Cum va fi vremea la începutul lunii iulie 2019

De Oana Dinu, pe
Canicula și instabilitatea atmosferică au deschis sezonul estival în acest an și am fost curioși să aflăm dacă astfel de fenomene meteo își vor face apariția și în următoarea perioadă. Cum va fi vremea în luna iulie. 

Efectele încălzirii globale s-au făcut simțite din plin în acest an, iar rezoluțiile sunt sumbre nu doar în viitorul apropiat, ci și pe termen lung. Schimbările climatice se întâmplă rapid, temperaturile cresc, ghețarii din zona artică se topesc, iar până în 2050, conform scenariilor făcute de specialiști, omenirea se va confrunta cu situații dramatice în ceea ce privește fenomenele naturii și siguranța planetei.

Cum va fi vremea în luna iulie în România

În România, după valul de caniculă ce a cuprins întreg teritoriu în ultima perioada, vom avea parte de o ușoară răcire la finalul lunii iunie. Dar media temperaturilor maxime nu vor rămâne mult timp sub valoarea de 30 de grade Celsius și la început de iulie se va încălzi din nou, potrivit ANM.

În Banat, până în ultima zi a lunii iunie, media maximelor va scădea până în jurul valorii de 28 de grade Celsius, dar ulterior va crește, astfel că la începutul lunii iulie temperaturile diurne vor urca la valori cuprinse între 30 și 32 de grade. Minimele vor evolua asemănător, astfel că în prima noapte a lunii lui Cuptor se vor înregistra 14 grade Celsius.

Manifestările ale instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai extinse la sfârșitul primei săptămâni din iulie, iar în rest pe suprafețe mici.

Dacă vă întrebați cum va fi vremea în Crișana în luna iulie, vă spunem că și aici va urma o răcorire la final de iunie, când maximele vor scădea până la 27 – 28 de grade. La începutul lunii iulie, vremea călduroasă va reveni, iar media maximelor va urca până în jurul valorii de 30 de grade. Minimele vor varia între 16 și 18 grade, cu excepția dimineții de 30 iunie, când vor fi în jur de 13 grade.

Și aici se vor semnala manifestări ale instabilității atmosferice, mai frecvente și pe suprafețe mai mari la finalul primei săptămâni din luna iulie.

În Transilvania, media temperaturilor maxime ce se situa în jurul valorilor de 32 – 33 de grade Celsius va scădea cu aproximativ 8 grade până la final de iunie. În prima săptămână din luna iulie nu se vor semnala variații semnificative, astfel că maximele se vor încadra în jurul valorilor de 28 – 30 de grade Celsius. Media minimelor termice va atinge o medie de 10 grade în diminețile de 30 iunie și 1 iulie.

În această zonă, manifestările specifice instabilității atmosferice se vor semnala îndeosebi după data de 1 iulie.

În zona Maramureșului, vremea la finalul lunii iunie se va răci, iar maximele se vor stabiliza în jurul valorii de 29 de grade Celsius. În prima dimineață din iulie, minima va coborî până spre 11 – 12 grade. Manifestări ale instabilității atmosferice se vor semnala aproape în fiecare zi.

În Moldova, la sfârșit de iunie și începutul de iulie se va înregistra o scădere termică, iar maximele vor ajunge până în jurul valorii de 24 de grade. Ulterior, media temperaturilor diurne va crește până la valori de 28 – 30 de grade. Minimele vor avea și ele o scădere de câteva grade, astfel că în prima dimineață din luna lui Cuptor vor avea o medie de 12 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai mare la finalul primei săptămâni.

În Muntenia, media temperaturilor diurne va ajunge la 27 – 28 de grade la finalul lunii iunie, dar până în jurul datei de 7 iulie, aceasta va crește până la valori de 30 – 32 de grade Celsius. În dimineața zilei de 1 iulie, valorile termice vor scădea până la 13 – 14 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată spre sfârșitul primei săptămâni din iulie.

În Oltenia, va urma, de asemenea, o scădere termică la începutul de iulie, astfel că media maximelor va fi de 28 de grade Celsius. Ulterior acestei date, valorile termice vor urca din nou, iar până în jurul datei de 7 iulie vor ajunge la 30 – 32 de grade. Vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, în general pe suprafețe mici și doar la sfârșitul primei săptămâni din iulie pe arii mai extinse.

Cum va fi vremea în luna iulie în zona litoralului

În Dobrogea, la finalul lunii iunie media maximelor va ajunge la valori de 25 – 26 de grade Celsius. Ulterior, temperatura aerului va crește din nou, astfel încât, până la finalul primei săptămâni din luna iulie, va ajunge la valori de 29 – 30 de grade. Minimele vor avea o evoluție similară. În diminețile de 30 iunie – 1 iulie se vor înregistra 15 – 16 grade.

Cum va fi vremea la munte

În zona montană, până în ultima zi a lunii iunie, media temperaturilor diurne va ajunge în jurul valorii de 16 grade Celsius, dar va fi din nou în creștere după această dată. Temperaturile minime vor avea o scădere în jurul datei de 30 iunie, spre o medie de
7 grade, iar în rest media se va situa între 10 și 14 grade. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice aproape în fiecare zi.

Sursă foto: shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter