Machiaj – ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 05 ianuarie 2023, 14:35

Un machiaj reușit îți pune în valoare cele mai frumoase trăsături. Fii creativă, învață să te machiezi singură, învață să folosești cele mai noi produse de machiaj și experimentează culorile cele mai potrivite pentru nuanța tenului tău și pentru culoarea ochilor tăi. Machiajul este ca o carte de vizită de care trebuie să te folosești zilnic!

Cuprins

Pregătirea tenului pentru un machiaj perfect

Tenul tău trebuie să fie luminos și curat înainte de a începe machiajul. Indiferent ce fond de ten sau ce farduri ai folosi, oricât ar fi de scumpe, ele nu vor arăta bine pe un ten încărcat, uscat, cu urme de machiaj din ziua anterioară. Iată pașii de bază pentru pregătirea tenului, înainte de a aplica un make-up de zi sau unul de seară.

Curățarea

Folosește laptele sau loțiunea demachiantă și dimineața, chiar dacă seara te-ai demachiat corect. Peste noapte, pielea ta transpiră ușor și se încarcă de sebum. Înainte de aplicarea celorlalte produse, tenul trebuie să fie cât mai curat și de preferat cât mai puțin gras. În plus, o dată pe săptămână, este bine să folosești un scrub special pentru față, să cureți foarte bine porii.

Tonifierea

Este un pas esențial în pregătirea tenului pentru machiaj. Nu ocoli această etapă, oricât de grăbită ai fi dimineața. Aplicarea unei loțiuni tonice de calitate face minuni pentru tenul tău. Ea închide porii, menține tenul elastic și îl pregătește pentru crema hidratantă de la următorul pas. De-a lungul timpului, folosită frecvent, loțiunea tonică are rolul ei de a preveni dilatarea porilor și îmbătrânirea tenului.

Hidratarea

Ultimul pas înainte de a aplica un machiaj, oricât de simplu ar fi el, este hidratarea tenului și nu este deloc de neglijat. După curățare și tonifiere, hidratarea cu o cremă lejeră și de bună calitate lasă pielea fină și suplă. După hidratare, ar fi bine să mai aștepți 10 minute, astfel încât crema să intre în piele, și apoi să aplici produsele de make-up.

Baza de machiaj, secretul unui make-up perfect

pregatirea tenului pentru machiaj

pregatirea tenului pentru machiaj

Machiajul înseamnă mai mult de cât o cremă hidratantă, fond de ten și farduri. După ce ai pregătit tenul corect și l-ai hidratat, nu uita să aplici o bază de machiaj potrivită pentru pielea ta. Această bază de machiaj cuprinde primerul, fondul de ten, corectorul sau iluminatorul.

Primerul se aplică la 10 minute după crema hidratantă și are un rol important pentru machiaj. Netezește pielea, ascunde roșeața, micile iritații, micile pete pigmentare și formează un strat aderent pentru fondul de ten și pentru farduri. În plus, primerul controlează cantitatea de sebum peste zi, dacă ai tenul mai gras. Primerul poate fi aplicat cu degetele pe toată suprafața, mai ales unde ai pori și acolo unde vei folosi farduri.

Fondul de ten se aplică pe toată suprafața feței, inclusiv sub ochi, pentru a porni de la o nuanță uniformă. Este indicat să folosești un fond de ten cu protecție solară și vara, și iarna. Astfel, pielea ta va fi mai protejată, iar apariția ridurilor adânci va fi încetinită câțiva ani. Fondul de ten se aplică folosind un burețel special pentru a uniformiza tenul.

Peste fondul de ten bine întins, se aplică un corector sau un iluminator pentru un machiaj perfect. Sunt produse necesare mai ales dacă ai mici pete, imperfecțiuni sau cearcăne. Aceste două produse trebuie să fie o nuanță mai deschise decât fondul de ten, pentru a-ți contura ochii.

Setul complet de machiaj: cosmetice esențiale și farduri

Un machiaj îngrijit și reușit necesită și o trusă destul de bogată în produse cosmetice, farduri și accesorii.

Loțiunea tonică, esențială pentru a masca porii dilatați.

Crema hidrantantă utilă pentru a menține pielea suplă și fină.

Primerul important pentru a fixa produsele cosmetice.

Fondul de ten, ales în funcție de culoarea și necesitățile tenului tău.

Pudra, compactă sau liberă, care se aplică după fondul de ten, pentru a da un aspect plăcut, delicat și proaspăt.

Blushul care se aplică pe pomeți pentru o culoare naturală și pentru a scoate în evidență machiajul ochilor

Palete cu farduri de pleoape tip pudră și tip cremă.

Creioane dermatografe în nuanțe potrivite cu ochii tăi.

Un eyeliner pentru utilizare zilnică

Un tuș de pleoape pentru un machiaj special sau pentru un machiaj de seară

Mascara de bună calitate, cremos și ușor de întins, cu efect de alungire a genelor.

Fard maro sau creion pentru conturarea sprâncenelor

Un balsam de buze hidratant este un produs de make-up obligatoriu.

Rujuri și gloss-uri cu mai multe nuanțe, de zi și de seară.

Trusa de machiaj: pensule, bureți și accesorii de make-up esențiale

Machiaj - ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

pensule de machiaj necesare

Un machiaj reușit este un machiaj aplicat corect, iar pentru acest lucru nu te ajută doar degetele și buretele din cutia de pudră. Dacă ești pasionată de machiaj sau doar începătoare, trebuie să ai o trusă de machiaj bine aprovizionată, cu cele mai importante pensule și accesorii.

Pensule pentru ten

Pensulele pentru ten se folosesc pentru fondul de ten, pentru corector, iluminator și pudră.

Pensula pentru fond de ten este plată, compactă, densă și rotunjită la vârf. Fondul de ten se aplică fie cu pensula, fie cu un burete, cu mișcări rapide. Se întinde bine, să nu rămână urme.

Pensula pentru corector este plată, compactă, subțire și rotunjită, astfel încât să o poți folosi pe suprafețe mici și înguste. Se folosește și pentru iluminator.

Pensula pentru pudră este cea mai mare, stufoasă și rotundă. Se folosește pentru a uniformiza pudra și pentru a îndepărta excesul. Pensula kabuki se folosește în general pentru pudra minerală.

Pensula pentru blush este mai mică decât pentru pensula pentru pudră, poate fi rotundă sau decupată pe diagonală.

Pensule pentru fardurile de pleoape sunt mici, rotunde sau alungite, pentru a crea umbre și efecte.

Pensula pentru fard este mică și rotunjită, ideală pentru a aplica fardul pe pleoapele mobile și sub arcade.

Pensula pentru eye-liner este tăiată în unghi pentru a aplica ușor creionul moale, tușul, dar și pentru designul sprâncenelor.

Pensula pentru ruj

Este o pensulă dreaptă, ușor rotundă la vârf și ușor rigidă pentru a controla cantitatea de ruj și tușele precise, pentru buze perfecte.

Pensule pentru sprâncene

Pensula spirală te ajută să periezi sprâncenele, să le dai o formă frumoasă.

Pensula în unghi se folosește pentru un contur bine desenat.

Bureții de machiaj

Orice trusă de machiaj ar trebui să conțină cel puțin două tipuri de bureți de make-up.

Bureți ovali pentru tamponare, folosiți pentru primer, fond de ten sau corector.

Bureți rotunzi și plați, ca niște dischete, pentru pudră.

Bureți cu un vârf ascuțit pentru aplicarea corectorului, anticearcănului și fondului de ten sub pleoape, pe lângă nas și în jurul buzelor.

Machiaj de zi

machiaj de zi

machiaj de zi

Pregătește tenul corect, cu un toner bun și cu un primer de calitate. Aplică fondul de ten cel mai potrivit cu nuanța tenului tău, astfel încât să nu se vadă o diferență între culoarea feței și culoarea gâtului.

Pentru machiajul de zi se recomandă o pudră liberă translucidă sau deschisă la culoare și un blush cât mai natural, în nuanțe calde de roz.

Conturează sprâncenele cu o pudră maro sau cu un creion special pentru sprâncene cât mai apropiat de nuanța ta naturală. Conturează și ochii cu un creion maro sau gri, să iasă în evidență cât mai subtil. La machiajul de zi nu sunt recomandate nuanțele tari sau creionul negru.

Culori recomandate pentru machiajul de zi

Folosește farduri de pleoape albe sau deschise la culoare pe arcadă și în colțul ochilor. Iar pe pleoape folosește farduri în tonuri neutre, deschise, ușor conturate cu nuanțe de maro, de gri, de verde sau albastru.

Folosește mascara pentru a defini linia ochilor și pentru a accentua genele lungi.

Alege un ruj persistent peste care să folosești un gloss transparent în timpul zilei sau un balsam cremos. Se recomandă nuanțe calde pentru rujuri, roz, trandafiriu, crem, portocaliu, în funcție și de culoarea ochilor, și de culoarea părului.

Machiaj natural

machiaj natural

machiaj natural

Un machiaj natural trebuie să scoată în evidență cele mai frumoase trăsături ale tale și se recomandă în special femeilor tinere, cu un ten luminos și frumos, care nu au nevoie de prea multe cosmetice pentru a estompa imperfecțiunile.

Alege o pudră translucidă sau în nuanțe de roz și un blush delicat în tonuri de roz, piersică sau auriu.

Culori recomandate pentru un machiaj natural

Fardurile pentru pleoape trebuie să fie perlate, translucide, în nuanțe calde și pastelate de roz, auriu, crem, piersică sau nude.

Ochii trebuie conturați cu un creion în nuanțe de gri și mascara gri sau maro deschis, în funcție și de culoarea lor naturală.

Folosește glossuri sau rujuri lichide care să dea senzația de buze pline, dar să aibă culori cât mai diafane.

Îți dorești să arăți superb în fiecare zi? Vezi cum să faci un machiaj de zi impecabil, ca un profesionist

Machiaj de seară

Machiaj - ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

machiaj de seara

O plimbare de seară sau un eveniment pe înserat sunt ocaziile perfecte să încerci un machiaj de seară cu nuanțe mai tari și strălucitoare, cu tușe de auriu, cu pomeți bine sculptați și sprâncele bine arcuite și definite.

Pregătește tenul cu o curățare temeinică, un toner și un primer bun, apoi alege un fond de ten potrivit cu pielea și culoarea părului tău. Pomeții și tâmplele trebuie conturate cu pensula cu o pudră bronzantă, iar centrul feței trebuie luminat cu o pudră lejeră, mai deschisă la culoare. Blushul poate fi un roz-piersică mai închis decât blushul pe care îl folosești pe timp de zi.

Culori recomandate pentru machiajul de seară

Pleoapele se definesc cu un fard neutru peste primer, apoi se conturează arcada cu nuanțe de farduri mai închise, maro cald, violet, gri, albastru sau roșu burgund. Spre interior, pleoapele se definesc apoi cu nuanțe mai deschise, de crem auriu, alb sidefat, rozuri nude, pentru a da luminozitate privirii.

Se folosește mascara în două straturi generoase, iar dacă îți place, se pot aplica gene false frumos arcuite și cu o linie cât mai naturală, să nu pară exagerate.

Nu uita să conturezi bine sprâncenele cu creion și apoi cu fard maro de sprâncene.

Folosește un ruj lichid în nuanțe mai închise, de roșu, mov, prună, maro auriu, și conturează frumos buzele cu un creion adecvat.

Vezi cum să realizezi singură un machiaj de seară deosebit!

Machiaj în funcție de culoarea ochilor

încearcă nuanțele sidefate, perlate, cu pe cele cu aspect umed pentru un machiaj special

încearcă nuanțele sidefate, perlate, cu pe cele cu aspect umed pentru un machiaj special

Ține cont de culoarea ochilor tăi, indiferent de machiajul pe care vrei să îl realizezi, fie că este unul natural, un machiaj de seară sau chiar un machiaj de mireasă.

Nuanțele kaki sau verzi nu vor pune niciodată în evidență ochii verzi, așa cum auriul și albul s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru ochii albaștri. Iată ce nuanțe ne sfătuiesc stiliștii să folosim în funcție de culoarea ochilor, pentru a-i pune în evidență și pentru o armonie de tonuri care să facă orice privire mai pătrunzătoare.

Machiajul pentru ochi căprui

Machiaj - ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

machiaj ochi căprui

Culori recomandate pentru ochi căprui: auriu, verde, kaki, albastru, roz sau mov.

Culori de evitat: alb, bej și negru.

Conturul: se recomandă un contur cu negru sau maro închis pe pleoapa superioară.

Machiajul pentru ochii negri

Machiaj - ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

machiaj pentru ochi negri

Culori recomandate pentru ochii negri: bleumarin, gri, mov inchis, negru.

Culori de evitat: roșu.

Conturul: poți folosi un contur cu creion negru pe ambele pleoape, mai ales dacă ai ochii mici.

Machiajul pentru ochii verzi

Machiaj - ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

machiaj ochi verzi

Culori recomandate pentru ochii verzi: diverse nuanțe de maro, bej sidefat, auriu, argintiu, roz, roșu sau mov prună.

Culori de evitat: albastru, kaki, negru.

Conturul: se recomandă un contur negru sau gri închis și mascara neagră sau mov purpuriu pentru un efect special.

Machiajul pentru ochii albaștri

Machiaj - ghid complet. Sfaturi și trucuri pentru un make-up perfect

machiaj ochi albastri

Culori recomandate pentru ochii albaștri: roz, maro, caramiziu, portocaliu, lila, turcoaz, gri, argintiu, diverse nuanțe electrizante pentru machiajul de seară.

Culori de evitat: alb, auriu, negru.

Conturul: poate fi făcut cu un creion albastru indigo sau gri închis.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter