Schimbarea la Față a Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 07 octombrie 2019, 12:55
Creștinii prăznuiesc pe data de 6 august Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoare ce aminteșe de prima minune a lui Iisus. În popor, această sărbătoare se mai numește Pobreajen și marchează trecerea de la vară la toamnă. 

Schimbarea la față a lui Iisus a fost o minune săvârșită pe Muntele Taborului, în fața ucenicilor Petru, Ioan și Iacov, alături de care a mers acolo pentru a se ruga. Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care și-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor. Chipul Lui a început să strălucească ca soarele, iar hainele Lui s-au făcut albe ca zăpada.

„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2)

Schimbarea la față – ce semnificație are în popor

Schimbarea la față mai este cunoscută în popor şi ca Obrejenia, Pobrejenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie provine din cuvântul slavon ”obrejenie”, semnificând o transformare, o schimbare.

Sărbătoarea a fost asimilată în popor ca zi ce marchează despărțirea de vară, adică veșmintele oamenilor și ale naturii se schimbă cu cele ale noului anotimp ce urmează să vină. De acum, frunzele încep să se îngălbenească, apele se răcesc, iar păsările migratoare încep să își pregătească plecarea. Încă din ajunul sărbătorii, femeile nu mai au voie să facă baie în apele curgătoare, nici să spele rufe la râu. Se spune că nici animalele nu se mai scaldă după această dată. Este, de asemenea, ultima zi când se mai cosește fânul.

Din bătrâni se spune că atunci când vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată, iar dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă.

Conform tradiției, Schimbarea la față este ziua în care trebuie să ne rugăm pentru sănătate şi familie, dar și să mergem în pelegrinaje pe la biserici sau mânăstiri. Una dintre credințele populare este că oamenii care se roagă în această zi să scape de patimi, se vor vindeca.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

În această zi nu se lucrează, iar credincioșii duc la Biserică fructe din noua recoltă, cum ar fi prune, mere, pere, struguri, ce se binecuvântează și se împart celor prezenți. Se poate da și de pomană, dar mâncarea din pachete trebuie să fie de post pentru că ne află în Postul Sfintei Marii.

Tot pe 6 august se adună și plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare.

Nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să te certe cineva pentru că așa vei fi tot anul, până la următoarea schimbare la față.

Fetele nu au voie să se spele pe cap sau să se pieptene deoarece nu le va mai crește părul.

Dacă vor posti în această zi, femeile însărcinate vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

În fiecare an, de schimbarea la față, mii de pelerini merg pe Muntele Tabor, care se mai numește și Muntele Schimbării la Față a lui Hristos. Pe acest munte se află două mănăstiri creștine, una ortodoxă și una franciscană.

Nu este bine să plecăm departe de casă în această zi pentru a nu rătăci drumul.

Biserica ortodoxă de pe Muntele Tabor

De actuala biserică ortodoxă de pe Muntele Taborului se leagă numele arhimandritului român din Moldova Irinarh Rosseti, una dintre marile figuri ale monahismului românesc din secolul al XIX-lea. După ce a întemeiat şi a dezvoltat Mănăstirea Horaiţa din judeţul Neamţ, acesta a plecat la Locurile Sfinte împreună cu ierodiaconul Nectarie Banul, ucenicul său, stabilindu-se în Muntele Tabor, unde a stat 16 ani.

Cuviosul Irinarh începe construcţia unei mari biserici de piatră pe Muntele Taborului în cinstea Schimbării la Faţă a Domnului, dar nu va reuşi să o termine din cauza faptului că era în vârstă şi bolnav, încheierea acestei construcţii lăsând-o în grija ucenicului său, care se loveşte şi el de lipsa de fonduri. La un moment dat, neavând cu ce să întreţină sfântul lăcaş, îl închină Patriarhiei Ierusalimului, acesta fiind acum sub administrarea grecilor.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter