Grădinile zoologice din România. Cele mai vechi și cele mai îngrijite

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 18 ianuarie 2023, 12:36

Grădinile zoologice sunt o destinație exotică fascinantă pentru copii. Poți petrece aici ore întregi alături de cei mici, explicându-le despre viața animalelor și despre ocrotirea naturii.

Cuprins

Grădinile zoologice sunt spații pentru educație și relaxare, pentru persoanele de toate vârstele, și totodată locuri de vizitat pline de culoare. Copiii sunt cei mai încântați să vadă în realitate animale pe care le descoperă în cărți, în documentare și la desene animate.

România are 10 grădini zoologice, unele mai vechi, de la începutul secolului XX, altele mai noi, dar aproape toate renovate și tot mai bine îngrijite. O grădină zoologică satisface curiozitatea copiilor, le oferă amintiri de neuitat și este un bun prilej pentru câteva lecții ușoare de educație în spiritul naturii.

Grădinile zoologice cele mai vechi din țară

Zoo Târgoviște

Grădinile zoologice din România. Cele mai vechi și cele mai îngrijite

Grădina zoologică din Târgoviște este cea mai veche din țară, iar istoria ei coboară până la domnia lui Petru Cercel (1583 – 1585) care a înființat frumoase grădini italiene și un colț cu țarcuri pentru sălbăticiuni lângă Curtea Domnească. Cu timpul, amenajarea făcută de domnitorul Petru Cercel s-a pierdut, dar a fost înființat un nou colț zoologic în anul 1957, urmând ca, în anii 1970-1972, animalele să fie mutate în Parcul Chindia, unde se află acum o grădină zoo modernă și spațioasă.

Zoo Târgoviște se întinde pe o suprafață de 4 ha și deține în jur de 166 de specii de păsări și animale, dintre care unele unicat în România precum hipopotamul pitic (Hexaprotodon liberiensis), și o specie de maimuțe – Mangabi negru cu moț (Cercocebus atterimus ). Aici mai pot fi admirate urșii bruni, lei, tigri, căprioare și cerbi lopătari, numeroase păsări de apă și mamifere mici, bufnițe, lame sau ratoni.

Grădina zoo Târgoviște se află pe Calea Domnească, în parcul Chindia, iar tarifele de acces sunt:

  • Adulți: 7 lei
  • Copii peste 3 ani: 4 lei
  • Pensionari: 3 lei

Grădina Zoologică din Craiova

În anul 1906 a fost înființat un punct zoologic lângă Casa Pădurarului din Parcul Libertății, unde vizitatorii puteau vedea câteva animale precum bursuci, vulpi, căprioare, un urs și lupi. Abia din anii 1960, se înființează cu adevărat o grădină zoologică în Craiova, populată cu lei, maimuțe și struți, pentru ca, după 1989, să fie aduse lame, jaguari, struți africani.

Conform inventarului de specii și exemplare, în prezent, la Grădina Zoologică sunt 39 de specii reprezentând 244 de exemplare de păsări și animale din Europa și din fauna exotică a altor continente. Cele mai bătrâne exemplare ale Grădinii Zoologice din Craiova sunt: Maimuța (macac comun, Maccaca fascicularis), unul din exemplarele de Lei (Panthera leo) și Tigrul (Panthera tigris).

Zoo Craiova se află în parcul Nicolae Romanescu, iar accesul este gratuit.

Grădina zoologică din Sibiu

Prima grădină zoologică modernă din România a fost deschisă la Sibiu, în anul 1929, în pădurea Dumbrava și a fost înființată de Uzina Electrică. Intrarea în grădină este străjuită de un stejar bătrân de 600 de ani, iar întregul spațiu, înconjurat de pădure este o adevărată oază de relaxare.

Grădina zoo are un teren de 20 de hectare și un lac generos pe care se pot face plimbări cu hidrobicicletele. Ea adăpostește 63 de specii de animale și păsări, un total de 268 de animale din fauna autohtonă și din diverse zone ale globului. Aici pot fi admirate maimuţe, urşi, lupi albi, tigri, lei, jaguari, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, pitoni, crocodili, fazani, papagali, păuni, porumbei, cămile, zebre, struți, canguri.

Grădina zoo din Sibiu se află pe Calea Dumbrăvii nr. 142, iar tarifele de acces sunt:

  • Adulți: 3 lei
  • Copii peste 3 ani, elevi, studenți, pensionari: 2 lei

Descoperă și alte locuri de vizitat in Sibiu.

Grădinile zoologice mai noi din România

Grădinile zoologice din România. Cele mai vechi și cele mai îngrijite

cuplu de lei in grădina zoologică

Grădina zoologică din Târgu Mureș

A fost înființată la începutul anilor 1960, iar la deschiderea porților pentru public, avea doar câteva exemplare: 3 lupi, 2 urși, 3 mistreți, un fazan și o căprioară. Până în anul 2002, zoo Târgu Mureș a fost extinsă treptat, iar acum oferă vizitatorilor șansa de a vedea peste 150 de specii de animale din fauna locală și din țările exotice.

Grădina zoo din Târgu Mureș se află pe strada Verii, la nr. 57, și are în prezent un efectiv de 750 de animale. Aici poți vizita Pavilionul Lei, Bârlogul urșilor, Pavilionul Tropical cu reptile și papagali și o mini grădină botanică cu flora din junglă, Pavilionul primatelor, probabil cel mai mare din țară, care are în centru o grădină cu bananieri. Pavilionul african adăpostește girafe și elefanți, există și un pavilion pentru feline, iar lupii și urșii au la dispoziție o rezervație de 5 hectare. În ultimii ani, a fost reamenajat și lacul unde pot fi admirate acum tot felul de specii de păsări de baltă.

Grădina Zoologică din Tg Mureș se află pe strada Verii, nr. 57, iar tarifele de acces sunt:

  • Adulți: 20 de lei
  • Copii, pensionari: 5 lei
  • Elevi și studenți: 10 lei

Zoo Brașov

Este una dintre cele mai spațioase și frumos amenajate grădini zoologice din țară. A fost înființată în anul 1960, iar spațiile au fost extinse și reamenajate în urma unor investiții masive în anul 2012.

La ora actuală, Grădina Zoologică Braşov este gazda a peste 380 de animale din 110 specii, iar acest număr va creşte, după cum afirmă conducerea instituției care este implicată și în programe complexe de conservare. Datorită acestor programe, vizitatorii pot vedea animale rare precum lei albi, un tigru bengalez alb, cămile bactriene, leoparzi de zăpadă și acvarii cu specii de pești cu totul deosebiți.

Țarcurile pentru ierbivore și pentru animalele de pradă sunt generoase, iar în spațiile amenajate la interior pot fi văzute specii de maimuțe precum capucinul cu față albă sau lemurul cu coada inelată. De la jaguari, vulpi și cerbi, la păsări de apă și păsări de pradă, la tot felul de reptile și papagali, Zoo Brașov satisface curiozitatea tuturor copiilor și este un spațiu verde relaxant unde poți participa la tot felul de activități interactive.

Grădina zoologică din Brașov este situată pe strada Brazilor la nr. 1, iar tarifele de acces sunt:

  • Adulți: 20 de lei
  • Copii peste 2 ani: 10 lei
  • Elevi, studenți, pensionari: 10 lei

Ce alte obiective turistice din Brasov mai poți vizita.

Grădina zoologică din București

Cum era de așteptat, grădina zoo din Capitală se numără printre cele mai vechi grădini zoologice din România. Ea a fost înființată în anul 1955 și a fost modernizată în mai multe etape, dar neglijată în ultimii ani. Cu toate acestea, grădina zoologică din București prezintă vizitatorilor 40 de specii de mamifere, peste 9000 de specii de reptile, amfibieni, pești, păsări și nevertebrate.

Aici, poți admira papagali foarte frumoși aduși de pe două continente, din America de Sud și din Australia, fazani, lebede, păuni și alte păsări domestice decorative, maimuțe simpatice și jucăușe precum tamarinul sau pavianul, feline superbe precum râsul, servalul, tigrul și leul.

Zoo București se află în nordul Capitalei, pe strada Vadul Moldovei nr 4, iar tarifele de acces sunt:

  • Adulți: 15 lei
  • Copii sub 10 ani, studenți, pensionari: 7 lei.

Descoperă mai multe locuri de vizitat in Bucuresti.

Pasionații de reptile pot citi mai multe despre cameleon, piton, anaconda și șarpele boa

Grădina zoologică din Ploiești

Această grădină se întinde pe o suprafață de 16 hectare și adăpostește specii dintre cele mai diverse: urși, lei, jaguari, canguri de talie mică, maimuțe pavian, sconcși, ratoni, manguste, cerbi carpatini, căprioare, țapi românești, ponei, pekari, porci de apă, lame, wattussi, precum și diferite specii de păsări: rațe exotice, ibiși, gâște cu obraji albi, fazani, papagali, păuni, prepelițe etc.

În interiorul parcului gradinii zoologice poți să stai la un grătar sau poți închiria o hidrobicicletă.

Zoo Ploiești se află în parcul Constantin Stere, iar tarifele de acces sunt:

  • Adulți: 10 lei
  • Copii de la 5 ani: 5 lei

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter