Cascada Cailor din Borșa. Cum ajungi la cea mai înaltă cascadă din România

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 17 octombrie 2022, 18:00

O vizită în Maramureș trebuie să ajungă neapărat și la Cascada Cailor de lângă stațiunea Borșa. Cea mai bună perioadă din an să vizitezi Cascada Cailor este primăvara, când apele ei se revarsă bogat peste treptele din munte.

Cuprins


Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din țară și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România.

Cum ajungi la Cascada Cailor din Borșa

Cascada este accesibilă din mai multe direcții, cu telescaunul, la picior pe trasee de munte sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Traseul montan din stațiunea Borșa durează o oră și jumătate.

Dacă urci cu telescaunul, din vârful pârtiei se coboară spre Cascada Cailor pe o potecă aproximativ o jumătate de oră.

Din centrul stațiunii Borșa se poate merge cu mașina pe drum forestier marcat cu triunghi roșu cale de 5 km, apoi se merge pe jos, dar traseul nu este dificil.

Cascada trebuie vizitată pe soare

Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Dar frumusețea ei nu stă doar în cei 90 de metri. Revărsarea apelor pe stâncile golașe ca niște fuioare despletite, treptetele mai înguste sau mai late ale cascadei, canionul spectaculos și întregul peisaj din jurul ei, mereu verde și pitoresc, fac din acest loc o destinație mirifică.

Trebuie neapărat să ajungi la cea mai interesantă cascadă din Maramureș într-o zi senină, fără nori și ploaie, pentru a te bucura de frumusețea ei. Turiștii experimentați, pot urca prin canion câteva zeci de metri pentru a vedea mai de aproape primele căderi de apă din vârf, care sunt cele mai abrupte.

Legenda care înfrumusețează Cascada Cailor

Cascada Cailor din Borșa. Cum ajungi la  cea mai înaltă cascadă din România
Cascada Cailor

Denumirea cascadei provine de la o legendă în care se spune că o herghelie de cai încolțită de urși s-a aruncat în prăpastie. Pășunile bogate din acești munți atrăgeau hergheliile de cai sălbatici și curajoși, care nu se temeau să urce în vârful munților.

Localnicii spuneau că au aripi și nu se tem de nimic. Dar pe stâncile de pe Rodna, herghelia a fost încolțită de o haită de lupi. Nu se știe de ce, caii și-au pierdut atunci curajul, le-au pierit aripile și s-au aruncat în gol, ca să nu fie măcelăriți.

Oamenii i-au găsit zdrobiți de stânci și atât au plâns după frumusețea și vitejia lor, că s-a făcut o cascadă din lacrimi care se aruncă și acum în hău, după sufletul cailor.

Denumirea este legată, însă, și de obiceiul localnicilor de a-și duce caii la păscut pe pășunile de pe versanți, unde este iarba cea mai bună. Au existat și câteva întâmplări adevărate în care câțiva cai au fost găsiți morți, căzuți de pe stânci după ce, probabil, au fost atacați de animalele sălbatice. Mai multe locuri din zonă poartă denumiri sugestive precum Izvorul Cailor sau Podul Cailor.

Obiective turistice în Borșa

Cascada Cailor din Borșa. Cum ajungi la  cea mai înaltă cascadă din România

Stațiunea Borșa se află la o altitudine de aproape 700 metri și este punct de plecare pentru călătoriile spre Munții Rodnei. Borșa se află între două rezervații importante și anume Parcul Natural din Munții Maramureș și Parcul Național din Munții Rodnei.

În zonă pot fi făcute drumeții în Rezervația Pietrosu Rodnei, Rezervația Salhoi-Zambroslaviile, Rezervația Cornu Nedeii sau Rezervația pentru ocrotirea lostriței.  Mai pot fi vizitate Peștera și Izvorul Albastru al Izei, Lacul Știol de unde izvorăște Bistrița, lacurile Lala Mare și Lala Mică.

Nu rata Lacul Iezer despre care se spune că are forma României și nu rata ocazia de a face o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului.

Pentru un popas mai lung și odihnitor când te întorci de la Cascada Cailor, mergi la Schitul Pietroasa, construit pe un platou la poalele masivului Pietrosul Rodnei, iar peisajul este de-a dreptul încântător.

Telescaunul Cascada Cailor

Telescaunul Cascada Cailor și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa, Maramureș.

Telescaunul funcționează zilnic, pe tot parcursul anului, astfel că cei care doresc să ajungă la cascadă mai o pot face atât iarna cât și vara.

Vezi și: Obiective turistice Maramures – ce locuri poti vizita in nordul tarii

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter