Plaja Vadu, un colț de paradis care trebuie protejat

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 17 ianuarie 2023, 12:53

Plaja Vadu a devenit tot mai populară în ultimii ani și tot mai aglomerată la sfârșit de săptămână. Pentru mulți iubitori ai mării, plaja Vadu a rămas un colț de paradis, unde mai poți găsi valuri liniștite în anumite perioade ale anului.

Cuprins

Plaja Vadu trebuie ocrotită de turiști și de autorități deopotrivă. Este permis accesul către plajă cu mașini și atv-uri, dar se plătește un permis de acces care poate fi procurat de la Primăria din Vadu, de pe internet sau la reprezentanții locali care vin în control pe plajă.

Plaja Vadu se află la aproximativ 7 km distanță de localitatea Vadu, un sat mic de pescari care începe să se dezvolte datorită turismului. La fel ca plaja Corbu, plaja de la Vadu a devenit populară în ultimii ani și încă este liberă de baruri, terase și diverse construcții specifice stațiunilor din sud.

Aici încă mai găsești dune de nisip sculptate de vânturi, țărmul plin de scoici, ierburi marine și nisip cum rar mai găsești în alte părți ale litoralului românesc. Din păcate, se găsesc și multe mașini, atv-uri și deșeuri, de aceea fiecare turist trebuie să fie responsabil și să aibă grijă să nu lase în urma sa decât natura, așa cum a găsit-o.

Citește și: Unde poți merge la plajă în România vara. Cele mai frumoase locuri de pe litoralul românesc

Cum ajungi la plaja Vadu

Plaja Vadu, un colț de paradis care trebuie protejat

Soluția cea mai simplă este să mergi cu mașina la plaja Vadu, dar să o parchezi în așa fel încât să nu deranjezi nici natura, nici pe turiștii din jur. Accesul cu mașina către plajă este posibil, dar camparea este interzisă.

Din Mamaia, trebuie să mergi către comuna Corbu de unde se virează la dreapta către satul Vadu. De îndată ce ai lăsat șoseaua în urmă, drumul către plaja Vadu este o provocare pentru mașină și pentru șofer. O bună parte din drum este făcut din plăci de beton, dar nu este deloc ușor de parcurs, mai ales că este foarte îngust.

O altă parte din drum este o cale îngustă, plină de nisip pe care trebuie să șofezi cu grijă. La întâlnirea cu altă mașină, ai nevoie de multă dexteritate pentru a o depăși, deoarece drumul este foarte îngust și de o parte și de alta sunt maluri înalte de nisip.

Accesul este destul de dificil, cu toate acestea plaja Vadu atrage tot mai mulți turiști în fiecare an. Dacă poți ajunge aici cu bicicleta, te vei bucura de o plimbare cu totul deosebită.

Camparea și parcarea pe plaja Vadu

De aproximativ doi ani, plaja de la Vadu face parte din rezervația Deltei și este o zonă cât de cât protejată de autorități.

Se plătește un permis de intrare pe plajă, dar corturile și mașinile nu pot fi amplasate direct pe nisip, ci la distanță pentru a lăsa plaja liberă turiștilor.

Trebuie respectată curățenia, fiecare turist trebuie să își adune deșeurile și să le ia în portbagaj la plecare.

De asemenea, este recomandat să nu se facă focul pe plajă, să se păstreze liniștea și să se evite petrecerile zgomotoase.

Taxa de acces poate fi plătită de pe telefon

Taxa pe plaja Vadu poate fi plătită prin SMS, în funcție de numărul de zile pe care le petreci acolo.

Pentru permisul de 1 zi:  –  TUR1 urmat de Nume și Prenume (Ex: TUR1POPESCU ION)

Pentru permisul de 7 zile – TUR7 urmat de Nume și Prenume

Pentru permis de acces cu mașina auto 1 an – AUTOAN urmat de Nr. înmatriculare autovehicul Pentru permis de acces cu ambarcațiune 7 zile – AMB7 urmat de date identificare ambarcațiune (tip barcă, nr. înmatriculare sau nume barcă)

Tarifele de acces pot fi consultate pe site-ul ddbra.ro

Ce găsești pe plaja Vadu

Plaja Vadu, un colț de paradis care trebuie protejat

Marea atracție a acestei plaje este marea ei liberă. În cea mai mare parte a sezonului cald, este o plajă liberă, mai ales că este foarte lungă și lată. În weekenduri este mai aglomerată, dar tot merită să vii aici măcar o dată pe vară.

Nisipul este fin și intrarea în mare este lină la fel ca la plaja Corbu. Umbră naturală nu există, de aceea este bine să ai cu tine umbrele de soare sau cort de plajă special, care seara trebuie demontat. Corturile mari, în care poți dormi peste noapte, sunt permise doar în zonele special amenajate. Cu toate acestea, sunt destui turiști care nu respectă această regulă.

De asemenea, este bine să îți aduci apă, gustări și tot ce ai nevoie pentru că nu există magazine în apropiere de unde să te poți aproviziona. În schimb, există o cherhana unde poți mânca diverse preparate rapide din pește proaspăt, prins din mare.

Atracții turistice în apropiere de Vadu și Corbu

Cu mașina, în apropiere, pe o rază de 50 – 70 de kilometri poți vizita:

Cetatea Enisala – cetate medievală, ridicată pe un deal calcaros deasupra lacului Babadag, lângă localitatea Enisala.

Cetatea Histria – cea mai veche cetate întemeiată de negustorii greci pe teritoriul României, datând din epoca antică, din anul 657 înainte de Hristos.

Cetatea Argamum – din care se mai pot vedea câteva ruine ale unei fortărețe ridicate la Capul Doloșmanu, pe lacul Razim.

Cheile Dobrogei – arie națională protejată de o frumusețe aparte, străbătută de drumul DN2a. Aici pot fi făcute trasee pe culmile înalte din jur și pot fi vizitate Peștera Gura Dobrogei și Peștera La Adam unde au fost descoperite cele mai vechi schelete de om din țară.

Lacul Sinoe – unul dintre cele mai întinse lacuri din Dobrogea care forma pe vremuri golful Halmyris al Mării Negre.

Pentru pasionații de călătorii, iată niște destinații în natură care te vor face să apreciezi și mai mult România:

Gura Portiței – cu plaja ei frumoasă, unde poți ajunge cu taxiul pe apă de la Jurilovca.

Munții Măcinului – al doilea punct de atracție al Dobrogei după Delta Dunării, acești munți oferă un adevărat spectacol prin varietatea mare de flori, fluturi și păsări, dar și prin traseele lui ușor de străbătut dintr-un capăt la altul al lanțului muntos.

Descoperă în ce alte locuri mai poți merge la plajă în România.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter