CUM ÎȚI FACI COPILUL SĂ CITEASCĂ

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 06 august 2020, 10:27
Tu adormeai cu lanterna sub pătură citind până ți se incețoșau ochii. Mai mult, visai aventuri fantastice cu balene gigant, naufragiați și indieni ce se luptă pentru libertate. Întregul tău univers era din lumi inventate, din personaje fabuloase și din povești care îți făceau imaginația să tresalte. Lucrurile s-au schimbat astăzi. Au apărut super eroii care salvează lumea, dar nu mai sunt în cărți, ci mai degrabă în filme, în desene animate și în jocuri pe calculator. Desigur, tehnologia a evoluat, copiii de astăzi au alte preocupări, iar timpul lor se împarte diferit. Dar cum îl faci pe ce mic să prindă drag de citit? Cum îl poți introduce în lumea ta, acea lume fantastică în care tu erai absolut cine voiai să fii? Nu e simplu, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face.
  1. Citiți pentru început împreună. De exemplu, ia o carte care crezi că i-ar plăcea și faceți o înțelegere. O pagină tu, una el. Sigur, la el o să dureze mai mult, o să se poticnească în mod repetat. Dar puțin câte puțin veți reuși.
  2. Povestește-i de personajele tale preferate de când erai mic. Introdu-l în lumea ta de atunci. Cine era Doctorul Aumădoare sau Habarnam, cum îți imaginai că arăta monstrul Moby Dick și cum arăta submarinul Căpitanului Nemo. O să se creeze o legătură între voi și o să îi dai șansa să înțeleagă ce fel de personaje iubeai tu când erai mic.
  3. Caută cărți care au și desene animate sau filme artistice și provoacă-l întâi să citiți cartea, pentru ca apoi să vedeți și filmul. Întreabă-l mereu: așa ți-l imaginai pe micul vrăjitor? Sau cum arăta în mintea ta? Fă-l să descopere bucuria inventării chipurilor personajelor și a descoperirii lumilor din mintea lui.
  4. Uită-te cu el la desenele lui preferate, lasă-l să îți povestească despre eroii lui favoriți si apoi provoacă-l să continue povestea introducând personaje sau lumi din cărți. De exemplu: cum crezi că ar fi construit Marele Hulk un balon cu care să traverseze lumea? Știi că eu am o poveste care e chiar așa? Un om a construit singur un balon cu care a călătorit în lumea întreagă în doar cinci săptămâni?
  5. Alege cărți potrivite pentru vârsta lui. Și aici noi te putem ajuta.
Colecțiile Libertatea sunt alcătuite din cărți alese special pe grupe de vârste și de interes, în așa fel încât cei mici să descopere bucuria cititului. Poți alege din cărțile cu Micii mei Eroi, cărți despre personaje celebre, reale, și despre cum au schimbat ele lumea cu priceperea și puterea lor. De la Leonardo Da Vinci și Albert Einstein, la Gustave Eiffel și Nadia Comăneci. Cărți cu ilustrații, cu texte scurte și cuvinte ușoare, astfel încât celor mici să le fie ușor să le parcurgă.
CUM ÎȚI FACI COPILUL SĂ CITEASCĂ
Apoi poți lege dintre cărțile cu Mitologia pentru copii. Despre zei și eroi, cei cu care ai crescut și tu citind Legendele Olimpului. Doar că cele de acum sunt scrise mai simplu, au o mulțime de ilustrații și sunt foarte atractive pentru ei.
CUM ÎȚI FACI COPILUL SĂ CITEASCĂ
Poți alege și dintre o mulțime de cărți minunate din colecția Povești pentru copii. Unele dintre cele mai fruomoase povești ale lumii, ilustrate de cei mai mari ilustratori ai timpurilor noastre. Din culturi diferite, pentru toate tipurile de preocupări ale copilului tău.
CUM ÎȚI FACI COPILUL SĂ CITEASCĂ
Alege-i cărțile potrivite și încurajează-l să descopere lumi fantastice cu ajutorul imaginației lui. Toate cărțile din Colecțiile Libertatea sunt aici: colectii.libertatea.ro
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter