Obiceiuri care dăunează tenului: fumatul, consumul de zahăr și multe altele

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Joi, 10 februarie 2022, 11:04

În teorie, știm aproape tot ce este de știut. Ce face rău sau bine pielii și de ce. Cu toate acestea, alegem uneori să ignorăm sfaturile medicului dermatolog.

Obiceiuri care dăunează tenului: fumatul, consumul de zahăr și multe altele

Poate că unele dintre aceste obiceiuri nu știai că sunt dăunătoare sau poate ai uitat din ce motive sunt dăunătoare. Pentru că vrem ca pielea ta să fie sănătoasă, le-am reluat și le-am explicat cât de bine am putut. Iată care sunt obiceiurile dăunătoare tenului pe care trebuie să le eviți:

  • Dormitul pe burtă/față:

Poziția în care ai tenul așezat în timpul somnului, adică între 6 și 8 ore, contează! Dormitul cu tenul așezat pe un material dur poate irita și compresa pielea, conducând la apariția ridurilor. Poate ai observat și că, atunci când dormi cu fața în jos, lichidul limfatic se adună în zona cearcănelor, creând acea senzație de ten umflat.

Sigur că există și alte cauze ale apariției ridurilor, însă dormitul pe burtă sau într-o parte este unul dintre ele de asemenea. Soluția? Dormi pe spate, asta chiar dacă îți va lua ceva timp să te obișnuiești. Dacă încercările tale eșuează, optează totuși pentru materiale care nu dăunează pielii.

Câteva sfaturi pentru dormitul pe spate: optează pentru o saltea comodă, investește în perne care îți vor susține corect poziția gâtului, dormi cu o pernă sub spate sau picioare (pentru ca presiunea să fie mai mică pe coloană), întinde-ți brațele și picioarele (astfel îți vei distribui greutatea echilibrat și nu vei aplica o presiune mult prea mare asupra coloanei sau articulațiilor).

  • Fumatul afectează și pielea, nu doar plămânii:

Nu este un secret că fumatul poate provoca diferite probleme de sănătate printre care se numără și cancerul. Ce poate nu știați este că are efecte negative și asupra pielii.

Într-un interviu pentru Bustle, dermatologul Hadley King a spus că fumatul este „unul dintre cele mai rele lucruri pe care le putem face când vine vorba de îmbătrânirea prematură a pielii”.

Fumatul poate contribui la lăsarea pielii în zona cearcănelor, la apariția petelor pe ten sau la apariția ridurilor, informează WebMD, citează Insider.

  • Consumul de zahăr:

Prea multe fursecuri pot adăuga ani aspectului pielii tale. „Zahărul provoacă schimbări hormonale în corp, schimbări similare celor produse de stres care distrug fibrele de colagen și elastină”, mărturisește dermatologul Melissa Piliang pentru HuffPost.

  • Dormitul machiată:

„În timpul în care-l avem aplicat pe ten, machiajul poate reține poluanții și radicalii liberi din mediul nostru înconjurător.

Aceste substanțe pot deteriora celulele de la nivelul pielii noastre, inclusiv celulele de colagen, conducând la îmbătrânirea prematură a tenului”, a dezvăluit dermatologul Matthew Knight pentru The List.

Totodată, machiajul purtat pe timpul nopții poate bloca porii, irita ochii și usca pielea.

  • Spălatul tenului prea des & exfolierea exagerată:

Spălarea și exfolierea excesivă duc la deteriorarea barierei de protecție a pielii. „Oamenii folosesc exfolierea mecanică/fizică mult prea mult timp și sunt mult prea agresivi.

Pielea resimte asta ca pe o arsură de gradul întâi sau doi”, a dezvăluit dermatologul Neal Schultz pentru Reader’s Digest.

Scrub-ul cu zahăr sau zaț de cafea poate sensibiliza tenul. Ori de câte ori apelați la o astfel de exfoliere, încercați să fiți blânde cu tenul.

  • Lipsa ochelarilor:

Evitarea oftalmologului poate provoca riduri! Dermatologul Melissa Piliang a dezvăluit pentru HuffPost că încruntarea cronică sau alte mișcări faciale pot provoca riduri.

Când te încrunți zilnic pentru a putea vedea mai clar, provoci fie riduri noi, fie le adâncești pe cele pe care deja le ai. Asigură-te că porți ochelari potriviți nevoilor tale și nu uita nici de ochelarii de soare!

Investește într-o pereche de ochelari de soare polarizați. De ce? În momentul în care purtăm ochelari de soare de proastă calitate, ochiul nostru este mai vulnerabil în fața razelor ultraviolete. Pupila se mărește și este mai sensibilă. Mai bine nu mai porți decât să porți o pereche care te expune și mai mult razelor UV.

  • Lipsa SPF-ului din rutina zilnică:

„Radiațiile solare, poluarea și zahărul sunt elementele care generează radicali liberi și duc la apariția semnelor de îmbătrânire: pete, lipsa fermității, riduri și linii fine. (…)

Un produs cu SPF (30 sau mai mare) se aplică în fiecare dimineață, ca ultim pas în rutina de îngrijire a pielii”, a dezvăluit esteticiana Corina Allan, potrivit Life.ro.

„De multe ori, nu acordăm suficientă importanță protecției solare pentru că efectele factorilor de mediu nu se văd pe moment.

O piele tânără se bronzează frumos și nu se sensibilizează, deoarece ea încă produce suficient colagen și elastină pentru a se reface rapid.

Dar razele UVA pătrund în profunzime și distrug fibrele de colagen. Deși efectele nu se văd pe moment, după vârsta de 30 de ani pot apărea pete, pielea se ridează mai repede și are un aspect mai tern.

De aceea, protecția zilnică a tenului este necesară începând de la vârsta de 18 – 20 de ani”, atrage atenția Nicoleta Ion, potrivit aceleiași surse.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic. Ce este, cum și de ce îl folosim?

Rutina de frumusețe – de ce și cum trebuie să o schimbi în funcție de sezon

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter