Țara care interzice mașinile negre și costumul bikini

De Oana Savin, pe
Nu este o glumă! Președintele unei țări a decis să revopsească toate mașinile negre și să interzică costumele bikini, dintr-un capriciu.

Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele autocrat al Turkmenistanului, a decis să interzică costumele de baie tip bikini în Turkmenistan. În această țară din Asia Centrală, unde temperaturile ating 45 de grade vara, importurile de costume de baie au fost interzise de guvern, pentru că au fost considerate „contrare regulilor morale turkmene”, relatează Radio Free Europe.

Citește și: Țara în care cafeaua costă cu 6000% mai mult față de anul trecut

Astfel, cei care vor să meargă la plajă sunt nevoiți să își confecționeze singuri costumele de baie. De altfel, oamenii sunt obișnuiți cu temperatura ridicată întrucât, în 2014, președintele a cerut să fie date jos toate sistemele de climatizare din capitală, pe motiv că ar fi „inestetice”.

Președintele a instituit o serie de reguli absurde. Începând de luna trecută, funcționarii publici nu au voie să se dea cu lac de unghii, să-și vopsească părul și să poarte bijuterii de aur. Ulterior, importul acestor produse a fost interzis și acum au dispărut complet din raioane, așa cum e cazul și al costumelor de baie.

Citește și: Franța le interzice vegetarienilor să mai folosească termeni ce definesc carnea în denumirea produselor

Mai mult, la începutul acestui an, Berdîmuhamedov a interzis mașinile de culoare neagră și le-a ordonat proprietarilor să le revopsească în alb sau într-o altă culoare deschisă, în caz contrar, vehiculul urmând a fi confiscat și trimis la fier vechi.

Cu toate că nu a fost dată nicio explicație oficială, iar legea ca atare nu a fost emisă, forțele de ordine s-au limitat la a pune în aplicare voința președintelui. Însă toată lumea știe că albul este „culoarea-fetiș” a președintelui.

În acest sens, capitala Așgabat este aproape în întregime acoperită de marmură albă. Capitala a intrat de altfel în 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind orașul cu cea mai mare densitate de clădiri de marmură albă din lume. Chiar și trotuarele sunt acoperite cu marmură.

Pe de altă parte, în ultimul timp restricțiile par să vizeze femeile. Acestea trebuie să poarte rochii de culoare vișinie și batice pe cap când se duc la universitate, iar din ianuarie nu mai au voie să conducă mașini, chiar dacă, din nou, nicio o lege oficială în acest sens nu a fost promulgată.

Nici bărbații nu au fost cruțați de președinte. Aceștia n-au voie să-și lase părul lung și nici să aibă dinți de aur. Iar de câteva luni, toate scenele de sex, de violență sau „susceptibile a avea o influență negativă asupra moralității” sunt cenzurate la televiziune. În schimb, telespectatorii se pot „bucura” de omniprezența președintelui lor fie în timp ce încalecă mândru pe cal, fie trăgând cu pușca, fie arătându-și bicepșii în timp ce ridică greutăți.

Locuitorii Turkmenistanului par să fie obișnuiți cu ideile președinților, întrucât predecesorul lui Berdîmuhamedov, Saparmurat Niazov, și-a făcut statuie de aur care se rotea după soare, a redenumit zilele săptămânii și lunile anului după numele lui și al mamei sale și s-a autointitulat „părintele națiunii”, după ce și-a scos propria carte sfântă.

Nu s-a lăsat mai prejos nici actualul președinte: în 2015 și-a inaugurat și el propria statuie de aur.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter