar toată mâncare să fie ruptă cu mâna. Este recomandat să nu se consume alimente care au culoarea roșie sau formă ovală, care să amintească de sângele și capul Sf. Ioan. Nu se bea vin roșu și nici nu se mănâncă varză. Se spune că Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul de şapte ori pe o varză şi de fiecare dată el a revenit la viaţă.

Nu se mănâncă fructe și legume în cruce, pepene și usturoi.

De asemenea, nu se folosește mătura, pentru a fi tulburată liniștea morților.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Există o lungă perioadă din viaţă Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informaţii. Cunoaştem că s-a retras în pustiu, unde a dus o viaţă de aspre nevoinţe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu.

Citește și: 

Apple pregătește o mare surpriză în luna septembrie. Ce modele de iPhone vor apărea

Are 43 de ani, dar arată de 20. Ce rutină de îngrijire a pielii are femeia

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter