Înălțarea Domnului. Tradiții și obiceiuri

De Oana Dinu, pe Ultimul update Joi, 30 mai 2019, 15:57
Înălțarea Domnului sau Ispasul se celebrează la 40 de zile de la Paști. Această zi de sărbătoare națională a fost consacrată și Zi a Eroilor. Anul acesta pică în data de 6 iunie. 

În fiecare an, Înălțarea Domnului este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în cea de-a 40-a zi de la Înviere. Este ziua în care credincioșii se salută cu ”Hristos s-a înălţat! și „Adevărat s-a înălţat!”.

Când se sărbătorește Înălțarea Domnului

Biblia spune că în cele 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat apostolilor lui, dându-le ultimele învățături după care, în prezența lor, s-a înălțat la ceruri de pe muntele Măslinilor din Betania. Micuţa capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos și este un loc de închinăciune, atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani. În popor se mai spune că pe lângă ucenicii Domnului a mai existat un martor, Ispas, un cioban care a stat ascuns după pietre, motiv pentru care marea sărbătoare mai este cunoscută și sub acest nume.

De asemenea, Hristos a profețit cea de-a doua lui venire, având la dreapta și stânga lui doi îngeri, și pogorârea Sfântului Duh, ceea ce s-a întâmplat la zece zile de la Înălțarea Domnului, de Rusalii sau Cincizecime. Acesta a coborât peste apsotoli, dându-le putere și înțelepciune divină pentru a transmite Cuvântul Domnului în lumea întreagă. Potrivit calendarului zilelor libere 2019 această zi a fost declarată nelucrătoare.

Din 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea ca această zi de sărbătoare să fie consacrată și Zi a Eroilor și Sărbătoarea Națională Bisericească. De aceea, după Sfânta Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire la cimitirele, troițele și monumentele dedicate eroilor neamului.

Legătura dintre Înălțarea Domnului și „Paștele Cailor”

Chiar dacă folosim expresia „Paștele Cailor” cu sensul de „niciodată” această sărbătoare chiar există și coincide cu Înălțarea. Mai este numită și Joia Iepelor, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti. Legenda spune că în momentul în care Fecioara Maria îl năștea pe Iisus, caii făceau mare zarvă. Atunci, Fecioara i-ar fi blestemat să nu se sature decât o dată pe an, de „Paștele Cailor”, și atunci doar un ceas.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare

În ziua de Înălțare se înroșesc și să împart ouă roșii, fiind ultima zi în care se mânâncă. Este bine să dăm de pomană alimente, în special brânză, lapte dulce, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Casele și mormintele sunt împodobite în unele zone cu frunze de paltin și de leuștean. Pe vremuri, tot cu leuștean se loveau și vitele, pentru a fi sănătoase și grase.

De asemenea, la Înălţarea Domnului, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”, potrivit Libertatea.

Se spune că de la Paști și până la Înălțarea Domnului cerurile sunt deschise pentru ca sufletele celor care au venit acasă în ziua de Paști să se întoarcă în Rai. Totodată, se crede că nu doar în Săptămâna Luminată, ci în toată această perioadă, oamenii care mor nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai.

În această zi, în unele zone ale țării se leagă frunze de nuc peste brâu, asemeni Mântuitorul în momentul Înălţării.

În unele regiuni ale țării, tinerii merg în pădure să culeagă frunze de alun pe care le folosesc pentru vrăji de dragoste sau ca plante tămăduitoare.

Din bătrâni se spune că în ziua Înălțării Domnului nu este bine să împrumuți sare sau să dai foc din casă.

Pentru a avea o recoltă bogată, agricultorii trebuie să facă semănătorile în această zi.

Înălțarea Domnului. Ce rugăciuni să spunem

În această zi sfântă se citește Acatistul Înălțării Domnului despre care se spune că poate face minuni pentru cei necăjiți dacă îl rostesc.

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului. Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursă foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter