Ora de vară 2019. Obligatorie sau nu? Ce a decis Parlamentul European

De Unica.ro, pe
Propunerea legislativă înaintată anul trecut de Comisia Europeană a fost votată în Parlamentul European. Aceasta prevede înlăturarea obligativității de schimbare sezonieră a orei în statele membre. 

Tradiția europeană de zeci de ani a schimbării orei de iarnă cu ora de vară și invers ar putea fi istorie. Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea orei, conform A1.

Ora de vară 2019. Când nu va mai fi obligatorie

Dacă raportul va fi aprobat de plenul PE şi de statele membre în cadrul Consiliului UE, legea va intra în vigoare din 2021. Statele care vor decide să păstreze definitiv ora de vară, vor face ultima schimbare a orei în 28 martie 2021. Cele care preferă să rămână la ora de iarnă, vor face ultima schimbare în 27 octombrie 2021.

Toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europe vor avea obligația să anunțe până în martie 2020 dacă au decis să adopte în mod permanent ora de iarnă sau ora de vară.

Pentru a nu exista probleme de tranziție, modificările trebuie să se efectueze în mod coordonat între țările vecine, astfel încât să se garanteze funcţionarea adecvată a pieţei europene, în special în sectorul transporturilor, şi să se evite fragmentarea. Dacă acest lucru nu este posibil, implementarea legii ar putea fi amânată până la soluționarea problemelor.

Propunerea legislativă a fost întocmită pe baza unui sondaj realizat la nivel european, la care au participat 4.6 milioane de persoane. Acesta a arătat că 84% dintre cetățenii Uniunii Europene chestionați sunt de acord cu această măsură. Pentru că 70% dintre respondenţi au fost cetăţeni germani, iar durata studiului a fost mai scurtă decât era normal, au existat și voci critice la adresa acestui demers.

În România, se va trece la ora de vară 2019 în data de 31 martie, ultima duminică din lună, atunci când ora 3 va deveni ora 4.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter