Vacanța de Paște 2019. Când începe și cât durează vacanța de Paște

De Oana Dinu, pe Ultimul update Miercuri, 02 octombrie 2019, 11:03
A rămas mai puțin de o lună până la vacanța de Paște 2019 și în curând vor începe pregătirile pentru una dintre cele mai importante sărbători creștin ortodoxe, Învierea Domnului. Când începe și cât durează vacanța de Paște.

Învierea lui Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a credinței creștine, fie că este ortodoxă, catolică și protestantă. Ziua este stabilită în prima duminică de după prima Lună plină ce succede echinocțiul de primăvară și diferă de la un cult la altul din cauza calendarului adoptat de biserici. După 40 de zile de post, românii vor avea parte de o binemeritată vacanță de Paște 2019. Când începe și cât durează vacanța de Paște.

Când începe vacanța de Paște

Toți românii vor avea câteva zile libere în preajma acestei sărbători. Din cele 12 zile libere din 2019, trei au trecut deja și urmează vacanța de Paște 2019. Învierea Domnului Iisus Hristos va fi sărbătorită în data de 28 aprilie, dar românii vor avea liber din 26, când este Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, așa cum este numită în popor.

Aceasta este ziua în care Iisus și-a purtat crucea până pe Dealul Golgota, unde a fost răstignit împreună cu doi tâlhari. Din respect pentru patimile Mântuitorului, mulți creștini țin post negru în acestă zi și merg la biserică pentru a asculta Prohodul, slujbă ce se ține în toate bisericile creștine în Vinerea Mare.

Vacanța de Paște 2019 va începe mai devreme cu o săptămână pentru catolici. Aceștia celebrează Paștele în data de 21 aprilie.

Cât durează vacanța de Paște

Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, de aceea, atât pentru angajații de la stat, cât și de la privat, vacanța de Paște va dura câteva zile, începând cu Vinerea Mare. Chiar dacă mulți dintre români lucrează în Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, o altă zi cu o semnificație aparte este Joia Mare.

Conform tradiției, țăranii încetau munca câmpului în această zi și se concentrau asupra treburilor gospodărești, pentru a fi totul pregătit. De asemenea, femeile se apucau să pregătească pasca și să vopsească ouăle pe care le puneau pe masa de Paști.

Când se termină vacanța de Paște

Românii vor avea liber inclusiv a doua zi de Paști și se vor întoarce la muncă pe data de 30 aprilie. Potrivit prevederilor legale în vigoare, salariații se vor bucura de acasă și de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii. Pentru că diferența dintre vacanța de Paște 2019 și 1 Mai este de doar o zi, este posibil ca reprezentanții Guvernului să facă punte între zilele libere pentru bugetari, așa cum s-a mai întâmplat ulterior.

Când au elevii vacanța de Paște

Copiii se vor putea bucura din plin de această perioadă, mai ales că ei vor avea o vacanță de Paște 2019 de două săptămâni, din 20 aprilie până în data de 5 mai, după cum prevede structura anului școlar 2018 – 2019. Perioada include și ziua liberă de 1 mai, declarată nelucrătoare de către Guvernul României.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar 2018 – 2019 se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019. Pentru ceilalți copii, ultimul clopoțel dinaintea vacanței de vară va suna în data de 15 iunie, ca de obicei.

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi si structura an scolar 2019-2020

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter