Rolul bijuteriilor în viaţa unui cuplu

De Lumea Femeilor, pe

Bijuteriile nu sunt nişte obiecte oarecare. Pe lângă valoarea lor financiară, ele au şi o mare încărcătură sentimentală, fiind o dovadă de iubire.
 Din acest punct de vedere, au un rol foarte special în relaţia de cuplu. A dărui şi a primi o bijuterie poate constitui una din condiţiile de reuşită pentru relaţia de cuplu
…era şi este nevoie de o coroană pentru a instala pe tron un rege. Era şi este nevoie de un inel pentru a celebra o căsătorie.

De ce iubim bijuteriile

Marea majoritate a oamenilor iubesc bijuteriile, indiferent că sunt mai vârstnici sau mai tineri. De unde această atracţie pentru nişte obiecte, practic, inutile? Bijuteriile răspund aspiraţiei fiecăruia dintre noi de a trăi mai bine, mai frumos. Ele constituie simboluri, vis, pasiune, frumuseţe, fală, investiţie, siguranţă etc.

Ele au marcat marile momente ale istoriei omenirii şi ale vieţii fiecărui om. Şi continuă să o facă… Ne plac bijuteriile şi pentru faptul că nu sunt nişte obiecte ca oricare altele, ci unele cu o mare încărcătură sentimentală, în primul rând. În al doilea rând, au valoare financiară.

Rolul bijuteriilor în cuplu

În Franţa s-a făcut un studiu pentru a identifica noile ritualuri şi simboluri de dragoste în cuplurile moderne. Astfel, 81% din cuplurile căsătorite posedă o bijuterie ce simbolizează relaţia cu celălalt şi 78% o poartă efectiv. S-a descoperit că bijuteriile apar ca o condiţie pentru reuşita unei relaţii de cuplu deloc neglijabilă.

Ba mai mult, bărbaţii încep să le descopere şi să le aprecieze rolul în relaţia cu partenera. Obiecte cu valoare sentimentală, bijuteriile au, aşadar, o funcţie foarte specială în cadrul cuplului, mergând chiar până la a fi considerate drept o condiţie de reuşită. Acest lucru este susţinut în aceaşi măsură de cuplurile căsătorite, cât şi de celibatari.

Simbol al dragostei

A dărui o bijuterie ca simbol al uniunii nu e legat neapărat de căsătorie. Pentru cei căsătoriţi, a dărui o bijuterie simbolizează în primul rând o dovadă de dragoste mai mult decât un angajament. De asemenea, este o dovadă a expe-rienţei împărtăşite în doi.

Creează momente de fericire

Viaţa în doi nu e mereu simplă. Totuşi, de multe ori, e foarte uşor să creezi momente de fericire.

Maria mărturiseşte că încearcă mereu să schimbe atmosfera în casă, să o facă mai veselă. „Din propria mea experienţă, vă spun că femeia trebuie să inventeze, să iasă din obişnuit, pentru ca dragostea să nu plece din casa noastră. Îl surprind pe soţul meu cu daruri. Cel mai mare succes îl am cu bijuteriile, deşi îi plac şi lucrurile practice şi cele vesele. Ace de cravată, butoane, inele. Îi plac, chiar dacă nu le poartă. Cred că le consideră o bună investiţie. Dar şi o dovadă că îl iubesc, că e important pentru mine şi copiii noştri. Suntem o familie fericită”.

Răzvan este manager şi este foarte îndrăgostit de soţia sa, deşi s-au scurs şase ani de când i-a adus în dar inelul de logodnă. Verigheta de pe degetele lor nu a schimbat relaţia de dragoste. „Aproape că nu trece o lună să nu-i dăruiesc o bijuterie cât de mică. ÎI strălucesc ochii de bucurie şi când îi cumpăr un tocător electric de carne… N-aş renunţa pentru nimic în lume la aceste clipe de bucurie”.

Desigur, exemplele pe care le-am dat sunt din cele mai fericite. În multe cazuri, între parteneri apar probleme şi nu mai pot face daruri aşa cum ar vrea. Sau se întâmplă chiar să nu le mai facă nici o plăcere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la gesturile care aduc bucurie.

Bijuteriile de familie dau sentimentul de apartenenţă,

În momentele-cheie ale vieţii de familie se dăruiesc bijuterii care poartă în ele un trecut ce trebuie cunoscut de cei tineri. Ba mai mult decât atât, o tradiţie ce trebuie dusă mai departe. De aceea, nunţile, botezurile, aniversările sunt prilejuri pentru ca mama să-i dăruiască fetei colierul şi brăţara pe care, la rândul ei, le-a primit de la bunica.

Este rândul tatălui să-i transmită fiului ceasul din argint care a măsurat timpul şi pentru străbunicul său. Un colier sau un ceas de argint sunt, într-adevăr, lucruri cu o mare valoare materială. Dar, atunci când „vorbesc” despre cei care au fost înainte, cu visurile, realizările, neîmplinirile lor, aceste bijuterii reprezintă mult mai mult pentru cei ce le primesc: le dă sentimentul că aparţin unei familii, că au o identitate şi o responsabilitate faţă de viitorul „clanului”.

Se poate spune că bijuteriile de familie devin aproape sacre, lucruri de care nu trebuie să te atingi, pe care trebuie să le aperi. Or, pentru asta, deţinătorul e obli-gat să se mobilizeze ca să reuşească în viaţă fără a sacrifica moştenirea familiei.

Oferă siguranţă

E limpede că bijuteriile nu sunt o investiţie tocmai proastă. Le cumperi ca să faci plăcere cuiva drag sau fiindcă pur şi simplu te simţi mai în siguranţă când ai la loc sigur o casetă cu inele, cercei, brăţări, coliere – un fel de bani albi pentru zile negre. Şi nu e nimic de condamnat în dorinţa de a te pune la adăpost de vremuri grele.

Cât de importante sunt bijuteriile pentru cuplu

Ar fi o naivitate să credem că bijuteriile sunt o garanţie pentru o căsătorie fericită sau de durată.

Ceea ce am vrut să subliniem e faptul că într-o relaţie de cuplu nu trebuie neglijat nici un factor care ar putea contribui la fericirea celor ce trăiesc împreună. Să nu uităm însă că o relaţie poate începe cu un inel pe deget şi poate sfârşi fără acel inel pe deget.

A oferi şi a primi în dar bijuterii, indiferent de valoarea lor financiară, contribuie la construirea şi consolidarea cuplului.

În loc de concluzie, îl cităm pe dramaturgul francez Jean Giraudoux: „Nu există iubire, ci numai dovezi de iubire”. Ce dovadă mai bună de iubire poate aduce un om decât dorinţa de a trăi alături de cel iubit? Şi totul poate începe cu „Ţi-am luat un ineeel…”

Inelul

În zilelele noastre, inelul îşi păstrează multe din semnificaţiile străvechi. El serveşte în primul rând pentru a consfinţi un pact de logodnă sau de căsătorie, fiind simbolul uniunii, al unităţii. Inelele cu anumite pietre mai joacă un rol de purtătător de noroc, protejându-ne de vrăji.

Colierul

A dărui un colier simbolizează mai mult decât o dovadă de dragoste, înseamnă respect. Femeia e ridicată astfel pe un piedestal pentru ca bărbatul să o poată adora.

Brăţara

Forma rotundă semnifică de această dată forţă de protecţie, putere de conducere, şansă.

Simbolurile pietrelor din bijuterii, după familiile de culori

BLEU: înseamnă sinceritate, fidelitate, meditaţie, înţelepciune, protecţie contra deochiului.
ROŞU: forţă, curaj, orgoliu, ambiţie, putere, autoritarism, generozitate.
GALBEN: acţiune, energie, stimulare, bogăţie.
VERDE: echilibru, speranţă, regenerare, calm.
ALB: puritate, inocenţă, dreptate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter