Sf. Alexandru. Care sunt tradițiile și când se sărbătorește

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 24 iunie 2020, 13:12
Sf. Alexandru, supranumit ”protectorul omenirii”, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 august. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și totodată unul dintre cei mai aprigi apărători ai credinței creștine. 

La scurtă vreme după marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sf. Alexandru, patriarhul Constantinopolului între ani 314 și 337, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului, iar mai apoi a fost numit patriarh în locul acestuia. Pentru că Patriarhul Mitrofan era prea bătrân să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea, l-a trimis pe Alexandru în locul său, să apere dreapta credință de Arie, unul din preoți, și alți partizani ai ereziei ariene, care începuseră să predice o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

În fața Sfântului Sinod, aceștia au susținut că Fiul lui Dumnezeu nu este cu una cu Tatăl, ceea ce îl face să fie inferior, ceea ce aduce excomunicarea lui Arie: „Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru ca Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o ființă diferită de El. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun și înelept, se bucură de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul. În schimb, existența sa nu se identifică nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent. (…) Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârșită grație înălțării prin Hristos, a aceleiași naturi umane, ci în oferirea unui model de viață și în revelarea credinței adevărate”, potrivit crestinortodox.ro.

După săvârşirea Sinodului, odată ce Alexandru s-a întors la Constantinopol, îngerul Domnului s-a arătat fericitului Mitrofan, spunându-i că i se apropie sfârşitul şi poruncindu-i să-l lase după sine ca patriarh pe Alexandru, zicând: „După zece zile îţi vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, în locul tău, Alexandru, slujitorul tău”.

Vezi și care sunt cele zece porunci din Biblie!

Împăratul Constantin, împreună cu alţi părinţi, au venit să-l vadă pe Sfântul Patriarh Mitrofan, care zăcea pe patul morţii. Când l-au întrebat pe cine îl va binecuvânta să primească scaunul patriarhiei după mutarea sa, acesta a răspuns: „Domnul mi-a descoperit că după mine va lua scaunul patriarhiei Alexandru, împreună slujitorul meu, cel vrednic de adevărata alegere şi de darul Duhului Sfânt”.

Sântul Alexandru, în calitate de Patriarh, a dus o luptă grea atât cu adepții ereziei ariene, cât și cu filosofii.  După mai mulți ani de la săvârșirea primul Sinod, Arie, cu sprijinul lui Eusebiu de Nicomidia, l-a convins pe împăratul Constantin cel Mare să-l oblige pe Alexandru să îl reprimească în comuniune. În ciuda presiunilor, Sfântul Ierarh a refuzat să îl aducă din nou în sânul Bisericii și se spune că s-a închis în catedrala Constantinopolului de la acea vreme pentru a se ruga. Acesta își dorea mai bine să moară decât să fie forțat să refacă comuniunea cu un om care doar se prefăcea că se pocăiește. Se pare că rugile sale au fost ascultate pentru că Arie a murit în drum spre biserică, înainte de a fi reintegrat.

Nu la multă vreme, Sfântul Alexandru s-a ridicat și el la ceruri, la vârsta de 98 de ani.

Când se sărbătorește Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru este pomenit de Biserică pe data de 30 august, în perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie), cunoscută în popor sub denumirea „Între Sântămării”. Ziua nu este consemnată cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, asemeni Adormirii Maicii Domnului, cea mai importantă sărbătoare creștină a verii.

Se spune că, în momentul în care Fecioara Maria a murit, au avut loc mai multe minuni: orbii şi-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar ologii şi bolnavii s-au vindecat. De aceea, în această zi, este bine să ne rugăm pentru sănătate, căsătorie, naștere ușoară și vindecări.

Tradiții de Sfântul Alexandru

Această sărbătoare nu este foarte bogată în tradiții și obiceiuri, dar se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău în această zi. Biserica ne îndeamnă să fim milostivi cu cei năpăstuiți de soartă.

Este, de asemenea, și un prilej de sărbătorire a celor care poartă numele de Alexandru și Alexandra.

Numele provine din greacă și înseamnă „a apăra, a proteja”. Se spune despre persoanele cu acest nume că au o personalitate puternică, de aceea tind mereu să ajungă în poziția de lider. Sunt foarte energice, sociabile, distinse, creative, înzestrate cu un magnetism impresionant. Din aceaste motive, ele sunt imediat îndrăgite de cei din jur. Sunt, de asemenea, sensibile și generoase, pregătite mereu să îi apere pe ceilalți. Pe de altă parte, pot fi încăpățânate, geloase, dornice de libertatea, deprimate, risipitoare și arogante.

Rugăciune către Sfântul Alexandru

„Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter