Ce titlu nobiliar și ce rol va avea Radu Duda după moartea Regelui Mihai

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 21 decembrie 2017, 11:25
Principesa Margareta a refuzat titulatura de Regină după moartea tatălui său, Regele Mihai, fiind doar custodele coroanei, iar în îndeplinirea atribuțiilor îi va fi alături soțul său. Consortul Principesei Margareta, fostul actor Radu Duda, va primi de acum înainte titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României".

Este același titlu pe care îl are și soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințul Filip, Duce de Edinbugh.

Aceste reguli nuanțate și republicate au fost aprobate de către Regele Mihai în 2007 la Săvârşin și ele prevăd ca prerogativele viitoarei suverane sunt privitoare şi la avere. Adică va avea dreptul exclusiv de a decide ce se întâmplă cu averea Casei şi Familiei Regale.

De asemenea, Radu Duda și-a schimbat numele în Radu al României li i-au trebuit 10 ani pentru a dobândi acest nume.

Prima schimbare a fost în 2001, potrivit jurnalistului Cătălin Prisăcariu, care a prezentat pe blog-ul său demersurile făcute de Principele Radu.

„Duda Radu, cu domiciliul în București, calea Șerban Vodă (…), sectorul 4, născut la data de 7 iunie 1960 în Iași, județul Iași, fiul lui Rene-Corneliu și Gabriela-Eugenia Duda, solicită schimbarea numelui său de familie din Duda în acela de: de Hohenzollern-Veringen Duda, spre a se numi de Hohenzollern-Veringen Duda Radu”, scrie prisacariu.ro.

Așadar, apare „Hohenzollern-Veringen”, dar și „Duda” este încă prezent.

Șapte ani mai târziu, în 2008, o nouă modificare: „Hohenzollern-Veringen-Duda Radu, cu domiciliul în Bucureşti, Palatul Elisabeta, şos. Kiseleff nr. 28, sectorul 1, născut la data de 7 iunie 1960 în Iaşi, judeţul Iaşi, fiul lui Rene-Corneliu şi Gabriela-Eugenia Duda, solicită schimbarea numelui său de familie din „Hohenzollern-Veringen-Duda“ în acela de „al României-Duda“, spre a se numi: „al României-Duda Radu”, potrivit lui Cătălin Prisăcariu.

Trei ani mai târziu, în decembrie 2011, a primit această titulatură:

„Al României-Duda Radu, cu domiciliul în Bucureşti, şos. Dimitrievici Pavel Kiseleff nr. 28, Palatul Elisabeta, sectorul 1, născut la data de 7 iunie 1960 în Iaşi, judeţul Iaşi, fiul lui Rene-Corneliu şi Gabriela-Eugenia Duda, solicită schimbarea numelui său de familie din Al României-Duda în acela de Al României, spre a se numi Al României Radu”.

Înainte de moartea Regelui, Casa Regala a prezentat componenţa Casei Regale şi ordinea de succesiune clară, în contextul în care nepotul regelui, Principele Nicolae, a fost exclus din linia de succesiune în 2015. Principesa Margareta este prima în ordinea  de succesiune, urmată de Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie (fiica principesei Elena), Principesa Sofia a României şi Principesa Maria a României. Modificările privind linia de succesiune vor putea fi făcute doar de şeful Casei Regale a României.

Citește și – Care sunt legăturile de rudenie dintre Familia Regală a României și Casele Regale ale Europei

Citește și – Imagini de colecție cu Familia Regală a României

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter