Tradiţii de Paşte la români

De Flavia Jurca, pe

Eşti în situaţia de a merge la supermarket pentru a face cumpărături pentru Paşte şi nu ştii ce să iei? Ce-ar fi să iei în calcul datinile româneşti legate de Sărbătoarea Învierii Domnului?
În primul rând, ia în calcul faptul că Sfintele Paşte nu sunt o sărbătoare oarecare, un prilej în plus ca să bem şi să mâncăm fără măsură.

Această sărbătoare creştină traduce în termeni spirituali renaşterea naturii şi primenirea acesteia, dar constituie şi un nou început sufletesc, un moment în care credincioşilor li se iartă multe păcate, la finalul unei perioade lungi de post strict.

Joia Mare este ziua în care Iisus a spălat picioarele apostolilor şi a instituit taina Euharistiei (Împărtăşania) la Cina cea de Taină.

Seara, Iisus s-a rugat în Grădina Ghetsimani şi a fost  prins de cei care umblau să Îl ucidă. Cine doarme în această zi va fi leneş tot anul, spune tradiţia, iar femeile care dorm nu vor avea spor în gospodărie.

Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle, potrivit momentului din legendă când sângele Mântuitorului a curs pe coşul de ouă pus la baza crucii. Se spune că ouăle vopsite în această zi nu se strică tot anul sau niciodată.

Încearcă să păstrezi un ou de Paşti de la un an la altul. Vei descoperi că, după un an, oul este total deshidratat, însă nu şi stricat.

În gospodării, femeile aprind mici focuri din vreascuri (la oraş se pun lumânări la ferestre) pentru că în seara aceasta lumea viilor şi a morţilor se unesc şi morţii pot să se încălzească şi să ia lumină de la flăcările aprinse pentru ei.

Vinerea Mare este zi de post total, fiind ziua răstignirii. În Vinerea Mare nu se lucrează şi nu se pleacă de acasă decât pentru a merge la biserică.

Sâmbăta, femeile pregătesc bucatele din carne de miel si coc pasca, iar după apusul soarelui fac ultimele retuşuri la hainele pe care le va purta familia la Înviere şi în zilele de Paşti.

Tradiţia populară spune că este bine ca femeile să meargă la Înviere cel puţin cu o cămaşă nouă, iar bărbaţii cel puţin cu o pălărie nouă.

La Înviere, credincioşii iau lumină, aprinzându-şi lumânările de la lumânarea cu care iese preotul din altar, dar şi Sfintele Paşti (pâine şi vin, trupul şi sângele Mântuitorului, care simbolizează sacrificiul şi triumful asupra păcatului şi morţii).

Iepuraşul de Paşti este o tradiţie de import, dar a fost adusă pe plaiurile noastre acum 2 secole, deci poţi liniştită să le cumperi cadouri copiilor.

La vechile triburi germanice, iepurele are puteri supranaturale şi aduce cu sine primăvara şi renaşterea naturii, iar tradiţia creştină a asimilat figura iepurelui într-o notă ludică, nu mistică. Primii care au fabricat iepuraşi din ciocolată au fost ciocolatierii germani, la 1800.

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter