Gruia, câinele care a salvat viețile a peste 50 de animale

De Laura Davidescu, pe
Știai că se poate face transfuzie și la animale? În România, o echipă de medici veterinari inimoși au înființat de câțiva ani o bancă de sânge pentru animale. Printre sutele de donatori-eroi, există însă unul cu totul special - Gruia, câinele care a salvat viețile a peste 50 de animale.

Dacă vei vizita pagina de Facebook a Asociației nonprofit Hemopet Blood Bank, care se ocupă de aproape șapte ani cu terapia transfuzională pentru terapia transfuzională la animale de companie – câini și pisici – cu siguranță vei remarca bullterrierul din fotografia de deschidere a paginii.

Îl cheamă Gruia și este un bullterrier care este alături Hemopet încă din 2011, adică din primul nostru an de activitate. Gruia a donat sânge lunar timp de cinci ani, salvând astfel peste 50 de vieți de câini și… pisici!

Cum este posibil acest lucru? Dr Ruxandra Florea, unul dintre medicii veterinari de la banca de sânge pentru animale, ne spune că „în situații de urgență, pisicuțele pot primi sânge canin, dacă nu au mai făcut niciodată vreo transfuzie, iar pisoiul Gruia junior e dovada vie a succesului pe care l-a avut această soluție.

Gruia – câinele-erou – ne-a ajutat de-a lungul timpului să confirmăm siguranța procesului de recoltare lună de lună fără repercusiuni asupra stării de sănătate. I-am făcut analize regulat și chiar și la două săptămâni după donare, am testat nivelul de fier din organism, am verificat organele interne și totul este în limite normale.”

În ce condiții pot dona sânge animalele

Dr Ruxandra Florea spune că pisicile pot dona dacă au greutatea de peste 4 kg, iar câinii pot dona dacă au minimum 25 de kg. Vârsta animalelor trebuie să fie între 1 și 8 ani, să nu vi avut vreodată boli transmisibile prin sânge, să nu fi primit transfuzii vreodată și, desigur, să fie clinic sănătoși.

pungi de transfuzie pentru animale la Hemopet Blood Bank

Hemopet Blood Bank are cam 50 de donatori lunar. Sângele se poate păstra 30 de zile, dar cererea este foarte mare – nicio unitate nu „rezistă” mai mult de câteva zile.

Specialiștii și voluntarii de la Hemopet Bloodbank le transmit posesorilor de animale de companie să aibă grijă de prietenii lor necuvântători, să îi deparaziteze și protejeze lunar, iar dacă au posibilitatea, să se gândească la animalele mai puțin fericite, care au nevoie de ajutorul lor. Să doneze sânge și ei, și animalele lor iubite, fiindcă sângele este viață și e cel mai important dar pe care-l pot face vreodată cuiva, chiar dacă nu le este apropiat.

Sursa foto: Hemopet Blood Bank

S-ar putea să te intereseze și:

7 beneficii ale animalelor de companie pentru sănătate

Și animalele de companie sunt meteodependente

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter