Minivacanța de 1 Decembrie 2018. Câte zile libere vom avea

De Oana Dinu, pe Ultimul update Luni, 17 februarie 2020, 10:50
Începutul sezonului de iarnă se deschide în 2018 cu minivacanta de 1 Decembrie. Iată câte zile libere vom avea în această perioadă.

Potrivit Codului Muncii, actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, salariații cu program de lucru obișnuit, de luni până vineri, beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Iată cât durează minivacanța de 1 Decembrie în 2018.

Câte zile libere vom avea în minicavanța de 1 Decembrie

Ziua Sfântului Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de „Sântandrei Cap-de-Iarnă”. Este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, dat fiind faptul că Sfântul Apostol Andrei, care a fost primul dintre discipolii lui Iisus, este considerat ocrotitorul României. Acesta este motivul pentru care, din 2012, a fost declarată zi liberă, alături de sărbătoarea națională de 1 Decembrie.

Anul acesta, 30 noiembrie cade într-o zi de vineri, iar Ziua Națională a României sâmbăta, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de o minivacanță de 1 Decembrie. Mai exact, vom sta acasă 3 zile, de pe 30 noiembrie până în 2 decembrie.

Cine nu beneficiază de zilele libere din minivacanța de 1 Decembrie

Salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă au dreptul, conform Codului Muncii, să fie recompensați pentru faptul că lucrează în minivacanța de 1 Decembrie. Pentru că doar vineri, 30 noiembrie, cade în cursul săptămânii, aceștia pot cere angajatorului o zi liberă în următoarele 30 de zile, adică până pe 30 decembrie 2018.

Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, angajatorul este obligat să compenseze cu un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, adică vor fi plătiți dublu. Cei care nu respectă aceste prevederi legale, riscă amenzi ce ajung până la 10.000 de lei.

Ce sărbători legale urmează după minivacanța de 1 Decembrie

Odată cu sărbătoarea Sfântului Andrei se dă startul mult așteptatelor sărbători de iarnă. După minivacanța de 1 Decembrie urmează sărbătoarea Sfântului Nicolae, în data de 6 decembrie. Nu face parte din zilele declarate libere, dar noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, când legenda spune că Moș Nicolae vine la ferestre să pună în ghetuțe dulciuri și alte daruri este, cu siguranță, preferata copiilor.

Următoarele zile libere din punct de vedere legal sunt cele din 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun și cele de Anul Nou, 1 și 2 ianuarie 2019.

Citește și: 

Zile libere în 2020. Câte sărbători legale vom avea

De ce se declară îngrijorat Prințul Charles pentru copilul Ducilor de Sussex

Actorul George Clooney își scoate la licitație una dintre motociclete. Care este prețul de pornire

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter