Valentine’s Day 2019. Legenda Sfântului Valentin, de ce sărbătorim pe 14 februarie

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 11 februarie 2020, 09:53
Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day este sărbătorită de câțiva ani și în România. Îndrăgostiții își oferă flori, felicitări și cadouri cu scopul de a-și declara dragostea pentru partener. Însă nu mulți știu cum a apărut această sărbătoare sau cine a fost Sfântul Valentin.

Legenda Sfântului Valentin

Se spune că Sfântul Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuției lui Claudius în anii 269-279 d.h. Împăratul se angajase la conducerea unor campanii militare sângeroase care necesitau menținerea constantă a numărului de soldați în armată. Pentru că, în viziunea sa, bărbații tineri nu pot fi înrolați, fiind legați de neveste și copii, împăratul scoate căsătoria în afara legii.

Preotul Valentin a continuat, în ilegalitate, deci în secret, să căsătorească tinere cupluri. A fost descoperit și, cum împăratul Claudius era un împătimit al persecutării creștinilor, a fost trimis în închisoare.

Aici, el se împrietenește cu fiica temnicerului, o tânără oarbă, pe care o convinge să creadă în Dumnezeu.

În ziua execuției sale, 14 februarie 269, Valentin i-a scris o scrisoare de dragoste tinerei, pe care o semnează „al tău Valentin”. Alături de scrisoare, fata a găsit o floare. Când floarea i-a atins palma, fata a putut să vadă.

Înainte de a fi executat, împăratul Claudius l-a întâlnit pe Valentin căruia i-a propus să îl elibereze dacă va renunța, în schimb, la credința sa. Preotul a renunțat categoric, astfel că a fost torturat și decapitat.

Sfântul Valentin este văzut ca un martir care s-a sacrificat pentru credința creștină.

De ce se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care este sărbătorit Sfântul Valentin.

În acele vremuri, pe data de 15 februarie era sărbătorită Lupercalia, un festival păgân în care era sărbătorită dragostea.

În anul 496 Papa Gelasius a schimbat Lupercalia la data de 14 februarie în încercarea de a stopa această sărbătoare păgână. Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar a rămas marcată ca ziua Sfântului Valentin.

Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca protectorul îndrăgostiților.

Lupercalia

De Lupercalia, fetele nemăritate își scriau numele pe bilețele pe care mai apoi le introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extrăgea câte un bilet, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg. Multe relații se consolidau cu o căsătorie.

O practică similară a prins contur începând cu secolul 14. În ziua de 14 februarie, fiecare băiat alegea o fată care îi devenea iubită pentru o zi.

Pe 14 februarie, perechile de îndrăgostiți se surprind cu cadouri și atenții care mai de care mai frumoase. Dacă nu știi ce cadou să îi cumperi persoanei iubite de Valentine’s Day, poți găsi aici câteva idei. 

Sursă foto: 123rf.com

Vezi si cele mai frumoase mesaje de Valentine’s Day

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter