Trofeul Anim’est 2018 a fost câştigat de un scurtmetraj ce spune o poveste tulburătoare

De Oana Savin, pe
Scurtmetrajul belgian „This Magnificent Cake!¨ a câştigat Trofeul Anim’est 2018, decernat sâmbătă, în cadrul galei organizate la sala ¨Elvire Popesco¨ de la Institutul Francez din Capitală.

„This Magnificent Cake!”, în regia lui Marc James Roels şi Emma de Swaef, este câştigătorul Marelui Trofeu la cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est – The Experimental Edition, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Juriul a fost format din Thomas Renoldner, din Austria (artist vizual, regizor, producător), Vessela Dantcheva, din Bulgaria (regizor de animaţie), şi Joris Clerté, din Franţa (artist vizual, muzician, producător şi regizor de animaţie).

Jurații au decis, astfel, să premieze pelicula care foloseşte mijloacele animaţiei pentru a spune o poveste tulburătoare.

Citește și: Vocea României 2018. Andra și Irina au renunțat la pantofi pentru a cuceri o concurentă

În stilul lor vizual unic, regizorii ne poartă într-o călătorie excepţională în lumea exotică a Africii coloniale. Naraţiunea construită în jurul unor situaţii suprarealiste şi catastrofale vorbeşte despre lăcomie, ignoranţă, cruzime, slăbiciune şi prăbuşirea rasei albe în sălbăticia unui continent nou”, a explicat juriul hotărârea.

Scurtmetrajul se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, Anim’est fiind singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din anul 2017.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie a mers la filmul „Ride”, în regia lui Paul Bush, care, potrivit juriului, „îmbină magia animaţiei stop motion cu o coloană sonoră excelentă. O mulţime de motociclete istorice superbe creează un organism mecanic nou şi vibrant, care ne poartă într-o cursă nostalgică şi captivantă”.

Două menţiuni speciale în această categorie au fost acordate scurtmetrajului belgian „Wildebeest”, în regia lui Matthias Phlips şi Nicolas Keppens, pentru „maniera de succes în care îmbină desenul cu imaginile documentare din sălbăticia africană”, şi scurtmetrajului polonez „II”, regizat de Marta Pajek, „o frumoasă animaţie desenată de mână, sensibilă şi bine executată, despre complexitatea relaţiei dintre un bărbat şi o femeie”, după cum a motivat juriul, citat de organizatori.

Citește și: Un român a cumpărat o biserică veche de 800 de ani și a transformat-o total

Categoria „Cel mai bun lungmetraj de animaţie” a câştigat-o este filmul maghiar „Ruben Brand – the Collector”, în regia lui Milorad Krstic.

Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales „Monstrul”, în regia Laurei Pop, primind premiul „pentru că a reuşit să ne poarte în călătoria ei, construită cu ajutorul imaginilor curate, simple şi puternice. Am fost fermecaţi de bucuria, inteligenţa şi creativitatea acestui film”, au explicat juraţii.

Filmele câştigătoare la ediţia Anim’est 2018 pot fi văzute duminică, 7 octombrie, începând cu ora 18.30, la Cinemateca Eforie.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a avut loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.

Sursă foto: © Rfischia | Dreamstime.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter