O femeie cu uterul transplatat cu ajutorul unui robot a dat naștere unui copil

De Unica.ro, pe
O premieră medicală a avut loc în Suedia. O femeie a dat naștere unui copil după ce a primit uterul de la mama ei. Acest lucru s-a întâmplat cu ajutorul unui robot. 

Mai multe femei au reușit să devină mame cu un uter transplantat, dar nicio astfel de intervenție nu s-a realizat până acum asistată de un robot. Datorită acestei noi tehnici, s-a născut un băiețel sănătos, potrivit mediafax.

Mama bebelușului a primit uterul chiar de la mama sa printr-o operație ce s-a realizat în 2017. Donatoarei i s-a făcut o incizie de un centimetru în abdomen iar medicii au ghidat braţele unui robot medical de o parte şi de cealaltă a organului pentru a-l putea desprinde. Apoi, au efectuat o incizie mai mare pentru a scoate uterul din abdomenul femeii. Imediat după aceea, a avut loc o intervenție chirurgicală clasică pentru a realiza transplantul în corpul viitoarei mămici.

Doctorii speră ca această tehnică să facă procesul de transplatare mai puțin invaziv pentru donatoare.

Femeia, care trăiește în Suedia, înainte de a primi uterul mamei sale a urmat un tratament pentru fertilizarea in vitro. La zece luni de la intervenția chirurgicală, acesteia i s-a implantat un embrion și după doar câteva săptămâni a primit vestea că este însărcinată.

„Odată ce o femeie primește un uter și rămâne însărcinată, ea poate să decidă dacă mai vrea să aibă alt copil înainte ca organul să îi fie îndepărtat” a declarat medicul Liza Johannesson, ginecolog, chirurg şi oncolog la Centrul medical al Universităţii Baylor din oraşul american Dallas.

La nivel mondial, alte 15 femei au născut după ce au primit un uter. În Brazilia, a venit pe lume un copil după ce mama a primit un uter de la o donatoare decedată. Primele nașteri după un transplant de uter au avut loc în Suedia în 2012.

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter