Aluatul de cozonac nu crește? S-ar putea să faci aceste greșeli

De Unica.ro, pe
Dacă aluatul de cozonac nu crește, nu te descuraja. S-ar putea să faci niște greșeli comune, care pot fi remediate rapid.

Coonacul este desertul care nu lipsește de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare. Acum că se apropie Paștele, gospodinele deja au început să prepare cozonaci – dacă vrei să te asiguri că vei pregăti cozonaci delicioși, pufoși și mari, este suficient să folosești ingrediente de calitate și să urmezi câteva trucuri.

Gina Bradea, autoarea celebrului blog culinar Poftă Bună cu Gina Bradea, a detaliat care sunt greșelile pe care le fac mulți oameni atunci când prepară cozonac, după cum relatează CSID.

Nu ai cernut făina

Făina pe care o folosești trebuie să fie uscată, caldă și cernută două zile la rând. O făină uscată se recunoaște dacă o strângi în pumn. Dacă se împrăștie, este uscată. Dacă rămâne cocoloș, mai trebuie să o lași la căldură, pentru a se usca complet.

Ai folosit ingrediente reci

Când pregătești aluatul, trebuie să folosești ingrediente la temperatura camerei. Ouăle, untul sau alte ingrediente abia scoase de la frigider și folosite imediat vor afecta inevitabil aluatul.

Ai pus prea multă drojdie

Drojdia are rolul ei în aluat. Însă dacă folosești drojdie în exces, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută și să te trezești cu un aluat… acru! Totodată, trebuie să te asiguri că drojdia folosită este proaspătă, nu expirată.

Citește și: Mirela Vaida și rețeta ei de cozonac moldovenesc

Citește și: Cozonac de Paște: rețeta pentru cel mai pufos cozonac

Citește și: Cum prepară Chef Adi Hădean cozonacul pentru sărbători: „Rețeta circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii”

Citește și: Bucate boierești: Rețeta de cozonac a lui Mihail Kogălniceanu

Nu ai frământat aluatul suficient

Aluatul trebuie frământat de trei ori, cu pauze de jumătate de oră. Prima frământare trebuie să dureze în jur de 45 de minute, pe când celelalte două câte 10 minute. La final, aluatul trebuie să nu fie lipicios și să se desprindă ușor de pe mână.

Nu ai lăsat aluatul suficient de mult la dospit

Aluatul frământat trebuie să fie lăsat la dospit la temperatura camerei (adică aproximativ 23 de grade Celsius) suficient de mult timp pentru a-și mări volumul. Acest proces durează uneori 2-3 ore, alteori 10-12 ore. Depinde de cât de mult ai frământat aluatul, dar și de temperatura din cameră.

Camera a fost prea răcoroasă

Dacă nu ții aluatul la dospit la o temperatură caldă, el va crește greu. Pentru a grăbi procesul, poți încălzi cuptorul la o temperatură de 40 de grade Celsius și să lași aluatul acolo timp de 15 minute.

Ai pus prea multă grăsime sau prea mult zahăr

În cazul în care exagerezi cu untul sau uleiul, aluatul nu va crește și te vei trezi cu un cozonac dens, care nu este aerat. Similar, și excesul de zahăr poate duce la un aluat greu, care nu va crește sau va crește foarte greu. Respectă cantitățile din rețetă!

Ai pus prea multă umplutură în aluat

Poate e tentant să pui multă umplutură în cozonac, dar e un cuțit cu două tăișuri. Dacă nu vei tempera cantitatea de umplutură, rezultatul final va semăna mai degrabă cu un chec necopt. Nu uita, de asemenea, să lași cozonacul umplut încă 30 de minute la dospit, înainte de a-l da la cuptor.

Ai deschis ușa de la cuptor în timpul coacerii

Dacă în timpul coacerii deschizi ușa de la cuptor, temperatura va scădea. Automat, textura aluatului va fi afectată, iar rezultatul final ar putea fi un cozonac dezumflat.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter