EXCLUSIV! Adevărații influenceri nu stau pe margine: proiectul viral „Howl Of A Dog”

De Unica.ro, pe

Cu 1,24 de milioane de abonați pe YouTube, peste 34.200 de like-uri pe Facebook și peste 5000 de urmăritori pe Instagram, „Howl Of A Dog” ne arată că social media poate să fie un teren deosebit de fertil pentru faptele bune.

Proiectul „Howl Of A Dog” este unul cu adevărat deosebit, care nu are cum să nu ne înmoaie inimile. Cum și când a pornit acesta? De unde a venit ideea?

Totul a început cu un câine: l-am salvat, adoptat, iar el ne-a ajutat să vedem și să înțelegem multe lucruri. În țara noastră, fiind atât de mulți câini pe stradă, ajungi să te obișnuiești cu prezența lor acolo și să consideri asta ca fiind oarecum normalitate. Însă locul câinilor nu este pe străzi, fiecare câine are nevoie de o căsuță a lui, alături de o familie care să-i ofere toată dragostea și îngrijirea pe care o merită. Treceam zilnic pe lângă zeci de câini fără stăpân, îi hrăneam, însă știam că e nevoie de mai mult decât atât, aveau nevoie de un loc în care să fie în siguranță și să își poată apoi găsi familii adoptive. Howl Of A Dog a luat naștere în 2014 din dorința de a le oferi cățelușilor șansa la o viață mai bună și de a crea o comunitate mai responsabilă și mai plină de compasiune față de animale.

Până acum, ce obstacole ați întâlnit în drumul vostru către salvarea cățeilor abandonați?

Pentru ca acțiunile de salvare să aibă un impact major, este necesar să corectăm cauza, astfel încât să nu se mai abandoneze câini. Howl Of A Dog, la fel ca multe alte asociații de protecție a animalelor, oferă programe de sterilizare gratuită a câinilor, pentru a reduce rata de abandon. Însă atunci când un animal este abandonat, neglijat sau abuzat, este imperativă implicarea autorităților în măsură să pedepsească astfel de fapte, pentru a evita repetarea lor. Iar pentru acest lucru trebuie o legislație clară în ce privește drepturile animalelor, și implicit aceasta să fie aplicată. În același timp, sunt necesare programe educative. Uneori neglijarea sau relele tratamente aplicate animalelor nu sunt cauzate doar de reaua intenție a unor oameni, ci și de necunoașterea sau lipsa educației privind modul cum acestea trebuie tratate. Noțiuni privind bunăstarea și drepturile animalelor pot fi predate chiar la școală, sunt țări în care se întâmplă lucrul acesta, copiilor fiindu-le astfel cultivate încă de mici compasiunea, grija și dragostea față de animale.

De acasă, oamenii văd poveștile fericite ale unora dintre animăluțe și pot uita uneori că aceste povești nu se întâmplă de la sine. Cât de multă muncă este în spatele acestor finaluri fericite?
Mulți dintre cățelușii pe care îi salvăm nu au doar probleme de sănătate, ci și traume emoționale, cauzate de experiențele negative pe care le-au avut cu unii oameni, iar reabilitarea poate dura luni de zile. Spre exemplu, Theia, care acum este câine de terapie la Howl Of A Dog, fusese în stare critică atunci când am salvat-o, avea mai puțin de jumătate din greutatea normală pentru un câine de talia ei, iar organele interne începuseră să îi cedeze. Recuperarea medicală a durat mai bine de trei luni, iar pentru a-și recăpăta încrederea în oameni și a nu-i mai fi teamă, a fost nevoie de o perioadă și mai lungă, de multă dragoste și răbdare.

Theia, înainte și după adopție

„Howl Of A Dog” este un proiect deosebit de popular în online, îndeosebi pe Facebook, unde a strâns peste 34.000 de like-uri. Cât de importantă este prezența pe scena social media pentru un asemenea ONG?

Prin intermediul social media poveștile cățelușilor în căutare de familii adoptive ajung la un număr mult mai mare de persoane, nu doar din țară, ci și din străînătate, crescând astfel șansele de a-și găsi căminul de care au nevoie. Astfel că Facebook, alături de alte platforme online, joacă un rol vital.

Cățeii pe care îi salvați primesc toată îngrijirea și dragostea de care au nevoie până când își găsesc stăpân. Pentru acest lucru, este nevoie de multe resurse. Cum gestionați acest aspect?

Totul se datorează iubitorilor de animale care ne sprijină lunar. Este un efort continuu, să ne asigurăm că avem întotdeauna resursele necesare astfel încât cățelușii pe care îi salvăm să beneficieze de cea mai bună îngrijire.

Spuneți-mi o poveste fericită de adopție din ultima perioadă.

Lily este o cățelușa care hoinărea pe străzi, se ținea după toată lumea, sperând să primească ceva de mâncare. Am reușit să o salvăm și să îi găsim o familie minunată în Germania. Din păcate, în România oamenii sunt încă reținuți în privința adopției câinilor „maidanezi” pentru simplă „vină” că nu sunt de rasă. Acum Lily este cel mai fericit, răsfățat și iubit cățel.

Lily

Din păcate, nu toți cățeii își găsesc un stăpân și un cămin. Din fericire, ei pot rămâne la voi. Povestiți-mi despre un astfel de cățel care v-a marcat în mod deosebit.

Un caz puțin mai aparte îl reprezintă Bandit. Fusese abandonat într-un adăpost de stat, pe motiv că e prea bătrân și bolnav. Era ianuarie, zăpadă, iar el stătea afară într-un țarc, speriat, tremurând de frig și împingând cu boticul printre gratiile de fier în încercarea de a ieși de acolo. L-am luat în grija noastră, a urmat apoi partea de recuperare medicală, intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii imense pe care o avea pe un picioruș și ședințe de fizioterapie pentru a rezolva problemele pe care le avea la coloana lombară și care îl făceau să își piardă echilibrul. După patru luni, Bandit devenise un cu totul alt câine, putea alerga din nou și se putea bucura de viață. În perioada de recuperare a avut-o mereu alături pe Theia, o cățelușă pe care noi o adoptasem cu ceva timp înainte, iar între ei s-a creat o legătură atât de strânsă încât  deveniseră de nedespărțit. Bandit o urma pretutindeni, nu mai era chip să îi separăm, astfel că l-am adoptat și pe el. Au trecut patru ani de când Bandit este la noi, iar povestea lui demonstrează că niciun câine nu este „prea bătrân” pentru a i se acorda o nouă șansă.

Bandit și Theia

Pandemia de COVID-19 a afectat deosebit de multe sectoare de activitate. La „Howl Of A Dog” cum v-ați descurcat în ultimele luni? Ce dificultăți ați întâmpinat și cum v-ați confruntat cu ele? 
Lunile de carantină și restricțiile de circulație impuse de pandemia de COVID-19 au dus la scăderea ratei de adopție, și, fiind o perioadă incertă și dificilă pentru toată lumea, s-au redus implicit și donațiile primite pentru salvarea și îngrijirea cățelușilor, însă sperăm ca lucrurile să revină pe făgașul normal în curând.

Pentru oamenii care își doresc să adopte, ce lucruri mai puțin știute considerați că ar trebui să cunoască înainte?

Trebuie să conștientizeze faptul că adopția unui câine reprezintă o responsabilitate pe termen lung și este important să adopte câinele potrivit, câinele de care acea familie are nevoie și care se potrivește cel mai bine stilului lor de viață, astfel încât acesta să se poată integra mai ușor și toată lumea să fie fericită. Așteptările și cerințele familiei adoptive trebuie să fie în armonie și corelate cu necesitățile noului membru al familiei. Temperamentul, vârsta, nivelul de activitate sunt aspecte esențiale care trebuie avute în vedere. Un cățeluș tânăr, energic și jucăuș va avea cu totul alte necesități decât, de exemplu, un câine senior care preferă să stea tolănit pe canapea. Eșecul apare atunci când în luarea deciziei de a adopta un câine, oamenii se bazează doar pe felul cum arată acesta, neglijând temperamentul, latura comportamentală și implicit nevoile câinelui.

Unii oameni își doresc să ajute animăluțele pe care le salvați, însă poate nu își permit să le adopte, din prisma responsabilitățîi care vine odată cu acest act. În ce alte moduri pot ei ajută?

Având în vedere că rețelele de socializare joacă un rol important în găsirea de familii adoptive, ne pot ajută prin distribuirea anunțurilor de adopție, crescând astfel șansa cățelușilor de a-și găsi mai repede o căsuță.  Cei care doresc să ajute cățelușii pe care îi avem în grijă, o pot face accesând website-ul nostru, www.howlofadog.org.

De asemenea, pot găzdui temporar un cățeluș până când acesta își găsește o familie adoptivă. Majoritatea asociațiilor de protecție a animalelor se confruntă cu lipsa spațiului necesar pentru a adăposti animăluțele salvate, astfel încât „adopția” temporară a unui cățeluș până la găsirea unei căsuțe permanente, permite salvarea altora care au nevoie de ajutor. Găzduirea temporară este o metodă prin care persoanele care nu au mai avut niciodată un câine pot vedea ce ar presupune adopția și ce înseamnă să fii un stăpân responsabil. Nu vei ști niciodată cât de minunat este un câine dacă nu ai avut unul, cât de multă iubire necondiționată, devotament și afecțiune îți poate oferi și cu câtă bucurie te întâmpină de fiecare dată când te reintorci acasă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter