Apa micelară – ce minune de produs!

De Dana-Ruxandra Panghe, pe Ultimul update Joi, 23 septembrie 2021, 13:40

Apa micelară este un produs absolut indispensabil pentru îngrijirea tenului. Apa micelară este folosită pentru curățarea tenului, iar datorită compoziției sale, nu dezechilibrează bariera naturală a pielii. 

Cuprins

Ce este apa micelară

Apa micelară este, de fapt, o soluție lichidă simplă, în care plutesc micele, formațiuni chimice cu o structură specială. Aceste micele au capacitatea de a atrage în același timp apa și uleiul, reușind astfel să curețe în profunzime suprafețele cu care intră în contact.

Atunci când pui într-un pahar apă și ulei, acestea se separă. Adăugate în această compoziție, micelele pot uni cele două substante, datorită structurii lor. Practic, o micelă are un capăt cu proprietăți hidrofile, care atrage apa, și un capăt sub formă de coadă, cu proprietăți hidrofobe, care atrage uleiurile. Separate, toate aceste fragmente se numesc molecule tensioactive și sunt prezente în multe dintre produsele cosmetice folosite pentru demachiere.

Apa micelară este creată din apă purificată și molecule de diverse uleiuri (cum ar fi glicerina). Cu toate acestea, nu are o textură uleioasă, nu conține alcool și are o textură ușoară, astfel că nu e nevoie să clătești fața după ce o folosești.

Cum se foloseste apa micelară

Apa micelară îndepărtează cu succes sebumul, reziduurile și impuritățile de pe ten, dar și machiajul și lasă pielea fină, curată și deloc iritată. Formula ușoară a apei micelară este perfectă pentru toate tipurile de ten (mai ales pentru cele cu tendință acneică și sensibile) și e un produs foarte simplu de utilizat.

Apa micelara se aplica cu ajutorul dischetelor demachiante, nu direct pe ten. Îmbibă câteva dischete în soluție și curăță tenul ușor, până când discheta rămâne perfect curată

Cum acționează apa micelară

Atunci când aplici soluția pe o dischetă din bumbac, micelele se fixează, parțial, de suprafața acestora și captează impuritățile de pe piele, fie că este vorba despre produse de machiaj sau, pur și simplu, praf, exces de sebum sau impuritățile acumulate în urma expunerii la poluare.

În mod normal, spre deosebire de alte produse de curățare a feței, după folosirea apei micelare nu este necesară clătirea. Totuși, unii dermatologi spun că este mai bine dacă, după folosirea apei micelare, îți limpezești fața cu puțină apă, deoarece micelele tind să rămână pe piele, ceea ce poate duce la iritarea tenului. 

Apa micelară poate fi folosită și dimineața, pentru îndepartarea sebumului în exces, acumulat pe timpul nopții, dar și pentru îndepartarea particulelor de praf. O piele curățată cu apă micelară este pregătită pentru aplicarea unui machiaj rezistent.

Cum alegi apa micelară potrivită

Apa micelară este un produs extrem de delicat, folosit pentru demachiere și curățarea tenului, dar trebuie să ținem cont că nu toate mărcile găsite în comerț sunt la fel de bune.

Este recomandat ca atunci când cumperi apă micelară să te uiți pe ambalaj și să alegi produsul care are o listă de ingrediente cât mai scurtă. Asta înseamnă un produs mai simplu formulat, deci mai sigur pentru ten.

În cazul persoanelor cu un ten acneic, acestea trebuie să aleagă o apă micelară pentru ten sensibil, pentru a atenua efectele astringente ale produselor antiacneice din rutina lor zilnică.

Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter