Top 10 locuri de vizitat lângă Brașov. Din Poiană, la Templul Ursitelor!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 09 noiembrie 2022, 18:27

Județul Brașov se poate lăuda cu multitudinea de obiective turistice pline de legende și istorie. Sunt sute de locuri de vizitat lângă Brașov, pornind de la Poiană și masivele muntoase care păzesc orașul, până spre localitățile din depresiune. Iată un top cu cele mai interesante locuri de vizitat lângă Brașov, să te bucuri de frumusețea zonei.

Cuprins

O vacanță nu va fi niciodată suficientă să ajungi la cele mai frumoase locuri de vizitat lângă Brașov. Este o regiune bogată în muzee, cetăți, vestigii arheologice, biserici fortificate, stațiuni și locuri de relaxare, parcuri tematice și sute de trasee montane.

Poiana Brașov

Una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din țară, Poiana Brașov a început să se dezvolte din anii 1950, când au fost amenajate primele pârtii pe Postăvaru. Azi, stațiunea are 12 pârtii, două telecabine care funcționează tot timpul anului și numeroase hoteluri și pensiuni de lux unde te poți relaxa în voie în centrele spa sau la piscine. Peisajul este încântător, sunt numeroase trasee marcate pe munte, există și un centru sportiv la standarde europene și se practică tot felul de sporturi, de la ski, bob și săniuș, la călărie, plimbări cu bicicleta sau atletism. Din Brașov poți urca la Poiană pe jos, prin pădure, cu mașina personală, dar indicat ar fi să iei noile autobuze supraetajate, din care ai o panoramă superbă asupra întregii zone.

Cetatea Râșnov

Cetatea de pe dealul înalt din Râșnov a fost multă vreme singura fortificație care apăra intrarea spre Drumul Branului spre Transilvania. Ea este una dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din județul Brașov și din întreaga țară. În timpul șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei (1211-1225) au fost aduși în această regiune primii coloniști sași, dintre care o parte au fost așezați la Râșnov alături de populația românească băștinașă, contribuind prin munca lor la dezvoltarea acestei vechi așezări. Din această perioadă datează și porțiunea cea mai veche a cetății. În prezent, în interiorul cetății se poate vizita muzeul de artă feudală, în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocǎ, stampe, armuri, porturi specifice vremurilor medievale, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme. În muzeu mai sunt expuse și câteva obiecte neobișnuite și anume o mască de tortură și un jug care folosea la transportarea prizonierilor.

Dino Parc Râșnov

După o vizită în Cetatea Râșnov, trebuie să te oprești și la Dino Park, fie că ai sau nu copii mici. Dino Parc Râșnov este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un adevărat muzeu în aer liber, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat lângă Brașov! Cu o suprafață totală de 1,6 hectare, parcul găzduiește 55 de dinozauri atestați științific, reproduși în mărime naturală conform ultimelor descoperiri paleontologice. Tot aici este reprodus cel mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx Thambema, care putea face ocolul pământului în zbor fără oprire, dar și un meteorit real, extrem de rar, descoperit în România. De asemenea, în parc există dinozauri animatronici, un traseu de aventură, o tiroliană, un labirint cu lasere, un cinematograf 9D, o fereastră interactivă cu realitate augmentată și multe alte zone interactive, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.

Cetatea țărănească din Prejmer

Top 10 locuri de vizitat lângă Brașov. Din Poiană, la Templul Ursitelor!

biserica din cetatea Prejmer

Biserica evanghelică fortificată din comuna Prejmer, judeţul Braşov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei bazilici romane care data din secolul al XII-lea. Fiindcă Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniţi prin pasul Buzăului, după ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Ţara Bârsei, a început fortificarea bisericii prin ridicarea unei cetăți înalte şi puternice înconjurată de un şanţ lat de apă. Au fost ridicate două turnuri, două bastioane, iar intrarea a fost și ea securizată cu un turn-poartă. În zidurile masive ale cetății, au fost delimitate câteva sute de cămăruțe numerotate, unde își găseau adăpost nu doar apărătorii cetății, ci fiecare familie din localitate. Sunt interesante de vizitat cămăruțele în care se refugiau în caz de atac, școala veche, muzeul cetății, dar mai ales biserica de o frumusețe austeră deosebită.

Biserica Fortificată din Hărman

Hărman, mai degrabă Herman, însemna Muntele Mierii și era una dintre cele mai importante zone de apărare din împrejurimile Brașovului. Istoria cetății Hărmanului se leagă de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei în primele decenii ale secolului al XIII-lea la Feldioara, Prejmer sau Râșnov. Biserica evanghelică a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar fortificația din jurul ei este terminată două secole mai târziu. Au fost construite două ziduri masive, unul interior, unde se aflau și locuințele străjerilor, și un zid exterior mult mai scund. Zidul interior, înalt de 12 metri, era prevăzut cu șapte turnuri, iar întreaga incintă era acoperită cu un drum de strajă care comunica cu toate turnurile. Drumul de strajă de pe ziduri nu s-a păstrat, dar multe dintre elementele originale ale cetății pot fi văzute azi. Interesant este un orologiu care arăta doar ora, având un singur braț, și care datează din secolul al XVI-lea.

Castelul Bran

Top 10 locuri de vizitat lângă Brașov. Din Poiană, la Templul Ursitelor!

Castelul Bran și panorama zonei

Ridicat pe o stâncă masivă, Castelul Bran străjuiește intrarea în culoarul Rucăr-Bran pe care se poate ajunge din Brașov spre inima Transilvaniei. De o parte și de alta, este păzit de munții Bucegi și de munții Patra Craiului. Cetatea, care avea rol de apărare și rol de vamă, a fost ulterior extinsă și consolidată de comunitatea sașilor din Transilvania. Păzită de mercenari, ea era văzută drept o pavăză puternică în fața înaintării Imperiului Otoman și era folosită de domnitorii români drept refugiu. Spre exemplu, Castelul Bran a fost un punct strategic important pentru Vlad Țepeș, aliat cu Branul și Brașovul în timpul primei sale domnii. Mult mai târziu, în 1920, brașovenii îi oferă Reginei Maria cetatea de la Bran în semn de prețuire pentru sprijinul ei puternic la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Casa Regală a renovat castelul care a devenit unul dintre locurile preferate ale reginei.

În zilele noastre, sunt prea puține obiecte de epocă în castel pentru a ne aminti de vremurile lui Țepeș sau de familia regală. Dar castelul în sine este de o frumusețe rară și este unul dintre cele mai căutate locuri de vizitat din România.

Pe domeniul castelului, turiștii se pot plimba în parcul de sub zidurile cetății, pot vizita Casa de Ceai și pot vedea Casa Principesei Ileana. În câteva topuri europene, Castelul Bran a fost plasat pe locul al treilea în lume ca frumusețe după castelele medievale din Bavaria și Valea Loire.

Cheile Zărneștilor

Rezervația naturală cu o suprafață de 110 ha se află în partea sudică a județului Brașov (aproape de limita teritorială cu județul Argeș), pe teritoriul satului Măgura, în imediata apropiere a drumului județean (DJ112G) care leagă orașul Zărnești de localitatea Peștera. Aria protejată mai este cunoscută și sub numele de Prăpăstiile Zărneștilor și este vizitată de turiștii de toate vârstele, fiind în mare parte accesibilă și celor cu patru sau cu două roți. Cheile Zărneștilor sunt spectaculoase și deosebit de îndrăgite și unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat lângă Brașov. Pereții abrupți de stâncă adăpostesc flori rare de munte, păsări și fluturi care cresc ocrotite aici de lege. Cheile sunt străbătute de râul Mare care în unele locuri dispare în calcarele trecătorii, ca apoi să apară din nou la ieșirea din chei.

Canionul 7 scări, în top 10 locuri de vizitat lângă Brașov

Top 10 locuri de vizitat lângă Brașov. Din Poiană, la Templul Ursitelor!

Canionul 7 scari din Piatra Mare

Defileul îngust și abrupt între stânci a fost săpat în munții Piatra Mare de un afluent al pârâului Șipoaia care se varsă în râul Timiș. La acest defileu în șapte trepte, de unde îi vine și numele de Canionul 7 scări, se ajunge din localitatea Timișul de Jos, aflată pe DN1, în județul Brașov. Din sat se pornește pe traseul cu bandă galbenă, prin poieni și se urcă pe munte aproximativ o oră pentru a ajunge la zona amenajată de unde se intră în canion.

Lungimea defileului este de numai 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Traseul poate fi străbătut în numai 30 de minute, dacă vrei să faci mișcare intensă. Dar poți prelungi momentele plăcute lângă cascadele răcoroase, îndeosebi în zilele foarte călduroase de vară. Treptele defileului au înălțimi între  2,5 și 15 metri, două dintre scările de metal fiind foarte lungi și abrupte și puțin mai greu de urcat de către persoanele care nu au excercițiu. Cu puțină atenție și răbdare, oricine poate străbate Canionul 7 scări, pentru că schelele și scările din metal sunt absolut sigure.

Stațiunea Predeal

Predealul este așezat pe Valea Prahovei, lângă trecătoarea cu același nume din Carpații Meridionali, la altitudinea de 1.060 m. Stațiunea este delimitată de râurile Prahova la sud și Timiș la nord și este înconjurată de trei masive: Postăvarul, Piatra Mare și Bucegi. Stațiunea este căutată pentru aerul ei curat și ozonat și pentru liniște. Principalii factori de cură sunt aerul curat, fără praf sau alți agenți alergici, bogat în ozon și radiații ultraviolete, atmosferă ionizată și presiunea relativ scăzută a aerului. Turiștii vin aici pentru traseele montane, dar și pentru zonele unde se pot practica sporturile de iarnă.

Printre obiectivele turistice mai importante putem număra mănăstirea Predeal, cimitirul legionar aflat în spatele mănăstirii, vila mareșalului Antonescu (situată în zona Cioplea) sau biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, aflată în centrul stațiunii.

Templul Ursitelor de la Șinca Veche

Top 10 locuri de vizitat lângă Brașov. Din Poiană, la Templul Ursitelor!

Troița de la Templul Ursitelor Șinca Veche

În drum spre Făgăraș, pornind din Brașov, la numai o jumătate de oră cu mașina, te poți abate pe la Șinca Veche, unde se află unul dintre cele mai curioase lăcașe de cult din țară. Este o biserică străveche, săpată în deal, unde au trăit pustnici din cele mai vechi timpuri ale creștinismului și unde, cu timpul, a fost lărgită o biserică ortodoxă inedită. În anul 2005, au fost realizate săpături arheologice cu sprijinul Muzeului de Istorie din Braşov, ocazie cu care a fost lărgit spaţiul interior conform dimensiunilor sale de pe vremuri, s-au descoperit două încăperi noi, o minitrapeză şi o cameră de priveghere. Biserica şi-a recăpătat dimensiunile reale, pentru că fusese astupată de valuri de aluviuni şi pământ. Mulți credincioși vin aici pentru liniștea și pacea cucernică din biserica rupestră, dar și mai mulți vin aici pentru legendele stranii care spun că a fost odinioară un templu dacic, construit la intersecția unor izvoare de energii binefăcătoare.

Dacă vreți să descoperiți frumusețile României, trebuie să faceți o vizită la Vulcanii noroioși

Citeşte şi despre cele mai frumoase lacuri şi cele mai frumoase chei din România!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter