Cine a fost Sfântul Nicolae. Ocrotitorul copiilor și al tinerilor!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 09 februarie 2023, 17:25

Sfântul Nicolae din Mira este cunoscut drept ocrotitorul copiilor și al tinerilor, al marinarilor, pescarilor, negustorilor și tuturor celor care merg pe apă. Sfântul Nicolae este o figură legendară și este asimilat în toate țările creștine cu Moș Nicolae, cel care aduce copiilor daruri în dimineața zilei de 6 decembrie.

 

Cuprins

Sfântul Nicolae este sărbătorit în lumea creștină pe data de 6 decembrie. Conform tradiției, el ar fi trăit între 15 martie 270  și 6 decembrie 343 și era cunoscut la vremea respectivă drept Episcopul Nicolae de Bari. Sfântul Nicolae ar fi fost episcop în orașul Mira care este acum orașul Demre din Turcia. La vremea respectivă, regiunea era inclusă în Imperiul Roman, unde mulți creștini au fost martirizați pentru credința lor, prigoniți și uciși de către împărații care nu priveau cu ochi buni răspândirea creștinismului.

Sfântul Nicolae și Consiliul de la Niceea

La vremea respectivă, existau multe curente religioase care afectau unitatea bisericii. La cererea Sf. Împărat Constantin, s-au întrunit 318 episcopi și preoți la Niceea pentru a dezbate învățăturile drepte și pentru a îndepărta ereziile din biserică. Se spune că Episcopul Nicolae a avut o polemică dură cu Arie, unul dintre cei care interpretau greșit misiunea lui Iisus și credința creștină. Cei doi au avut discuții atât de aprinse în cadrul sinodului, că Episcopul din Mira i-ar fi dat o palmă lui Arie.

Cei necuminți vor fi pedepsiți

Sfântul Nicolae avea deja renumele unui om deosebit de blând și de bun, care îi ajuta pe sărmani și mai ales pe copiii orfani sau foarte săraci. Când s-a aflat de întâmplarea de la Sinodul bisericesc, oamenii au considerat de cuviință să țină cont de ea și, cu timpul, a apărut obiceiul să se dea o nuielușă celor care nu meritau daruri din partea Moșului.

Nuielușa lui Moș Nicolae, ruptă dintr-un pom

Povestea aceasta mai este legată și de o tradiție românească foarte frumoasă. La țară se știa că nuielușa lui Moș Nicolae trebuie ruptă dintr-un măr sau dintr-un prun, neapărat un pom tânăr și roditor.

Legenda spune că, dacă un copil a primit o astfel de nuielușă, trebuie să o pună în apă și să o țină în casă până la Crăciun. Dacă nuielușa începea să înmugurească, se credea că acel copil avea să fie mult mai cuminte, mai înțelept și mai bun și că va crește ca un creștin adevărat.

Pe de altă parte, nuiaua reprezintă toiagul sau paterița pe care o poartă episcopii ortodocși, fiind un semn al dreptății și al ascultării. După mustrare, vine ascultarea și răsplata. Iar Episcopul Nicolae a făcut multe minuni cu toiagul și credința sa pentru cei care au știut să respecte cuvântul Domnului.

Legenda fetelor de măritat și a darurilor de Moș Nicolae

Cine a fost Sfântul Nicolae. Ocrotitorul copiilor și al tinerilor!
Sfântul Nicolae pictat de Tintoretto

Moș Nicolae sau Sfântul Nicolae este foarte darnic și blând cu cei mici și cu tinerii. Legenda spune că el avea întotdeauna grijă de copiii amărâți, că avea grijă să le fie cald și să aibă ceva de mâncare când venea frigul iernii.

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Episcopul Nicolae a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea măritișului pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcop lăsând săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur care apar uneori pictate în icoanele și scenele catolice dedicate acestui sfânt.

Ce cadouri se dau de Moș Nicolae

Obiceiul este ca de Moș Nicolae copiii să primească daruri în ghetuțele pe care și le curăță și le pun la ușă în seara de 5 decembrie. Dimineața următoare, în ziua în care este sărbătorit Sfântul Nicolae, ei vor găsi ghetele pline cu daruri.

Cele mai potrivite cadouri de Moș Nicolae sunt dulciurile, fructele, și obiecte mici de îmbrăcăminte, precum lenjerie, șosete sau mănuși. Asta primesc copiii care au fost cuminți, pentru că în cazul celor neascultători lucrurile stau puțin altfel.

Copiii care nu au fost cuminți primesc celebra nuielușă de la Moș Nicolae.

Unde se află acum moaștele Sfântului Nicolae

La mai puțin de 200 de ani de la moartea lui, a fost construită o biserică în Mira sub ordinele lui Teodosie al II-lea pe locul bisericii unde a servit ca episcop, iar rămășițele lui Nicolae au fost mutate într-un sarcofag din acea biserică.

În 1087, în timp ce locuitorii greci creștini din regiune erau subjugați de turci, un grup de comercianți din orașul italian Bari a luat moștele și le-a adus în orașul natal, unde se află cum în Basilica di San Nicola. Se spune că moaștele sale din Bari emană o substanță miraculoasă cunoscută sub numele de „mană” sau „mir”, pe care unii membri ai credincioșilor o consideră sfântă.

Moaștele Sfântului Nicolae în România

În țara noastră, cel puțin 18 lăcașe de cult din marile orașe sunt închinate Sfântului Nicolae, alături de multe alte biserici din comune și sate. Este un sfânt iubit și respectat și peste 800.000 de români poartă acum numele Sfântului Nicolae.

Mâna dreaptă a sfântului, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor, chiar de la cardinalul din Bari, a fost donată de acesta Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București, undeva în jurul anului 1600. O părticică din moaștele Sfântului se află și la Biserica Vatra Luminoasă.

Vezi şi cine au fost Iuliu Maniu, Nicolae Bălcescu şi George Enescu!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter