Trei motive pentru care ne amânăm planurile. Ce ne împiedică? 

De Unica.ro, pe
De câte ori ți s-a întâmplat să îți faci un plan, ca mai apoi să găsești tot felul de motive care mai de care mai creative despre cum să îl amâni?

Se întâmplă să avem o dorință extraordinară, un plan pe care să vrem să-l îndeplinim care ne inspiră și ne motivează. Fie că vorbim acum de un job nou, poate chiar o reorientare profesională, sau de o schimbare pe alt plan care ne va face să creștem. “Mereu mi-am dorit să învăț o nouă limbă străină”, “Aș fi vrut să învăț să cânt mai bine la pian“, “Visam să urc pe Everest”.

Mulți exprimă astfel de regrete deși nu i-a împiedicat nimeni să își materializeze dorințele. Amânăm concretizarea lor până când pare imposibil să le mai îndeplinim. Ai trăit asta? Ce sau cine ne împiedică să ne ducem la bun sfârșit, în concret, dorințele? Cum se face că vrem, dar nu ne apucăm să construim în acea direcție mult visată?!

Din experiența mea de facilitator de Exerciții de Fericire, după ce am vorbit cu sute de oameni la cursurile sau în retreaturile organizate de mine, am tras concluzia că sunt 3 factori principali pentru care lucrurile nu ne ies, chiar și dacă ni le dorim.

Lipsa de cunoștințe solide într-un domeniu anume ne sperie.

Să spunem că îți place să interacționezi cu oamenii și iubești cafeaua, așa că te-ai decis să-ți deschizi o cafenea. Ești extrem de entuziasmat de această idee, simți că e decizia potrivită, că astfel ți s-ar îndeplini un vis! Dacă nu ai suficiente referințe sau succese pe care să le iei în calcul, nu ai prieteni antreprenori, nu ai în familie pe cineva care să fi mers pe zona de business, te poți împotmoli. Vei simți frică și nu vei avea curajul să mergi mai departe cu planificarea și realizarea visului tău.

Soluția?

Caută modele pe care le admiri, oameni din domeniul tău de interes de la care ai putea afla informații prețioase, scriindu-le, citindu-le blogul, ascultându-le podcasturile sau participând la evenimentele pe care le organizează. Frica e un perfect mecanism de autoapărare și te poate ajuta pentru a-ți evidenția obstacolele care pot apărea. Iei apoi punct cu punct situațiile care te sperie și încerci să le găsești soluții. Când jumătate plus una dintre fricile noastre sunt acoperite, putem să ne lăsăm visul se să îndeplinească. Vor mai apărea greutăți în planurile noastre, dar deja vei avea experiența de a le gestiona și te vei descurca minunat de aici înainte! 

Atitudinea celor din jurul nostru ne demoralizează.

Pornirea dintâi, atunci când avem o idee, e să o împărtășim cu cei apropiați – familiei, partenerului de viață, prietenilor. Reacțiile lor sunt prima noastră “audiență”, iar răspunsurile lor, fie întăresc aspectele prezentate la punctul 1 – caz în care te întorci și refaci traseul fricilor venite din lipsa de experiență, sau te pot încuraja. Desigur, în acest ultim caz, ești un fericit și pentru tine voi scrie un alt articol – “Cât de mult sprijin e prea mult sprijin…”. 

Dacă reacțiile celor din jur sunt: ”E cam greu ce vrei să faci. Ești tu pregătit pentru asta?”, ”Nu ai experiența necesară. Sigur vrei să faci asta?” sau “Sper că ai idee în ce te bagi. Știu pe cineva care a eșuat fix așa!”, înțelegi de ce apropiații sunt pe lista celor 3 aspecte care ne împiedică să ne punem în aplicare dorințele. 

Deși fără vreo urmă de a te supăra, uneori poate fără să conștientizeze că te vor răni sau că-ți vor tăia aripile, reacțiile celor din jur spun ceva despre experiența lor, nu despre a noastră. Fii serios, acum 8 ani, dacă cineva ți-ar fi cerut părerea pentru a se arunca din stratosferă, ce l-ai fi sfătuit?

Soluția?

Speră la ce e mai bun și fii pregătit dacă nu se întâmplă. Nimeni nu știe cum să împlinească visul tău mai bine ca tine, iar provocările pe care le vei trăi sunt “croite” la fix pentru tine, așa că bea cafele cu cei care au mai trăit situații similare și te pot învăța ceva, și petrece-ți timpul liber cu cei care îți oferă stabilitate, iubire și confort! 

Ideea că putem avea succes ne blochează.

Uneori, știm să gestionăm mai bine frica, neputința, singurătatea – emoțiile care determină zona de confort, decât cele care determină zona de învățare. Pe unii dintre noi îi sperie ideea de succes sau de fericire, chiar dacă mintea conștientă pune împlinirea în topul dorințelor! Asigură-te că poți face față realizărilor și poți să le asortezicu toate ideile pe care le ai despre tine, despre trecutul și viitorul tău! 

Soluția?

Schimbă acele convingeri care te atrag în vechile manifestări păguboase: “Trebuie să învăț din greu.”, “Sunt iubit/ă doar dacă mă sacrific”, “Cu cât îmi e mai greu, cu atât primesc mai mult respectul celorlalți”.

Tu ai toate șansele să devii ceea ce-ți dorești, să ai succes, să fii fericit, mai ales dacă înțelegi situațiile în care lucrurile au ieșit altfel decât ți-ai dorit. Urmărește care ar putea fi convingerile care îți limitează împlinirea și îți vei crește exponențial șansele ca noua ta zonă de confort să aibă priveliște spre viața bună pe care o conturezi acum. 

Material scris de Georgiana Spătaru

Trei motive pentru care ne amânăm planurile. Ce ne împiedică? 

Georgiana Spătaru este facilitator de Exerciții de Fericire, concentrându-și atenția în ultimii ani pe zona de formare personală și coaching unei nișe deosebite: căutarea fericirii. Astfel, Georgiana a creat mai multe programe de dezvoltare emoțională și spirituală, printre care cursurile C.R.E.S.C. (Curs de Relaționare Emoțională și Spirituală pentru Copii) și a inglobat crezul ei în conceptul Exercitii de Fericire.

Foto: 123rf.com/Paul Buciuta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter