Filme excepţionale la Festivalul de la Cannes

De Nicoleta Galeteanu, pe

Festivalul de la Cannes a rezervat surprize plăcute şi în acest an publicului său. Producţii din China, Portugalia şi Franţa sunt doar câteva dintre filmele prezentate…

… ce prefigurează debutul unei competiţii strânse între filmele lumii.

Chongqing Blues – China


Filmul asiatic şi-a făcut o intrare de zile mari, joi, în faţa publicului de la Cannes, după premiera filmului celebrului regizor chinez Wang Xiaoshuai.
Chongqing Blues, o dramă emoţionantă despre un tată şi fiul lui, a generat aplauzele celor peste 2.000 de spectatori de pe Riviera Franceză.  
 
Filmul este o poveste tristă despre un bărbat care îşi părăseşte soţia cu mulţi ani în urmă, dar se întoarce pentru a descoperi cum a murit unicul său fiu.  
Wang, în vârstă de 43 de ani, nu este pentru prima dată când participă la festivaluri internaţionale, remarcându-se prin stilul în care reuşeşte să surprindă de fiecare dată imaginea reală a Chinei. Iar „Chongqing Blues nu este o excepţie.
 
Filmul lui Wang este doar primul dintre cele cinci producţii cu care Asia îşi face intrarea la Cannes în acest an. Nu mai puţin de cinci filme de pe continentul asiatic concurează în competiţia pentru prestigiosul premiu Palme d’Or.  
 
Odată cu dezvoltarea economică rapidă pe care a avut-o China în ultimii ani, cred că ne-am pierdut valorile, atât cele care iuă naştere în sânul familie, cât şi valorile culturale”, a declarat regizorul într-o conferinţă de presă.  
 
Încercarea personajului de a afla adevărul despre moartea fiului lui este în acelaşi timp şi o redescoperire a valorilor tradiţionale”, explică acesta.  
Povestea se întâmplă într-un oraş sumbru, din sudul provinciei Sichuan, Chongqing, într-o ciupercărie murdară unde lucrează oameni, care duc, de altfel, acelaşi trăi de acum câteva deceni. 

O estranho caso de Angélica – Manoel de Oliveira

De asemenea, producţia  „O estranho caso de Angélica” a veteranului Manoel de Oliveira (101 de ani), proiectată în a doua zi a Festivalului de la Cannes, in secţiunea „Un Certain Regard”, s-a incheiat cu un ropot de aplauze.

Povestea noii pelicule a centenarului regizor este despre o fantomă, un canar, agricultori amatori de cântat şi despre cultură, redată sub diferite forme, de la versuri la pictură.

Isaac (Ricardo Trêpa) este un fotograf evreu pasionat de metafizica îngerilor. Viaţa lui e dată peste cap de o misiune bizară. Este trezit în toiul nopţii pentru a o fotografia postum pe Angelica (Pilar López de Ayala), iar când moarta îi zâmbeşte exclusiv lui şi începe să îi bântuie visele, Isaac este confruntat cu o alegere existenţială.

Tournée” Mathieu Amalric

Regizorul francez Mathieu Amalric propune un spectacol burlesc în cel mai nou film al său, „Tournée”.

Povestea este a acestui producător de spectacole de cabaret, plecat mult timp în Statele Unite, care revine în Franţa cu o trupă de animatoare de New Burlesque pentru un turneu în mai multe oraşe. Ţinta finală este
Parisul.

Amalric exhibă o lume vulgară printr-un show la limita grotescului, cu femei supraponderale, trecute de prima tinereţe, făcând numere de strip-tease.

O altă peliculă ce promite să stârnească vâlvă este „Hors-la-loi, în regia lui franco-algerianului Rachid Bouchareb, care vine la Cannes la patru ani după ce actorii din pelicula sa „Indigènes – ce prezintă atitudinea discriminatoare a Franţei faţă de nord – au primit un premiu colectiv pentru interpretare.
 
Polemici a stârnit şi cineastul francez Jean-Luc Godard care, la 79 de ani, îşi va prezenta la Cannes, în afara competiţiei, pelicula „Film Socialisme”.
 
Filmul lui Godard „Le Petit Soldat”, produs în 1959, a fost interzis până la terminarea războiului din Algeria, în 1963, iar deputatul Jean-Marie Le Pen, care încă nu ajunsese liderul extremei dreaptă franceze, a cerut atunci expulzarea cineastului elveţian.
 
O pagină de istorie prezintă şi pelicula „Des hommes et des dieux”, de Xavier Beauvois, cu Lambert Wilson, o peliculă inspirată din asasinatul călugărilor de la Tibéhirine, din sudul Algeriei, în 1996.
 
Competiţia din acest an numără 19 pelicule ale unor cineaşti cunoscuţi, precum Abbas Kiarostami, Alejandro Gonzalez Inarritu sau Daniele Luchetti.

Din Asia, urmează să fie prezentate alte două producţii ce concurează pentru Palme D’or, „The Housemaid” – Im Sang-soo şi „Poetry, de Lee Chang-dong. 
 
Pentru prima dată în istoria festivalului, a fost selecţionată o peliculă din Republica Ciad, „Un Homme Qui Crie, în regia lui Mahmat-Saleh Haroun. Franţa a intrat în competiţie cu patru filme, printre care „La Princesse de Montepesier„, a cunoscutului regizor Bertrand Tavernier.
 
Printre cele mai aşteptate filme din acest an se număra cele mai recente producţii ale regizorilor americani Woody Allen şi Oliver Stone, şi anume „You will meet a tall dark stranger”şi „Wall Street 2″.  

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter