Ora de iarnă. Când se schimbă ora în 2019

De Oana Dinu, Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 16 octombrie 2019, 17:27
Ora de iarnă 2019 se va actualiza în curând și românii vor fi nevoiți să își modifice din nou ceasurile. 

Ora de iarnă 2019 ar putea fi ultima din istoria schimbării orelor de la regimul de vară, la cel de iarnă, dacă România va adopta proiectul de lege al Comisiei Europene. Românii vor avea opțiunea de a alege după care oră vor să-și planifice orarul zilnic, la fel ca toate statele membre.

Ţările din UE funcționează în prezent după trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 ţări) şi ora Europei de Est (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România).

Trecem la ora de iarnă 2019 și dormim mai mult

Ca în fiecare an, ora se va schimba în ultima duminică din luna octombrie. Ora de iarnă 2019 se schimbă în data de 26 octombrie, atunci când vom da ceasurile cu o oră înapoi și ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Un prilej de bucurie pentru toți românii, pentru că atunci când vom trece la ora de iarnă 2018, vom dormi cu o oră mai mult.

De ce se trece de la ora de iarnă la ora de vară

Ora de iarnă este ora oficială, legată de ora astronomică, acoperind calendaristic perioada cuprinsă între lunile noiembrie a unui an și martie a anului următor. Acest sistem are scopul de a profita din plin, cât mai mult timp, de lumina Soarelui, și de a ne desfășura cât mai multe activități pe lumină pentru a economisii energia electrică necesară iluminatului.

Pentru că mulți au contestat eficiența acestor schimbări, Comisia Europeană a propus ca statele membre să renunțe la această metodă și de a-și alege singuri dacă vor să rămână la ora de iarnă sau la ora de vară. Astfel, Uniunea cere tuturor țărilor membre să decidă dacă vor trece la ora de vară sau vor rămâne la ora de iarnă, schimbările urmând a fi permanente.

În acest caz, Comisia Europeană trebuie notificată până în luna martie a anului viitor, respectiv 2020, cu privire la această decizie care va afecta sute de milioane de oameni.

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter